Viktor Andersson: ”Känner att jag har bra mentalitet”

Publicerad 20 maj 2022 i Herr,Nyheter

Vårt senaste A-lagstillskott Viktor Andersson om sitt nya kontrakt, att jobba med Jonnie Fedel och att gå från U till A.

Viktor Andersson under träningslägret i Marbella.

– Det känns otroligt skönt. Det är ett mål som jag har haft ett tag och nu är det uppnått. Jag har jobbat hårt och det här är en belöning för det. Nu är jag extra motiverad att jobba vidare och fortsätta utvecklas.

Redan i januari 2021 började en 17-årig Viktor Andersson att träna med A-truppen. Nu, ett drygt år senare, har han tagit steget upp på riktigt.

– Under 2022 har jag egentligen bara tränat med A-laget och jag har lärt mig otroligt mycket. Det är högre tempo, det är tuffare, det är mer snack, mer av allting helt enkelt. Och det är bra för jag behöver utvecklas på allt. Men nu känner jag att jag börjar vänja mig vid tempot och kvalitén.

Hur är det att jobba med Jonnie [Fedel] och den målvaktsuppsättningen som finns i A-laget?

– Det funkar jättebra. Jonnie är fantastisk som tränare och person. Han kan allt känns det som. Och Johan, Ismael och Melker är alla väldigt duktiga målvakter där det finns bitar att lära sig från alla tre tycker jag. Och det är framför allt väldigt bra killar allihop.

Under försäsongen gjorde han A-lagsdebut i träningsmatchen mot Jammerbugt. Viktor Andersson hoppade in efter första halvlek och visade upp sig direkt med en bra räddning på ett friläge – men tjugo minuter senare hamnade han lite för långt upp i banan och ett skott från halva planen seglade in i mål.

– Det är något som man måste lära sig av. Men det mentala är något vi har jobbat med länge i akademin. Jag känner att jag har bra mentalitet och jag har tagit stora steg under den senaste tiden, då gäller det att vara trygg i det man har lärt sig och använda sig av den erfarenhet man har samlat på sig.

Som målvakt förväntas man kanske slå igenom lite senare än utespelare, känner du att det finns stort utrymme för dig att utvecklas här?

– Så är det. På ett sätt är det skönt, samtidigt vill man bara fram, fram, fram hela tiden. Men det gäller för mig att förstå att jag inte ska vara som bäst idag. Jag ska vara som bäst om tio år. Det kan vara frustrerande ibland men i grund och botten är det bra. Jag har tid på mig.

Vad skulle du säga är dina styrkor och svagheter som målvakt?

– Jag ser mig som en reaktionssnabb målvakt med bra fysik som också är trygg med fötterna. Det jag jobbar mest på är positionsspelet. Detaljer i positionsspelet, där kan man alltid justera lite. Det kan göra stor skillnad med bara en decimeter.

Utanför planen har åren i MFF-akademin gett Viktor mycket, berättar han. Steget från ungdomsspelare till professionell spelare innebär inte bara att prestera på planen, utan också att vara minst lika noggrann med allt runt omkring.

– Jag har varit tvungen att lära mig att förbereda mig bättre. I akademin har man alltid tränat mycket det betyder att man måste sova bra, äta bra och ta hand om kroppen. Det har jag verkligen lärt mig där. För att lyckas krävs det otroligt mycket av en mentalt. Man måste kunna koppla på under match men man måste också kunna koppla av och ta hand om kroppen.

Vad ser du framför dig den närmsta tiden och det närmsta året?

– Detta året är det bara att träna på så bra som möjligt. Försöka utvecklas hela tiden och ta steg varje vecka. Sen får vi se vad som händer. Det vet jag inte just nu. Jag fokuserar på detta året, att träna bra och förhoppningsvis få spela några minuter om chansen dyker upp.

huvudpartners

officiella partners