Tre mål, tre poäng för Malmö

Publicerad 17 oktober 2015 i Nyheter

Efter en svag inledning drog MFF upp på tempot i den andra halvleken. Två mål från Markus Rosenberg och ett från Jo Inge Berget sänkte Kalmar FF på lördagen.

Spelarna leddes ut på planen av domare Martin Hansson som på eftermiddagen gjorde sin sista allsvenska match i karriären. Han blåste i pipan och satte igång första halvlek men det skulle visa sig vara en trögstartad match. Spelet präglades av slarviga passningar och små ytor som inte gav utrymme till något blixtrande anfallsspel.

När bortalaget kom till målchanser föranleddes det vid samtliga tillfällen av misstag från MFF-spelare. De farligaste lägena inträffade efter drygt en halvtimmes spel, då två billiga bolltapp höll på att resultera i baklängesmål. Vid det första tillfället hann Pa Konate ifatt Papa Diouf och kunde störa i skottögonblicket. Ett par minuter senare fick Johan Wiland rädda Ismael Silva Limas skott med fingertopparna.

Malmö FF:s heta målchanser var ungefär lika lätträknade. Både Kári Árnason och Markus Rosenberg hade nicklägen men precisionen och kraften var inte tillräckligt bra för ge ett ledningsmål. Samma problem hade Tobias Sana och Nikola Djurdjic när de kom till avslut med fötterna i straffområdet.

Den bästa möjligheten kom istället när MFF fick till ett anfall med hög precision och fart. Det började med Magnus Wolff Eikrem som slog en djupledsboll som Markus Rosenberg vackert plockade med sig i farten. Bollen slog han vidare till Tobias Sana som hade skottläge, men valde att lägga in till Pa Konate som kom springande med fart in i straffområdet. Vänsterbacken fick dock bara till ett mellanting mellan skott och inlägg och kort därpå kunde domaren blåsa för halvtidsvila med resultatet 0-0.

MFF visade direkt i den andra halvleken att man inte var nöjda med hur det hade sett ut under den inledande halvan av matchen. Både aggressivitet och rörlighet hade dragits upp några nivåer och MFF kom ständigt upp högt i banan, vilket genererade flera farliga hörnsparkar med Magnus Wolff Eikrem som avsändare.

I den 55:e minuten kom Rosenberg högst på hörnan och nickade bollen i en båge som tog i ribban och ut – för övrigt samma ribba som retfullt stoppade Rosenberg två gånger om i matchen mot Elfsborg. Två minuter senare kom han till nickläge igen, då efter en frispark från Eikrem. Den här gången träffade inte bollen ribban. Däremot gick den en decimeter över.

En timme in i matchen var det på nytt dags för Rosenberg att pröva lyckan. Hans pressade avslut kunde dock fint räddas av Ole Söderberg i Kalmarmålet och Vladimir Rodics returförsök gick i burgaveln. Strax därpå fick anfallskollegan Nikola Djurdjic ett gratisläge efter att han smugit bakom Markus Thorbjörnsson som trodde han var ensam och släppte en inkommande boll. Djurdjic snappade upp den och försökte lobba men fick aldrig bollen under ribban.

I den 68:e minuten lyckades äntligen bollen passera både målvakt och målram. Inhopparen Jo Inge Berget slog till med ett fint instick i djupled till Markus Rosenberg som sprungit loss från sin försvarare i straffområdet. Rosenberg blev helt fri och kunde distinkt skjuta in 1-0.

Ledningen fördubblades i den 83:e minuten. Nikola Djurdjic drev in i straffområdet och hamnade ända nere vid den förlängda mållinjen. Därifrån slog han en passning snett inåt bakåt som Jo Inge Berget kom springandes på. Norrmannen mötte passningen med foten, gled själv in i stolpen på det regnblöta gräset och kunde därifrån se bollen sitta stenhårt i nättaket.

På övertid var det dags för MFF att fullborda andra halvlekens överkörning. Nikola Djurdjic stoppades bryskt några få meter utanför straffområdet och spelarna ställde upp sig för frispark. Markus Rosenberg fick till en perfekt träff och bollen seglade över muren och in vid den vänstra stolpen. Martin Hanssons sista domslut i karriären blev alltså att döma 3-0 till MFF efter en riktigt vacker frispark.

Åge Hareide var nöjd med den andra halvleken:

– Kalmar höll ihop laget bra i första halvlek. Vi hade ett trögt spel och många felpass. Vi jobbar på bra, men håller inte i bollen bra nog. Det blev bättre i andra och Kalmar blev trötta samtidigt som vi fick in pigga ben. Vi gjorde det svårt för dem. Vi har sett matcher där vi haft större bollinnehav än idag och ändå inte fått med oss mer än en poäng. Så jag är nöjd.