1944 – mästare för första gången

Publicerad 25 maj 2014

”MFF:are är vi alla – Vi segra skall men inte falla – De orden bör vi alltid minnas – Och ni skall se….hur lätt det går.”

Det sjöngs denna eftermiddag. Det sjöngs med glädje. Det sjöngs med stolthet. Det sjöngs med tårar i ögonen. Det sjöngs igen, och igen och igen………och…….igen……och……

Den blyga späda grönskan på Djurgården var vackrare än någonsin denna soliga dag i sköna maj. På restaurang Hasselbackens annex ”Gubbhyllan” hade det dukats till fest för 30 personer. En fest som kunde ställts in om inte elva av Eric Perssons utvalda spelare (varav de tre bröderna Hjertsson för första och enda gången spelade samtidigt) svarat för en hjälteinsats och därmed förhindrat att ett sorgetåg skulle avgå söderut från Stockholms central.

Några timmar tidigare hade det på Råsunda Fotbollstadion samlats 35 920 åskådare. På ena planhalvan stod ett segersäkert lag med åtta SM-titlar bakom sig (varav två sen Allsvenskan startade). Mäktiga AIK hade gott hopp om att den tredje allsvenska titeln skulle vara deras om knappt två timmar framåt i tiden. Nog skulle uppstickaren från den skånskahuvudstaden bli ett enkelt offer för ”Gnaget”.

På den andra planhalvan, vackert skrudade i försommarhimlens färg, stod laget som tillhörde en klubb som ännu inte hade erövrat mästartiteln.

MFF hade som alltid vid sina besök i Stockholm övernattat på Hotell Regina, vilket ägdes av den i Malmö födde Figge Sjöö.

Vid frukosten på matchdagen hade det inte glammats som alltid annars. Det gick att ta på den förväntansfulla, nästan högtidliga stämningen. Samtliga anade att det skulle bli en dag att minnas. Att MFF-historia skulle skrivas. Att de för alltid skulle bli ihågkomna, nästan dyrkade. Det lyste av beslutsamhet i de något bleka ansiktena. Blickarna mellan spelarna var beslutsamma: I dag skall de ske.
Stunden är kommen.

På klassisk avsparkstid kl. 13.30 den 29/5 Annandag Pingst 1944 sattes bollen i rullning på nationalarenan. Klockan 15.15 hade Malmö Fotbollförening för första gången blivit Svenska Mästare. MFF hade slagit AIK med 2-1, efter mål av Sven Hjertsson och Börje Tapper.

”MFF:are är vi alla- Vi segra skall”…

Sången på Djurgårdskrogen fortsatte. Endast ”Hövdingen” satt lågmält begrundande, försjunken i tankar. Tankar som gick tio år tillbaks i tiden. Då förnedrad, diskad och nerflyttad till division 2. Nu som nybliven Svensk Mästare, med den klubb han älskade och så
framgångsrikt fört till en plats i solen.

Eric Persson återkom ofta i sitt vidare liv till just detta ögonblick. Trots framtida framgångar av elefantiasisstorlek berättade han ett år före sin bortgång för Birger Buhre att den dagen nog varit den lyckligaste i hans liv.

Där satt de då år 1944 på Hasselbacken och sjöng och sjöng. De hade rubbat hierarkin i den svenska fotbollen. Nu hade MFF lite otippat, tagit plats i den sal dit endast Svenska mästare ägde tillträde. Snart skulle klubben bli en ständigt återkommande gäst där och intaga en hedersplats.

De spelare som hade deltagit i tillräckligt antal matcher för att få medalj var:Helge Bengtsson, Erik Nilsson, Hans Malmström, Kjell Rosén, Sture Mårtensson, Kjell Hjertsson, Börje Tapper, Arne Hjertsson, Gustav Nilsson, Carl-Eric Sandberg och Stellan Nilsson.

Den siste av pionjärerna som lämnade jordelivet var Kjell Hjertsson. Men samtliga finns för alla tider bevarade i alla MFF:ares hjärta.Så finns vi här nästan på dagen 70 år senare, och ser vårt MFF spela i en tröja som är lika himmelsblå som då. MEN! Som nu pryds av två stjärnor. Vi vet vad de betyder.

Motståndare är åter, som så ofta, AIK. Mina tankar vandrar undrande till om någon av spelarna på planen idag känner till vad som hände den historiska dagen då Malmö Fotbollföreningen blev just historiska?

Undrar också:
Finns det någon närvarande i publiken som har starka minnen från den 29 maj 1944?Själv var jag fyra år och hade annat att tänka på än fotboll. Men snart därefter så berikades även mitt liv av fotboll och Malmö FF.

/Carlo Nilsson.

Texten är ett utdrag ifrån matchprogrammet Avspark som producerats inför måndagens match mot AIK. Du kan läsa hela matchprogrammethär och biljetter till matchen finner du här