Ytterligare covid-19-fall i herrlaget

Publicerad 16 november 2020 i Herr,Nyheter

Efter guldmatchen, firande och presskonferenser den 8 november kände lagkapten Anders Christiansen symptom och testades positiv för covid-19. Sedan dess har ytterligare sjukdomsfall av covid-19 konstaterats i och omkring truppen.

Alla personer som har uppvisat symptom har testats och omkring halva laget och staben är eller har varit positiva.

Samtliga spelare och ledare testades dagarna före matchen mot IK Sirius. Alla uppvisade negativa resultat. För att höja säkerheten ytterligare genomfördes temperaturmätning av alla spelare och personal vid ankomst till Eleda Stadion på matchdagen, utöver sedvanliga självskattningar, för att säkerställa att ingen kände eller uppvisade symptom.

– Vi har varit noggranna med rutiner och säkerhetsåtgärder under hela året för att undvika smitta, men under det spontana guldfirandet efter matchen fanns det brister. Det är tydligt att vi har drabbats av ett lokalt utbrott i gruppen. Vi agerade omedelbart efter guldmatchen med självisolering för lag, stab och övrig personal, säger Niclas Carlnén, vd i Malmö FF.

Efter Anders Christiansens positiva provsvar beordrades spelare, ledare och personal till självisolering i enlighet med förhållningsregler från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne.

– Ingen i vår organisation har behövt sjukvård, utan har varit i sina hem under sjukdomsförloppet. Utöver att vi har följt förhållningsreglerna har jag varit i kontinuerlig kontakt med läkare på Smittskydd Skåne. Gemensamt har vi lagt upp en plan för spelarna som inte har insjuknat att kunna återgå i aktivitet, säger Ola Svejme, lagläkare i Malmö FF.

Spelare och ledare som inte insjuknat kommer att testas med snabbtest innan de kan komma tillbaka till verksamheten. De som har konstaterats positiva för covid-19 ska ha befunnit sig i minst sju dagars karantän, varav de sista två ska vara helt symptomfria, innan de kan börja träna igen.

Rutinerna i träningsmiljön kommer att anpassas ytterligare för att minimera närkontakt. Allt samröre mellan spelarna kommer att ske utomhus, vilket minskar smittorisken i betydande grad.

Malmö FF har varit i kontakt med Svensk Elitfotboll och IK Sirius för att informera om situationen. Vi för även en dialog med Hammarby IF inför söndagens match.

– Det är klart att den kommande matchen blir en speciell utmaning för oss. I nuläget kan vi inte veta exakt vilka som kommer att vara tillgängliga på söndag, det är något vi får värdera löpande. Men om behovet finns har vi gott om duktiga spelare i vår akademi som ser fram emot att få visa upp sig på seniornivå, säger Daniel Andersson, sportchef i Malmö FF.

huvudpartners

officiella partners