Tre mål och tre poäng för MFF i derbyt

Publicerad 30 augusti 2015 i Nyheter

Efter en avvaktande inledning tog MFF kommandot och besegrade HIF i bortaderbyt. Helsingborg var aldrig nära att utmana i andra halvlek och slutsiffrorna skrevs till 0-3.

Skånederbyts första halvlek inleddes med ett något trevande spel. Helsingborg gick in tufft i närkamperna och även om MFF kanske hade mest boll fick man inte mycket uträttat. Den första målchansen blev också hemmalagets. Efter att bollen studsat som en flipperkula i Malmös straffområde landade den hos Darijan Bojanic som sköt strax ovanför ribban.

Även matchens andra farliga chans var HIF:s. Anton Wede sköt hårt men Johan Wiland kunde rädda till hörna. MFF hade inte mer att visa än ett par halvchanser innan Vladimir Rodic gick på räd på sin högerkant i den 28:e minuten. Med lika delar teknik och kämparvilja passerade han försvararna och kom smygandes med bollen mot Pär Hansson på den förlängda mållinjen. Rodic fintade inlägg och passade snett inåt där Jo Inge Berget sköt ett skott som Pär Hansson räddade fint. Returen gick dock tillbaka till Berget som den här gången fick bollen i nät.

Målet öppnade kranarna för MFF:s anfallslusta och kort därpå hade både Markus Rosenberg och Nikola Djurdjic varsin hygglig chans. Några minuter innan pausen blev Anton Tinnerholm neddragen några meter från Helsingborgs hörnflagga på högerkanten. Frisparken slogs perfekt av Yotún till Carvalho som mötte bollen med en välplacerad nick, vilket betydde att MFF kunde gå till halvtidsvila med en tvåmålsledning.

Det syntes att MFF kom in till den andra halvleken med medvind. Rörelsen var betydligt större och flera gånger var man nära att straffa HIF med snabba omställningar. Farligast blev det när Nikola Djurdjic kom helt fri, men tog lite för lång tid på sig och blev av med bollen innan skottögonblicket.

Helsingborg lyckades inte producera något nämnvärt i jakten på att utjämna matchen. Istället var det MFF som kunde utöka ledningen. Situationen föranleddes av att Carvalho beslutsamt drivit bollen på egen hand från mittplan till Helsingborgs straffområde. Bollen hamnade hos inbytte Magnus Wolff Eikrem, vars inlägg studsade på en HIF-back och landade hos en fri Markus Rosenberg som enkelt kunde göra 3-0.

”Vi vann igen”, skanderade Malmöklacken på Olympia och domare Mohammed Al-Hakim blåste av matchen som betydde tre poäng i kistan för MFF.

Åge Hareide kommenterar matchen följande:

– Vi börjar trögt och oinspirerat. Det var nog en baksmälla från matchen mot Celtic. Vi snackade om att få igång fötterna igen. Alla matcher i allsvenskan är täta och det var denna i början. Vi får göra mål och då släpper det för oss. Vi får ökad energi och självförtroende. Efter 2-0 försökte vi bara spela av andra halvlek. Killarna gjorde ett bra jobb. Det var en väl genomförd match.