Ute i Europa: Markus Rosenberg

Publicerad 02 december 2009

Det andra stoppet i serien om MFF:are i Europa är i Tyskland hos Werder Bremen proffset Markus Rosenberg. Markus är inne på sitt tredje år med Bremenklubben efter flytten från Amsterdam och Ajax i januari 2007.

Markus Rosenberg är en av de spelare som gått från fotbollsskolan till vårt representationslag. Efter att ha vandrat den långa vägen hamnade Markus i ett mycket tufft läge då han var en av anfallarna under Tom Prahls tid som tränare i MFF. Anfallslinjen bestod av inte mindre än Peter Ijeh, Afonso Alves och Niklas Skoog. Efter några år i seniortruppen kom en förfrågan från Halmstad Bollklubb om ett lån på ett år. Vilket gjorde att utvecklingen verkligen tog fart.

Hur var tiden under Tom Prahls ledning?
Den var självklart tuff med de spelare som Malmö hade då. När de inför säsongen 2004 värvade Igor Sypnevski också kände jag att jag ville spela mer regelbundet vilket jag inte fick under Toms ledning. Jag fick en förfrågan om att bli utlånad till Halmstad som var beredda att satsa på mig

Vad var det som gjorde att du fick en sådan utveckling i Halmstad?
För det första så fick jag förtroende av Janne Anderson omgående. Jag kunde göra några dåliga matcher och ändå få spela. Jag växte hela tiden vilket gjorde att jag fick ett bra självförtroende. I takt med det trillade också målen in. Markus vann den allsvenska skytteligan på 14 mål detta år. Något som också var utvecklande för mig var att jag fick en mer individuell träning av Halmstads fystränare. Jag tror att jag gick upp 4-5 kilo i muskler under den vintern.

Efter att Markus kommit tillbaka till Malmö FF vintern 2005 blev det bara en halv säsong innan flytten gick till Amsterdam och Ajax. Sommaren 2005 skrev Markus på ett kontrakt med Ajax på tre år.

Hur var tiden i Amsterdam?
Det första året var fantastiskt, vi missade tyvärr att vinna ligan men vann den Holländska cupen. Något som är mycket stort i Holland. Jag fick omgående väldigt stort förtroendet av vår tränare Danny Blind. Jag tror att jag var den spelare som hade flest minuter det året i Ajax trupp. Sedan blev det tyvärr så att Blind fick lämna sitt uppdrag och som ny tränare kom Henk ten Cate. Relationen mellan mig och ten Cate var redan från första dagen dålig. Han hade åsikter direkt om mitt spel med landslaget under VM 2006 och att jag på det viset kom senare in i försäsongen.  Jag höll ut till vintern men sedan såg jag inga möjligheter att vara kvar.

Vad hände sedan?
Under vintern hade jag en del förfrågningar om att bli utlånad till en del klubbar i Europa, men jag kände att jag ville till något nytt. Under hösten kom en förfrågan från Werder Bremen som var väldigt intresserade av att köpa loss mig. Jag kände direkt att det var en klubb som skulle passa in på mitt sätt att se på fotboll.

Hur menar du då?
Werder Bremen är en av de klubbar som varje år spelar om att vinna titlar. Vilket är ett måste för mig. Sedan är klubben lite lik Halmstad, det är inte en av de stora klubbarna som Bayern och Schalke ekonomiskt men vi är med varje år och konkurrerar om de stora titlarna

Hur har tiden i Bremen varit?
På fotbollsplanen har det varit lite upp och ner. När jag kom hit blev det omgående mycket mål vilket också rullade på under säsongen 2007-2008. Min första hela säsong slutade med 14 mål i Bundesliga och vinst i den interna skytteligan. Säsongen 2008-2009 var väl helt okej men jag hade kanske önskat att göra lite fler mål. Det är det man mäts i när man spelar på denna nivå. Säsongen 2008-2009 var också väldigt upp och ner för klubben, vi kom på 10:e plats i ligan vilket var ett stort bakslag för oss, men sedan gick vi till final i Tyska cupen (som vi vann) och Uefacupen. Under denna säsong har jag tyvärr haft en hel del skador men är nu tillbaka skadefri. Sen blir det ju självklart alltid tufft att få sin plats tillbaka i laget när vi spelat 18 matcher i rad utan att förlora. Men jag känner att jag har en väldigt bra dialog med vår tränare Thomas Schaaf. Utanför fotbollen trivs vi bra i Bremen och det ligger inte allt för långt hem till Malmö om man får ledigt några dagar.

Hur är din relation med Malmö och Malmö FF idag?
Jag åker hem till Malmö lite då och då, och har en bra relation med klubben. Jag har även en bra kontakt med folk som jobbar i klubben.  Jag försöker att följa de flesta matcherna på tv och följer även med via nätet hur det går. Självklart tycker jag det är tråkigt när det inte går bra för klubben.  

Något som vi är lite nyfikna på är hur du känner för landslaget?
Jag är självkart stolt över att representera landslaget. Sedan har det varit tufft under de åren som jag tillhört landslaget med både Henke och Zlatan på topp. Men det är bara att jobba på och försöka ta chansen när den dyker upp. 

Hur var första samlingen med Erik Hamren?

Det var en ganska kort samling så vi hann inte med så mycket. Erik presenterade lite om sina tankar kring hur vi skall spela och det spelsystemet som han vill köra. Nästa samling har vi inte förrän i mars. Så nu vill jag lägga all fokus på Werder Bremen.

Hur ser framtiden ut?
Jag har kontrakt med Werder Bremen över säsongen 2010-2011 sedan får vi väl se vad som händer. Man skall alltid vara öppen för nya utmaningar.

Skulle du kunna tänka dig att avsluta karriären i Malmö FF?
Självklart skulle jag kunna tänka mig det. När det blir det vet jag inte, det får väl tiden utvisa men visst ser det intressant ut med allt som händer i Malmö FF och den fantastiska stadion som de har idag.

Hemsidan avslutar med att önska Mackan lycka till på sin fortsatta resa i Europa