Ute i Europa: Gudmunder Mete

Publicerad 13 november 2009

Hemsidan kommer i en serie artiklar att göra små nedslag i Europa och snacka fotboll med MFF-spelare som numera befinner sig på andra ställen än Sverige och spelar fotboll. Först ut i vår serie är försvarsspelaren och tuffingen från Island Gudmundur Mete.

Gudmundur Mete spelade i Malmö FF från fotbollsskolan till hösten 2002. En spelar som gått den långa vägen upp till vårt representations lag. Han var med om resan i Superettan och var också med om att ta upp Malmö FF i allsvenskan igen. Uppflyttad i Malmö FF:s A-trupp blev Mete av Michael Andersson och sin A-lagsdebut skedde mot Sylvia samma år. Mete är registrerad för 48  matcher i vårt representationslag.

På meritlistan finns allsvenskt silver 2002, 10 juniorlandskamper och 9 U-21 matcher för Island.

Hösten 2002 lämnade Mete för IFK Norrköping där han spelade under 2 säsonger. Mete berättar att det var en tuff tid i Norrköping med en otroligt krävande publik. Många av spelarna orkade inte det tuffa klimatet och laget var under dessa år ofta indraget i bottenstriden.

Efter tiden i Norrköping gick fotbollsresan till hemlandet Island. Mete skrev på för mästarna Keflavik som hade ett riktigt bra lag, och gick ofta ut i de Europeiska cuperna. Tyvärr överlevde man oftast bara första omgången. Mete stannade i Keflavik fram till säsongen 2008. Under säsongen 2009 har han tillhört Valur.

Är man fotbollsproffs på Island?

– Ja de första åren i Keflavik var jag proffs. Men idag måste jag tänka på att det finns en karriär efter fotbollen. Tyvärr har jag dragits med en höftskada de senaste åren som inte vill ge med sig vilket också gjort att jag spelat trots attjag varit skadad. Tyvärr har jag inte haft någon säsong där jag varit helt skadefri de senaste åren.

Hur ser fotbolls intresset ut?

– Det är totalt tolv lag i ligan men de flesta ligger väldigt nära Reykjavik där de flesta lagen kommer ifrån. Vi har säkert världens längsta försäsong. Ligan slutar i slutet på september och börjar först i maj.

På en isländsk ligamatch har man runt 1500-2000 åskådare. Arenorna är slitna, men en hel del klubbar börjar likt Sverige att rusta upp dem. En del klubbar har inomhushallar som de kan köra försäsongsträning i, men en del kör sin vinterträning ute. När hemsidan träffar Mete är det blåsigt, (43 m/s) kallt och regnigt. Kanske inte drömmen för en fotbollsspelare.

Hur är kvalitén på spelarna i ligan?

– Det kommer fram väldigt många unga spelare som ser otroligt intressanta ut. Men många av de yngre spelarna väljer att åka till större fotbollsländer än Island. En hel del spelar i engelska klubbar.

Vilken relation har du till Malmö och Malmö FF idag?

– Jag försöker att komma hem till Malmö lite då och då. Jag har min pappa i Malmö samt många av mina kompisar från tiden då jag bodde i Malmö. Jag försöker även att hålla kontakten med de spelare som jag spelade med under pojk- och juniortiden i Malmö. (Mete tillhör årgång 1981 med många bra fotbollsspelare.)

Mete håller också kontakten med Rickard Dahan som hjälper honom med att få ordning på sin slitna höft. Något som kommer på tal under ämnet rehabträning är Malmö fantastiska gym, och han menar att de inte har samma möjligheter på Island.

Gudmundur försöker följa Malmö FF så mycket han kan i tidningar och på internet. Han blir smått lyrisk när han går en rundvandring i den nya Swedbank Stadion och tycker att spelarna i Malmö FF har en fantastisk arbetsplats att träna och rehabilitera sig på.

Hur ser framtiden ut för dig?

– Nästa säsong kommer jag att spela för nykomlingarna i ligan Haukur. Jag hoppas att jag kan spela utan några problem från min skada samt att tillföra en hel del rutin. Troligt är också att jag tar hand om kaptenbindeln.

Kaptensuppdraget känns som gjort för den tuffe mittbacken i en nyuppflyttad klubb. Massor med rutin och stort engagemang är något som säkert är nödvändigt hos nykomlingen.

Kommer du att vara proffs i Haukur?

– Nej det kommer jag inte att vara, jag jobbar idag på DHL i Reykjavik och trivs jättebra med det.

Blir det några fler klubbar och andra länder?

– Man får ta ett år i taget.

Samtidigt känns det på Mete att han stannar på Island. Möjlighet att spela i en större liga dök upp efter en lyckad Europacup match mot FC Midtjylland. Turkiska Kasimpasa fanns på läktaren och bjöd över Mete till Turkiet. När Mete väl anlänt till klubben så sparkar de tränaren samma dag och det äventyret tog snabbt slut. Så kan det gå i det tuffa fotbolls klimat ute i Europa.

På länken nedan kan ni se Gudmundur Metes statistik i MFF:
http://www.mff.se/Personer/A_truppen/Utespelare/Gudmundur_Mete.aspx

Stort lycka till Gudmundur säger Malmö FF