U21 vidare till semifinal! *Uppdaterad*

Publicerad 15 oktober 2009

Det satt ganska långt inne, men i 72:a minuten kom det: MFF:s segermål och matchens enda, inprickat av Dardan Rexhepi, när MFF besegrade Falkenberg i U21-SM-kvartsfinalen på Malmö Stadion. Nu väntar HIF i semi på tisdag. *Uppdaterad med kommentarer*

Malmö FF U21 – Falkenbergs FF U21

1 – 0 (0-0)

1-0 72 min Dardan Rexhepi

MFF:s startelva
Dusan Melichárek

En närmare skildring av matchens händelsförlopp finns att få på sidan för liverapporteringen på Everysport.com.

Pelle Holm, Patrik Karlsson, Gabriel, Tobias Malm(46)

Jimmy Durmaz, Ivo Pekalski, Jeffrey Aubynn, Hicham Ali

Dardan Rexhepi, Alex Nilsson(88)

Ersättare: Tobias Uddenäs(mv), Nenad Stojadinovic(46), Amin Nazari, Skerdilaid Gashi, Robin Simovic(88).

– Ingen jättebra match av oss, säger Leif Engqvist på väg ut i Malmö Stadion ryttargång efter att MFF:s U21-lag besegrat Falkenbergs med uddamålet i SM-kvartsfinalen och därmed är vidare till semi.

Den allmänna meningen bland det dryga hundratalet åskådare som kommit och sett matchen lär inte avvika. MFF dominerade i bollinnehav och skapade målchanser, men spelet nådde inga högre höjder – och efter det förhållandevis sena ledningsmålet hade Falkenberg en knapp handfull kvitteringschanser. Varav ett rungande skott i stolpen och en boll i ribban.

– Det är klart att vi har tur i de lägena. Men 1-0 räcker, säger Leif.

Och det har han ju rätt i. Leif Engqvist tvekade heller inte över orsaken till att spelet inte riktigt lossnade.

– Vi hade egentligen bara en instruktion inför matchen: att ha bra bolltempo. Men det blev det inte; vi transporterade bollen för långt, framför allt i första, istället för att sätta den på ett eller två tillslag, som vi kan. När vi gör det blir det farligt; vi skapar många chanser trots att vi inte gör fler mål.

Leif utvecklar:
– De hann ju med, så att säga… när vi inte spelar snabbare än vi gör. Vi försöker spela, ändå, men missar lite, och har för dåligt tempo, så de hinner flytta över. När man spelar på ett eller två touch så ofta man kan, så blir både andra- och tredjespelare som får bollen fria, varje gång. Tar du för många touch så har nästa som får bollen markering på sig, ofta innan han får bollen.

Första halvlek passerade mållös, men med en rad mer eller mindre kvalificerade himmelsblå målchanser, de flesta med Alex Nilsson inblandad, och andra halvlek fortsatte i samma stil – med skillnaden att det var Alex anfallskollega som blev mer tongivande på topp. Både höll sig rörliga och hårt arbetande matchen igenom, och gjorde vad de kunde för att hitta öppningar, men bollen och passningarna fastnade ofta i momentet innan. På kanterna var Jimmy Durmaz och Hicham Ali pigga och tvekade inte att utmana och söka in- och genombrott. En bit längre ner på mittfältet hittade Ivo Pekalski en bra position, från vilken han sög åt sig och fördelade bollar mycket väl, täckte upp för backlinjen vid behov och även följde med upp i anfallsspelet emellanåt.

Ett av dessa tillfällen inträffade i den 72:a minuten, när Ivo Pekalski satte en mycket fin stickare i djupled, aningen till höger i straffområdet. Dardan Rexhepi var med på noterna, löpte in på den, fick kontroll och avslutade med ett hårt skott förbi målvakten. Ett riktigt grannt mål, och MFF hade äntligen tagit ledningen!

Bara minuten senare hade Alex Nilsson ett gyllene läge att utöka ledningen och döda matchen när han kom fri med målvakten, men bollen han iskallt och snyggt lade förbi målvakten gick alldeles utanför. Istället levde matchen in i det sista, med flera farliga kvitteringsmöjligheter för Falkenberg, de flesta på riktigt vassa kontringar. Men MFF i allmänhet och Dusan Melichárek i synnerhet redde ut tillbuden, och i slutminuterna hade Jimmy Durmaz lekstuga med FFF-defensiven gång på gång med genombrott och vassa inspel som resultat.

Leif Engqvist framhöll efter matchen på begäran ett par enskilda spelarinsatser.
– Jag tycker Gabriel är bra i dag, han är stabil. Dardan är bra idag. Stor och stark och bra på att vända; har ett bra första tillslag samtidigt som han vänder, han är riktigt stark där. Ivos första halvlek är jättebra, i andra är han lite mindre aktiv. Pelle Holm är alltid bra, de kommer inte förbi honom. Och Tobias Malm är jättebra så länge han är med. Jimmy gör en hyfsad match idag, Hicham är duktig. Och Dusan håller nollan igen.

Semifinal mot HIF tisdag på Olympia
MFF är alltså klart för semifinal i U21-SM-slutspelet. I vilken HIF väntar på bortaplan redan nu på tisdag, den 20:e oktober. Matchen kommer att spelas inne på Olympia. Dessförinnan, nu på söndag, spelar MFF:s juniorlag sin SM-kvartsfinal hemma mot BK Häcken. Avspark 15.00 inne på Malmö Stadion. Välkommen dit!

Tobias Christoffersson