AKADEMIKOLLEN: Inför P19-säsongen

Publicerad 31 mars 2022 i Nyheter,Ungdom

P19:s huvudtränare Max Westerberg inför säsongen 2022. Om bland annat resultaten i Ligacupen, samarbetet med Milos och lördagens seriepremiär.

Max Westerberg, huvudtränare i P19.

I Akademikollen ger vi er en inblick i Malmö FF:s ungdoms- och akademiverksamhet, landets främsta på talangutveckling och fyra år i rad framträdande etta i Svensk Elitfotbolls certifiering.

Truppen

Målvakter: Viktor Andersson, Marcus Pettersson

Backar: Ludvig Nicklasson, André Alvarez Perez, Elison Makolli, Kalle Nebrelius, Josef Al-Imam, Simon Lindfors, Emil Lindman, Esim Mehmed, Alexander Hughes.

Mittfältare: Raymond Adjei, Lass Hamawand, Robin Ottosson, Adrian Zendelovski, Wille Persson, Ajdin Avdic, Philip Malky, Agust Orri Thorsteinsson.

Forwards: Deniz Salievski, Isak Bjerkebo, Adrian Neziri, Edgar Navassardian.

Ledarstab

Max Westerberg, Adrian Iglesias, Zlatan Azinovic, Miguel Silva, Ronan Keville, Karou Calamy, Conny Svensson, Filip Qvist, Sverker Fryklund.

Resultat Ligacupen

MFF – Lunds BK 0–1
Trelleborgs FF – MFF 0–2 (Bjerkebo, Alvarez Perez)
MFF – Landskrona BoIS 5–0 (Bjerkebo 3, Salievski, Adjei)
Helsingborgs IF – MFF 1–0
MFF – Eskilsminne IF 1–2 (Salievski)

Huvudtränare Max Westerberg om:

Att arbeta i Sveriges bästa akademi:
Det är ett privilegium, såklart. Vi har de absolut bästa förutsättningarna i landet och de bästa kollegorna, de bästa spelarna. Sedan är det vårt jobb att förädla spelarna på ett så bra sätt som möjligt. Vi ska göra dem redo, inte bara för att vinna Allsvenskan, det är en självklarhet, utan också för att kunna gå in i europeiska gruppspel.

Ligacupen:
Ett bra format som ger oss tävlingsmatcher tidigt på åren. Det liknar seniorsäsongen vilket är jättebra. Det har gått sådär resultat- och prestationsmässigt, men det är en process och vi litar på den. Vi har också tränat extremt hårt under den här perioden. Hårdare än vad vi har gjort innan. Jag tror att det kan ha påverkat spelarna litegrann. Det kommer ge oss något framöver för att vi kommer vara absolut bäst tränade av samtliga P19-lag, det är jag helt övertygad om.

Sin assisterande tränare Adrian Iglesias:
Väldigt hårt arbetande och bra kille. Skicklig i sin taktiska förståelse för spelet och dedikerad att implementera nya idéer konstant, att inte fastna och vara nöjd i någonting. Ett jättebra komplement och bidrar till att laget och individerna kommer bli bättre över tid.

Rollen som huvudtränare:
Den är utmanande på det sättet att det inte bara är laget och spelarna som är i fokus för mig, utan hela staben och se till så att alla mår bra och känner sig stimulerade av de arbetsuppgifter de har. Min uppgift är att leda oss framåt och välja väg när vi står inför olika vägskäl, det är någonting jag känner mig trygg i.

P19 Allsvenskan:
Det nya upplägget (en division istället för två) är det bästa som kunde hända. Det kommer bli jättebra. Det liknar seniorlivet som elitfotbollsspelare och det är det som är meningen. Nu kommer vi att tävla mot de bästa lagen och de bästa spelarna och ha en liknande rytm som seniorlaget eftersom resorna blir lite längre. Förberedelserna lite annorlunda i vissa fall. Det är de bästa matcherna som vi är ute efter och de som kommer göra oss bättre.

Seriepremiären mot IK Sirius på lördag:
Jag har gått och funderat på den hela helgen. Äntligen premiärvecka. Visst, vi har spelat Ligacupen och ett antal träningsmatcher mot internationellt motstånd, men allsvensk premiär är alltid allsvensk premiär. Det är speciellt för oss och det tydligaste vårtecknet som finns. Vi är väl förberedda både fysiskt och taktiskt. Grabbarna är väldigt sugna på detta.

Spelartruppen:
Som vanligt i Malmö FF har vi en spetsig och intressant P19-trupp med många starka karaktärer, både fotbollsmässigt och i deras personlighet. I år kryddad med internationell touch i Agust exempelvis. Det är också en något yngre trupp än tidigare år då vi har Olympic-samarbetet och fler spelare som är utlånade till andra klubbar, det är resultatet av att vi tar steg framåt och våra spelare blir bättre och bättre. En jättespännande trupp som kommer att dö för varandra, de har den malmöitiska känslan och kärleken som är svår att beskriva för någon som inte är från Malmö. Det kommer bli fantastiskt kul.

Samarbetet med Milos och herrlagets ledarstab:
Jättebra så här långt. Ganska likt som det har varit tidigare. Jeff är kvar och där vi har vi en viktig relation, samtidigt som både Milos och Nikola kommit in med en approach som varit helt perfekt för oss. Välkomnande och öppna. Det som ändras lite är hur vi hanterar U21-matcherna där jag, Jeff och Nikola har ett närmare samarbete. Det tror jag är bra, förhoppningsvis kan det ge våra yngre spelare en annan trygghet när det får chansen i U21.

Agust Orri Thorsteinsson:
Jätteglada över att ha honom här. En spännande mittfältare som jag är övertygad kommer ta stora kliv hos oss. Vi måste också vara medvetna om att ge honom tid. Konkurrensen är stentuff och det finns flera spelare på hans position som är redo att ta upp fajten. Han är fortfarande ung och det finns tid för honom att ta ett steg i taget och sedan om något eller några år vara redo för A-laget.

Hugo Larsson:
En jätteimponerande resa. Inte speciellt förvånande, men likväl imponerande. Det har gått fort och med en självklarhet från hans sida som är kul att se. Han sätter ett exempel för hans jämnåriga i vad som krävs och vad som förväntas. Han visar att det går. Våra spelare behöver inte tveka, så länge vi tillsammans litar på processen som vi har i P19 är allt möjligt. Det har han visat på ett fantastiskt sätt.

Nyförvärvet Edgar Navassardian:
En Malmökille som spelat i Trelleborgs FF de senaste åren. En modern nummer nio som är snabb, kraftfull och har sin främsta spets i avsluten.

P19 allsvenskan omgång 1–5

Lör 02 april, 14:00 IK Sirius – MFF
Lör 09 april, 12:00 MFF – Täby FK
Lör 16 april, 13:00 IF Elfsborg – MFF
Lör 23 april, 13:30 MFF – Östers IF
Lör 30 april, 13:00 Halmstads BK – MFF

huvudpartners

officiella partners