Truppen till den allsvenska premiären

Publicerad 14 mars 2010

MFF är redo för sin allsvenska premiär 2010. Den äger rum på Gamla Ullevi måndag kväll och det är GAIS som står för motståndet.
– Det är många som ser pigga ut. Vi har mycket fart i laget, säger Roland Nilsson.

GAIS – Malmö FF

Gamla Ullevi måndag 15 mars 19.00

Målvakter: 25. Dusan Melichárek, 27. Johan Dahlin.

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 6. Markus Halsti, 8. Daniel Andersson, 15. Pontus Jansson, 29. Jasmin Sudic.

Mittfältare och anfallare: 3. Robert Åhman Persson, 7. Daniel Larsson, 9. Wilton Figueiredo, 11. Jeffrey Aubynn, 14. Guillermo Molins, 17. Ivo Pekalski, 21. Jimmy Durmaz, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad.

Skadade/rehab: 10. Rick Kruys, 18. Edward Ofere, 19. Niklas Hansson, 20. Ricardinho.

Så är det dags för allsvensk premiär. Tidigare än någonsin. Det ska precis som vanligt bli alldeles underbart att se blå tröjor glittra i det skarpa lägets skarpa strålkastarljus och vansinnigt spännande att se MFF 2010 agera och prestera, pu riktitt. Men det är en seriestart med minsta möjliga marginal; vintern har hållit försäsongen i ett hårt grepp från början till slut. Även om vi är halvvägs in i mars och den bleka vårsolen gjort allt den kunnat den här helgen, så har MFF inte heller de sista två passen kunnat träna på naturgräs.

En direkt följd av dessa sakernas tillstånd är att Miljan Mutavdzic, tillbaka efter 10 månaders skadefrånvaro, inte är redo för spel. Miljan har gjort kortare inhopp i de sista träningsmatcherna och fick 90 minuter med U21-laget i onsdags, men hämmas av konstgräsunderlaget.
– Tyvärr för hans del är inte konstgräset det bästa för honom just nu. Vi såg skillnaden i Malaga, när vi spelade på naturgräs – då vågade han gå för fullt. Tillbaka på konstgräset märks det att han blir lite försiktig, säger Roland Nilsson.

På skadefronten ser det i övrigt ljust ut för de flesta. Johan Dahlin har kört för fullt i två veckor och är redo för spel, det är också Dusan Melichárek. Edward Ofere och Niklas Hansson är med i bollövningarna men ännu inte i de rena spelmomenten, Ricardinho har börjat löpträna. Rick Kruys dras däremot från och till med sitt lår och sviterna av en bristning.
– Det kommer och går tyvärr, särskilt i sånt här väder med kyla och hårdare träningspass. När han känner att det drar i låret finns det ingen anledning för honom att köra annat än rehab, så får vi se när det släpper.

Roland Nilsson tar med sig 17 man upp till Göteborg och premiärmötet med GAIS på Gamla Ullevi måndag kväll. Det beror inte på osäkerhet kring någon spelare, utan på att från och med i år är tillåtet att ha sju man på bänken, det vill säga en matchtrupp på 18 man. Likväl väljer Roland att bara ta med sjutton.
– Den här gången ser jag inga fördelar med att sitta med extra folk på bänken, därför kommer vi att vara sjutton. Vi får ju ändå bara göra tre byten. Det är för- och nackdelar med det här. Visst, man har fler att välja mellan, men – det är tillräckligt jobbigt för en som inte får spela, nu blir det tre. När jag ser att fördelarna överväger kan det bli annorlunda, men just nu gör vi som vi brukar.

MFF och GAIS har lyckats med konststycket att spela fyra raka oavgjorda matcher i serien 2008 och 2009; därtill kan också läggas 1-1 i träningsmatchen på Malmö IP i februari.
– Det får vi ändra på nu! Även om det mer har varit tillfälligheter som gjort att det blivit oavgjort: kvittering av GAIS i sista minuten i två matcher, och så gjorde vi själva mål på straff i slutet senast. Men GAIS är svårspelade och det lag som kryssade mest i allsvenskan ifjol, säger Roland Nilsson.

Som inte tror på något avsteg från gängse matchbild i tidiga allsvenska vårmatcher.
– Planen däruppe lär vara hyfsad; frågan är vad det innebär… Jag tror inte den kommer att inbjuda till något större passningsspel. Vi kommer att försöka, förstås, men det blir nog inte på det sättet vi egentligen vill. Och det är vi beredda på. Det blir mycket kamp, det blir det alltid de första omgångarna. Men det är många som ser pigga ut hos oss. Vi har mycket fart i laget. Skönt att det drar igång!

En längre intervju med Roland Nilsson inför seriestarten följer på hemsidan under kvällen.

Tobias Christoffersson