AKADEMIKOLLEN: André Alvarez Perez

Publicerad 24 mars 2022 i Nyheter,Ungdom

Första målet i den svenska landslagströjan och A-lagsdebut i träningsmatchen mot Jammerbugt FC. Inledningen på 2022 har varit händelserik för MFF:s 16-åring André Alvarez Perez.

I Akademikollen ger vi er en inblick i Malmö FF:s ungdoms- och akademiverksamhet, landets främsta på talangutveckling och fyra år i rad framträdande etta i Svensk Elitfotbolls certifiering. Först ut är André Alvarez Perez, talangfull mittback i föreningens P19-lag.

Under de senaste veckorna har ett tjugotal spelare från Malmö FF:s ungdomsverksamhet varit iväg på landslagsuppdrag för Sverige. En av dem – den 16-årige mittbacken André Alvarez Perez – minns en av sina två landskamper i slutet av förra månaden väl.

Den 26 februari gjorde han sitt första mål i den blågula landslagsdressen när Sverige slog Estland med 5–2 i Marbella. Och inte vilket mål som helst.

– Jag tar fram bollen, dribblar av en spelare, driver mot straffområdet och skjuter ett långskott som går in vid bortre stolpen. Det var en extra skön känsla eftersom det var första mål för Sverige. Och så är det alltid kul att göra mål såklart, säger André Alvarez Perez.

Se målet här.

Som mittback har det blivit allt viktigare att delta i offensiven och våga ta fram bollen i planen. Mittbackspositionen är under ständig utveckling och det är något André har anammat i sin spelstil.

– Vi pratar mycket om det i MFF och det har hänt tidigare att jag har utmanat en spelare och sedan passat bollen vidare, men jag har aldrig tagit mig hela vägen förut och gjort mål. Jag känner att det är en av mina styrkor och våra tränare brukar säga till mig att våga utmana.

Målet innebar 2–1 till Sverige och André spelade 73 minuter som mittback. Även Alexander Hughes deltog i matchen och Nils Zätterström fanns med som avbytare.

– Det känns bra att vi är flera stycken från Malmö i landslaget. Det är tuff konkurrens i MFF och alla som tas ut i landslaget är riktigt bra spelare. Att vi är så många från klubben är ett tecken på att det finns mycket kvalitet i vår akademi- och ungdomsverksamhet, säger André.

Hans pappa och mamma föddes i Chile respektive Uruguay – själv är André uppvuxen i Malmö och kom till MFF som åttaåring från BK Olympic. Sedan dess har han representerat föreningen på ungdomsnivå och i höstas spelade han från start i båda matcherna mot Juventus FC i UEFA Youth League.

– Vi mötte några av de bästa lagen i världen och det märktes. Det var högt tempo, spelarna var erfarna och hade en lite annan spelstil än spelare man möter i Sverige. Det var roliga matcher att spela och få mäta sig med så skickliga spelare, säger Alvarez Perez.

I årets första träningsmatch fick han också göra sin A-lagsdebut. Det blev 45 minuter på Malmö IP mot Jammerbugt FC för André som bildade mittbackspar med P19-kamraten Josef Al-Imam.

André Alvarez Perez och Hugo Larsson under en träning, hösten 2021.

– Jag tycker det har gått bra i de matcherna jag har fått spela. Det är hög kvalitet i laget och det har fungerat bra med Milos. Mitt mål nu är att få A-lagskontrakt med Malmö FF, det är det jag strävar efter.

Utöver att ta fram bollen offensivt, beskriv dina styrkor på planen.

– Jag gillar att försvara en-mot-en. Offensivt är jag teknisk och har bra passningar.

– En spelare jag ser upp till är Eder Militao, jag älskar hans spelstil och inställning. När han gör en brytning skriker han och det ger energi till hela laget, dessutom vågar han dribbla och ta långskott. Jag har även följt Anel (Ahmedhodzic) under förra säsongen. Jag gillar hans spelstil och tycker jag är lite lik honom, säger André.

Under onsdagen fanns både André Alvarez Perez och Elison Makolli på plan när Sveriges P05 spelade 2–2 mot Danmark i Elite Round. Alexander Hughes satt på bänken.

huvudpartners

officiella partners