Tung förlust i Solna

Publicerad 04 oktober 2015 i Nyheter

MFF:s fem matcher långa förlustfria svit mot AIK bröts på Friends Arena.

Matchen inleddes med ett behärskat och koncentrerat spel från de båda lagen, utan några att några direkta farligheter uppstod. Det kunde möjligen ha blivit något när Vladimir Rodic var nära att hitta fram med en delikat genomskärare till Markus Rosenberg, men AIK-försvaret fick en tå på bollen.

I den 12:e minuten kom dock ett ganska plötsligt ledningsmål för hemmalaget när Henok Goitom sköt direkt på ett inlägg. Skottet träffade Kári Árnason och bollen fick en märklig studs i gräset som ställde Johan Wiland helt.

MFF jagade kvitteringen och visade upp bra fart och kvicka kombinationer i anfallsspelet. Några minuter efter målet passade Rodic till Rosenberg som med ögon i nacken klackade bollen bakåt till Djurdjic som sköt. Skottet träffade dock en AIK-försvare och tappade så mycket fart att hemmamålvakten Carlgren enkelt kunde plocka bollen.

Nästa målchans tillföll AIK. Goitom fick skottläge från liknande position där målet sköts in från. Den gången kunde dock Johan Wiland hinna ner och rädda.

Med kvarten kvar växlade MFF upp tempot och skapade flera fina chanser. Yotún slog ett inlägg som satt perfekt på Djurdjics panna, men dessvärre var Carlgren välplacerad i AIK-målet och räddade. I en annan situation bjöd Magnus Wolff Eikrem på en skottfint som lurade hans försvarare. Det efterföljande avslutet strök nätet på målburens utsida.

I den 45:e minuten var det dags för Eikrem att visa upp fina färdigheter igen. Hans utsökta lobb passerade försvarslinjen och nådde fram till Yoshimar Yotún som slog in bollen till en framrusande Vladimir Rodic som resolut tryckte in kvitteringsmålet. Spelarna gick till paus med resultatet 1-1.

Andra inleddes med en ännu större fart från båda sidor och ett spel som böljade fram och tillbaka. Efter fem minuter spelade hade AIK-anfallaren Bangura en cykelspark som gick strax utanför Wilands högra stolpe. Kort därpå använde Rosenberg klacken igen när han spelade fram till Yotún som slog ett fint inlägg som Nikola Djurdjic var några centimeter från att nå.

Det var dock AIK som fick utdelning för det svängiga spelet. Ett inkast i den 61:a minuten boxades ut av Wiland. Rensningen hamnade i bröstet på Stefan Ishizaki som drog till på skott vilket betydde 2-1 till AIK.

Matchen bytte skepnad och kom mer att handla om kamp än välspelad anfallsfotboll. Det gynnade hemmalaget som försvarade ledningen. MFF skapade tryck de sista tio minuterna och hade ett par chanser som förtjänade ett bättre öde. Först när Yotún slog en hörna som Kári Árnason kom högst på. Bollen gick dock utanför. Sen i matchens allra sista minut när Anton Tinnerholm kom rusande på sin kant och slog ett inspel som dansade på mållinjen. Inbytte Agon Mehmeti var på väg att slå den i mål men blev bryskt uppvaktad bakifrån och nådde aldrig bollen.

Istället kontrade AIK och fick i samband med det med sig en frispark som Rasmus Bengtsson inte var nöjd med. Försvararen fick sitt andra gula kort för protesterna och blev utvisad. Matchen slutade med förlust 1-2.