Truppen mot Mjällby

Publicerad 05 augusti 2011

Rikard Norling tror på en tät och viljeinriktad match mot Mjällby lördag eftermiddag, och tar en nittonmannatrupp med sig upp till Listerlandet. Efter fredagens träning kommenterade han också playoffmotståndet Dinamo Zagreb.

Fredag eftermiddag gjorde MFF-truppen inne på Malmö Stadion sin enda träning mellan onsdagens europakvalmatch mot Rangers och lördagens allsvenska möte med Mjällby. Till den matchen tar Rikard Norling med nitton man i bussen, av vilka en faller bort till själva matchtruppen.

Förändringarna mot senast är två: Agon Mehmeti (höft/ljumskproblem) och Dardan Rexhepi (hjärnskakning) utgår, Omid Nazari och Filip Helander ersätter. Filip Helander är mittback i U19-laget och gör debut i det här sammanhanget.
– Vänsterfotad, väldigt följsam, spelskicklig, positionssäker – en riktigt spännande spelare på väg fram, beskriver Rikard Norling honom.

En handfull man i truppen är skadade eller på väg tillbaka, men för de flesta ser det ut att gå på rätt håll.
Johan Dahlin ska testas i U21-match på tisdag (även den mot Mjällby), och faller testet väl ut betraktas han som fullt spelklar. Ulrich Vinzents gjorde sin första träning med boll sedan skadan i våras och det såg bra ut. Dardan Rexhepi kan inte spela på grund av sin hjärnskakning, men deltog i träningen och såg även han bra ut. Markus Halsti är symptomfri, men sparas för att inte riskera något. Mer ovisst i stunden är läget för Agon Mehmeti, som ska röntgenundersökas nästa vecka. Allt enligt tränare Norling.
– Vi fortsätter på den väg vi valt, att inte chansa och äventyra någonting. Säsongen är lång, och hösten kommer att ställa höga krav på både spelarna som individer och truppen som helhet.

För motståndet i Allsvenskans tjugonde omgång står Mjällby AIF, som så här långt haft en betydligt tyngre säsong än 2010, då man som nykomlingar länge hade häng på topp 4 och slutade sexa. I år är istället bottenstriden inom nära räckhåll – men de senaste två matcherna har något hänt. Eller vad sägs om 5-1 över Gefle hemma och 3-0 över Kalmar borta?
– De senaste två matcherna har Mjällby spelat bra. Peter Swärdh har riktigt starkt kunnat vända en negativ trend till någonting positivt, och det är imponerande i sig. Stabiliteten bakåt har kanske funnits, med tanke på den erfarenhet och rutin som finns i laget, men målskyttet har saknats. Men nu har de gått från 12 till 20 gjorda mål på två matcher!

Vad blir viktigt för er i matchen?
– Det blir viktigt att stå upp, för det kommer nog att bli en ganska tajt och tät och viljeinriktad match. Och så är det viktigt att vi ödmjukt tar oss an den taktiska uppgiften och fokuserar på den. Jag förutsätter att Mjällby kommer med gott självförtroende och vill försöka visa Malmö var skåpet ska stå. Sen får vi se om vi är överens om det…

När spelschemat är tätt och spektakulära europamatcher varvas med den så kallade allsvenska vardagen, är förmågan att ladda om och hitta full koncentration till varje och framför allt nästa match väsentlig. Vad man hann se av matchen mot Djurgården lyckades MFF bra med det då?
– Ja, det håller jag med om. Vi har visat att vi kan hantera ytterligheter som matchen  på Ibrox såväl som så kallade mellanmatcher, som en match som den mot Djurgården ändå blir mellan matcherna mot Rangers. Vi har visat att vi kan vara oerhört fokuserade och ta oss an den uppgiften också.

Säger Rikard Norling, och fortsätter:
– Det är en annan sida av att vara professionell fotbollsspelare: att kunna mentalt växla mellan olika mentala förutsättningar. Det ska bli spännande hur vi hanterar det på lördag.

MFF har vunnit de två senaste matcherna mot Mjällby: 2-0 i den fantastiska guldmatchen i höstas, 1-0 i våras. Men – dessa matcher har spelats hemma. Mjällby borta är faktiskt och ännu en utmaning som visat sig övermäktig. Fjolårets möte slutade med 4-2-förlust, och MFF har aldrig vunnit en allsvensk match (eller cupmatch) på Strandvallen. Låt vara att Mjällby bara gjort fyra allsvenska säsonger, men ändå.

Hur ser du på chansen att bli historisk – som den förste MFF-tränare att ta tre poäng på Strandvallen?
– Oj, är det så? Ja, det är ju verkligen ett tillfälle att försöka ta vara på…!

Så, slutligen – hur ser du på Dinamo Zagreb som motståndare i playoff till Champions League?
– Det är kanske den bästa lottningen ur det perspektivet, att om vi ska ha något i Champions League att göra, så ska vi vinna mot ett sådant motstånd – även om det är tufft förstås. Men vi har visat att vi kan hantera yttre påverkan och är redo för stora uppgifter Vi har goda chanser.

MFF:s trupp mot Mjällby:
Målvakter:
Dusan Melichárek, Dejan Garaca.
Backar: Daniel Andersson, Yago Fernandez, Pontus Jansson, Ricardinho, Filip Strenström, Filip Helander.
Mittfältare/anfallare: Jeffrey Aubynn, Jimmy Durmaz, Wilton Figueiredo, Jiloan Hamad, Daniel Larsson, Miljan Mutavdzic, Amin Nazari, Alex Nilsson, Ivo Pekalski, Omid Nazari.

Tobias Christoffersson