Elanga mot afrikanska mästerskapen

Publicerad 29 december 2001

Elanga mot afrikanska mästerskapen

Joseph Elanga är uttagen i den kamerunska landslagstrupp som nästa vecka åker till Burkina Faso och laddar upp inför afrikanska mästerskapen i Mali.

Borta en och en halv månad
Vi får klara oss utan Joseph Elanga ett slag, kanske rentav uppåt en och en halv månad. Fast då skall Kamerun så gott som ta hem Afrikanska Mästerskapen, som avgörs i nordafrikanska Mali mellan 19 januari och 10 februari. Vilket enligt vissa bestämda källor är en självklar realitet:
– Vi vinner, det är jag säker på. Vi bryr oss inte ens om att ta med pokalen när vi åker, säger Jospeh Elanga med glimten i ögat, förstås mycket glad över att ha blivit uttagen till landslaget igen. Han syftar på det faktum att Kamerun är regerande mästare sedan förra turneringen 2000 (Afrikanska mästerskapen äger rum vartannat år) och är en av favoriterna även denna gång.

Först: Burkina Faso
Men vår gode Joseph är inte i Mali än. Först väntar ett förberedelse- och uttagningsläger i Burkina Faso mellan 4 och 15 januari, då en kallad 25-mannatrupp skall bantas ner till 20 jämnt. Träningsmatcher och drillning av nytt spelsystem med likaledes nye förbundskaptenen, tyske Winfried Schäfer (tillträdde i september).
– Vi har en bra trupp, där de flesta spelarna spelar i Europa, men när jag talade med förbundskaptenen sa han till mig att inte vara orolig. Visar jag bara vad jag kan blir det inga problem, berättar Joseph Elanga.

VM nästa
Att göra bra ifrån sig i Burkina Faso kan räcka långt. Det är stor chans att en utkvitterad Mali-biljett bär giltighet ända till – Japan/Sydkorea. Kamerun har ju också kvalificerat sig till sommarens VM-slutspel.
– Absolut! Med undantag för skador är det nog 85-90 procents chans att de som kommer med i truppen nu också får spela VM, säger Jospeh Elanga, som ju var med ”redan” i Frankrike-VM -98, dock utan att få spela. I kommande VM har Kamerun hamnat i gruppen med Tyskland, Irland och Saudiarabien, vilket torde innebära goda chanser att gå vidare.

I kvalet till afrikanska mästerskapen vann Kamerun sin grupp – där de ställdes mot Zambia, Togo och Libyen – överlägset, och ”lejonen” väntas vinna sin grupp också i slutspelet. Motståndare där: Kongo (Brazzaville), Elfenbenskusten och Togo igen. Kamerun har vunnit turneringen tre gånger, 1984, 1988 och 2000.

17 januari får Joseph Elanga besked om sin mästerskapsframtid.

För den vetgirige – och hjälpligt franskkunnige – finns mer information om Kameruns Landslag och Afrikanska mästerskapen att inhämta på t ex
www.mali2002.org och www.cameroon.fifa.com .