Agnes Mårtensson är redo för nästa steg

Publicerad 24 februari 2023 i Dam,Nyheter

Efter att ha spelat i samma klubb i hela sitt liv så kände Agnes att det var dags för nästa steg i karriären. 17-åriga ytterbacken från Södra Sandby gör sig redo för sin första säsong i MFF.

På dagarna håller Agnes Mårtensson till i Lund på gymnasieskolan Polhem och på kvällarna sluter hon samman med MFF:s A-lag för träning. Men denna veckan är det sportlov, och för Agnes innebar det en resa till Spanien med F05-landslaget i Pinatar. Till veckans fyrnationsturnering kallades även lagkamraterna Petronella Winblad och Erica Persson Welin av förbundskapten Anders Bengtsson.

– Jag har väl mest vilat och återhämtat mig sedan jag kom hem i tisdags kväll. Det var väldigt bra lag, vi mötte ju F04-lagen. Det var bra matcher, men olika. Vi spelade mot Tjeckien i första och de pressade oss väldigt hårt. De var stora spelare och bra på duellspel, så där fastnade vi lite, det blev inget riktigt etablerat spel utan bollen gick mest fram och tillbaka. I andra matchen mot Ungern var det helt annorlunda. De andra var bra på att positionsutmana, de låg och väntade på att vi skulle komma till dem, så vi kunde kontrollera spelet mer och rulla runt. Det var bra träning att få spela mot två helt olika lag. 

Agnes har sedan tidigare spelat 12 matcher i landslagströjan.

att våga lägga en avgörande straff

Agnes är en offensiv spelare som gärna tar fram bollen med fart från backlinjen, därför har hon alltid varit en given ytterback. Men på grund av skador och sjukdomar på landslagsturneringen blev Agnes plötsligt mittback i mötena mot Tjeckien och Ungern. Trots detta dunkade hon dit tre bollar.

– Jag är nöjd med min egen insats. Jag är startade första matchen som ytterback, men efter skadan spelade jag resten av matchen och även hela andra matchen som mittback. Jag spelade ju mittback första träningsmatchen mot Trelleborg också, annars har jag alltid varit ytter, så det har varit spännande. Men jag pratade lite med förbundskaptenen efteråt och han var nöjd, så det är skönt att höra. 

– Båda matcherna gick ju till straffläggning. I första matchen fick jag lägga två straffar, varav den sista var avgörande eftersom straffen innan missades av Tjeckiens spelare. Så det var såklart lite skakiga händer då. Jag är en ovan staffskytt och jag har en liten spärr i huvudet sedan jag missade en avgörande straff i finalen i Gothia Cup i somras. Så det var lite läskigt att gå fram och lägga straff igen, men nu satte jag dom så det känns som en liten självförtroende boost att jag kan egentligen.

Malmö FF:s Erica Persson Welin, Agnes Mårtensson och Petronella Winblad i landskamp.

Nästa steg i Malmö FF

Agnes har bara tillhört MFF i ett par månader. Det är också hennes första tid i en annan förening än Södra Sandby IF. Som femåring började hon spela i SSIF, tio år senare flyttades hon upp i A-laget och var med och tog upp laget i Division 1. Efter en fin säsong 2022 där hennes lag hamnade på en andraplats i ettan så kände Agnes att hon behövde ta nästa steg.

– Det känns bra att komma till MFF, det känns som rätt nästa steg för mig och låg bra i tiden för mig. Jag känner att jag kommer kunna utvecklas här och ta nästa steg i min egen karriär.

– Jag visste väl att det var dags att lämna SSIF nu efter förra säsongen. Det var några klubbar kontaktade mig. Men innan jag bestämde mig ville jag ju utforska klubbarna här runt om. Sen visste jag att Erica och Thelma (Persson Welin) hade varit i kontakt med Malmö FF så jag tog ett möte som kändes bra. Efter lite tänkande vad som passade mig bäst kände jag att MFF var rätt steg för mig just nu. 

Agnes Mårtensson mot Saga Fredriksson under kvartsfinalen i DM mellan Södra Sandby och Malmö FF i somras innan Agnes anslöt till MFF.

Drygt tre månader i Malmö har känts bra för 17-åringen. I början handlade det mest att lära känna sina nya lagkamrater och komma in i laget. Men hon beskriver att alla i laget har varit välkomnande, och att hon har tydliga mål här som är inom gott räckhåll.

– Alla har varit jättevälkomnande, och jag kände ju en del sedan innan. Vi var ju ett gäng som kom från SSIF så det var ändå skönt att ha någon med sig, en liten trygghet, även om jag tycker det har fungerat jättebra med tränare och allting.

– Mitt främsta mål i MFF är att vinna serien och gå upp i Elitettan. Och såklart försöka ta tre poäng i alla matcher, men jag tror att vi ska lyckas med det så länge vi håller den här nivån. 

Helgens match mot Älmhult

På lördag är det dags för den fjärde träningsmatchen för året. MFF åker till Småland för att möta Älmhults IF som förra året spelade i division 1, men i år håller till i division 2. Vilka som åker med till Älmhult är i skrivande stund inte klart men Agnes känner sig redo om hon blir uttagen i matchtruppen.

– Vi får se hur det blir. Men jag känner mig iallafall redo för att köra igen om det skulle bli så. Jag mötte dem förra säsongen i ettan. De har en stark vänsterforward som gör många mål och så har de ett starkt innermittfält. Jag hoppas på en jämn match men jag tror vi vinner. 

Laget är i full gång i förberedelserna för nästa stora utmaning, och efter tre raka avancemang drar seriespelet igång om drygt en månad. Konkurrensen i Division 1 är hårdare än någonsin och bara ett lag kan ta steget upp till Elitettan. För att stötta spelarna och få inträde till samtliga hemmamatcher kan du köpa årskort.

huvudpartners

officiella partners