Truppen mot HIF

Publicerad 27 april 2008

Med tre raka segrar i ryggen är det dags för MFF att försöka vinna en fjärde genom att besegra HIF på Olympia. Roland Nilsson betonar vikten av bra försvarsspel – och då känns det bra att Daniel Andersson är tillbaka i laget efter sin avstängning. Ny i truppen är Edward Ofere.

Helsingborgs IF – Malmö FF
Måndagen den 28 april, 20.00 Olympia

Truppen:

Målvakter: Jonas Sandqvist, Dusan Melichárek

Försvarare: Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Gabriel, Behrang Safari, Christian Järdler.

Mittfältare/anfallare: Daniel Andersson, Guillermo Molins, Ola Toivonen, Jeffrey Aubynn, Robin Nilsson, Labinot Harbuzi, Jonatan Johansson, Niklas Skoog, Edward Ofere.

Skadad: Anders Andersson, Babis Stefanidis (båda benbrott).

Att döma av söndagens förmiddagsträning kommer MFF-tränarna att använda sig av samma startelva på Olympia som på Örjans vall, vilket innebär att Daniel Andersson är tillbaka från sin avstängning och att Labinot Harbuzi är redo för spel. Labbe fick ju gå av torsdagens match mot Norrköping med känning i ena ljumsken och har rehabtränat fredag-lördag. En justering i truppen görs: Agon Mehmeti, som gjort olika långa inhopp i alla matcher hittills, får stå tillbaka till förmån för Edward Ofere, ett val Roland Nilsson motiverade med spelartyp
snarare än form.

Dags alltså för ännu en upplaga av det stora skånederbyt, till vilket MFF kommer med tre raka trepoängare och sju raka matcher utan förlust. HIF däremot har haft det lite motigare under allsvenskans första femtedel: ingen vinst på fyra matcher och ännu ingen hemmaseger – i de två senaste hemmamatcherna har laget tappat ledningar över Gefle och Norrköping i slutminuterna.
– HIF har haft lite oflyt med att släppa in mål i slutet av matcherna, i de två senaste hemmamatcherna har de åkt dit på en fast situation, och det har ju inte med själva spelet att göra. HIF har stundtals spelat mycket fin fotboll, och är väldigt, väldigt vassa framåt – det har man inte minst kunnat se i europaspelet. Det blir viktigt att vi försvarar oss bra imorgon, säger Roland Nilsson inför matchen.

Målskillnaden 13-11 är talande för HIF:s styrka och svaghet så här långt – många mål framåt, men också många insläppta.
– Bakåt har det kanske inte sett lika bra ut, men Andreas Granqvist tillför laget stabilitet, säger Roland Nilsson, som också kommentrade Daniel Anderssons återinträde i laget och Jonatan Johanssons status:
– Med Daniel får vi rutin, inte bara som spelare utan för hela laget. Robin Nilsson gjorde ett bra jobb, men han har inte rutinen att också kunna hålla reda på andra spelare. Så länge Jonatan skapar målchanser är det bra, då kommer målen också förr eller senare, och man ska inte glömma att han skapar målchanser åt andra också.

En snabbtitt i modern derbyhistoria kan vara trevligt för att komma i stämning inför morgondagens drabbning; för på Olympia har MFF ett fint facit under det tredje årtusendet så här långt. Endast en förlust – den där märkliga matchen 2006, då MFF tappade ledningen från en lysande första halvlek -, två oavgjorda och fyra segrar! Färskast i minnet fjolårets uddamålsvinst efter Ola Toivonens klassmål och Jonas Sandqvists fantastiska målvaktsspel. Får man be herrarna om en repris?

/Tobias Christoffersson