Publicerad 08 maj 2024 i Herr,Nyheter

Snart är det dags för klassikermötet mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. MFF har genom åren tagit en rad sköna segrar mot rivalerna på bortaplan, här är fem av dem som är lite extra minnesvärda.

Osannolika vändningen

1994-05-09: IFK Göteborg – Malmö FF 3–4
Hemmalaget rivstartade i första halvlek och enligt Sportnytts reporter på plats bjöds det på propagandafotboll. Det fina spelet gav resultat och IFK Göteborg sprang iväg till 3-0 innan domaren blåste till halvtidsvila. Sedan vaknade MFF. Jonas Wirmola nickade in 3-1 på en hörna och kort därefter gjorde Niklas Nylén likadant. När 21 minuter spelats av den andra halvleken kvitterade MFF genom Anders Andersson. ”Vad är det egentligen som håller på att hända?”, frågade sig Sportnytts reporter. Jo det som hände var att MFF vände på matchen, i den 75:e minuten nickade Joakim Persson in 4-3 inför en chockad hemmapublik på Gamla Ullevi. På bilden jublar Jens Fjellström åt den osannolika vändningen.

Folkfesten som gav guldläge

2004-10-25: IFK Göteborg – Malmö FF 1–2
Ett guld stod på spel när 8000 MFF-supportrar vallfärdade till Nya Ullevi i Göteborg. Båda lagen hade chansen på titeln inför matchen som spelades i den näst sista omgången, men det var MFF som drog det längsta strået och spelade bort IFK Göteborg från guldstriden. Peter Abelsson nickade in 1-0 i den 17:e minuten och i matchminut 34 slog Tomas Olsson in 2-0 efter ett fint förarbete från Niklas Skoog. Den utbuade MFF-bekantingen Peter Ijeh reducerade i andra halvlek men det hjälpte inte hemmalaget. I sista omgången kunde MFF ta hem föreningens första SM-guld på 16 år genom att besegra IF Elfsborg samtidigt som hotet Halmstad bara klarade av oavgjort hemma mot IFK Göteborg.

Underbara orättvisa segern

2007-07-02: IFK Göteborg – Malmö FF 1–2
Sällan har MFF varit så utspelat mot IFK Göteborg som under den här matchen. Men i mål stod Jonas Sandqvist och tog (nästan) allt. På något sätt lyckades MFF ta ledningen. Niklas Skoog slog en hörna som vid en första anblick verkade helt misslyckad men första täckande motståndare misslyckades märkligt nog med att rensa och bollen studsade retsamt in mål vid första stolpen. I matchrapporten beskrivs målet som ”osannolikt”. I andra halvlek kvitterade Marcus Berg och merparten av de 10 000 på Nya Ullevis läktare väntade förväntansfullt på hemmalagets segermål. Men det kom aldrig. I stället var det Christian Järdler som på övertid slog en ljuvlig djupledsboll till brassen Junior som klippte till med vänstern. Bollen gick i mål och kort därefter blåste domaren av spelet. Finns det något skönare än orättvisa segrar mot rivalen?

Startskottet på historiska säsongen

2014-04-07: IFK Göteborg – Malmö FF 0–3
När MFF åkte upp till Göteborg hade man en 3-0-seger över Falkenberg i premiären med sig i bagaget. Men spelet hade trots det fina resultatet hackat och det var först i matchens slutskede som MFF kunde göra sina tre mål. Men mot Göteborg skulle även spelet lossna och det rejält. I första halvlek var det Guillermo Molins som bjöd på show med två vackra mål. Det andra har blivit lite av en klassiker eftersom IFK Göteborgs mittback Mattias Bjärsmyr trasslade in sig i nätet efter att han jagat bollen som retfullt studsade in över mållinjen. I andra halvlek gjorde Markus Rosenberg sitt första allsvenska mål efter återkomsten till MFF och på sidlinjen jublade Åge Hareide. Många ser den här matchen som startskottet för en historiskt framgångsrik säsong med både SM-guld och spel i Champions League.

Rydströms målglädje – och Hugo Larssons show

2023-04-17: IFK Göteborg – Malmö FF 0–1
Anton Tinnerholm smög in i mitten från sin ytterbacksposition. Med en maskerad passning hittade han Sören Rieks som i sin tur spelade in till Isaac Kiese Thelin som kunde raka in bollen i öppet mål. Det innebar 1-0 till MFF. ”Målet är ett sådant man drömmer om, det är inte ofta vi njuter på bänken, men där njöt vi”, sa MFF:s tränare Henrik Rydström efteråt. Men kanske är det många som minns en annan sekvens från matchen ännu bättre, nämligen den i andra halvlek där Hugo Larsson kroppsfintar och tempoväxlar så elegant att två trötta Göteborgsspelare krockar med varandra och faller ihop på planen. MFF vann med 1-0 och resultatet innebar att MFF endast förlorat en match (hösten 2022) mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi i allsvenskan sedan 2009.