Ssewankambo: ”Känns som att hela staden älskar laget”

Publicerad 19 mars 2018 i Nyheter

Malmö FF:s senaste spelartillskott heter Isak Ssewankambo, är 22 år gammal och kommer på lån från norska Molde FK. Här berättar han om beslutet att skriva på för MFF och de tidiga karriärstegen i Europa.

Hur gick tankarna bakom beslutet att komma till MFF?

MFF är en stor klubb. Man har bra spelare och bra tryck på matcherna. Det känns som att hela staden älskar laget. Det finns en vinnarkultur här i Malmö. Det var smickrande att höra om intresset och jag hade inte svårt att bestämma mig.

Vilka egenskaper kan du tillföra till laget?

Jag är fysiskt stark och hoppas att kunna tillföra något i det fysiska spelet. Men också i passningsspelet. Jag vill hjälpa laget genom att göra det bra helt enkelt.

Du har Lärje-Angered IF som moderklubb. Hur var din första tid inom fotbollen?

Alla i Angered spelar fotboll och eftersom mina bröder spelade så var det en enkel väg in för mig. Jag började i Lärje-Angered som har många bra unga spelare och vi var ett tight gäng. Det gav mig mycket att börja i den miljön. Tobias Sana är också från Angered och Amin Affane som är i IFK Göteborg nu.

Du tog steget till Chelsea FC som 14-åring. Berätta om den övergången.

De såg mig spela när jag var i Lärje-Angered. Jag blev inbjuden på provspel, var där en gång och sen skrev jag på. Det var häftigt och stort. Alla som man har sett på tv fick man plötsligt se live. Det var stor konkurrens förstås. Många bra spelare. Det är som här i Malmö, det gäller att ta för sig och visa framfötterna. Det är bra för utvecklingen att inte känna sig bekväm för det finns alltid någon som kan ta din plats.

Trots din unga ålder har du även hunnit med spel i holländska NAC Breda och engelska Derby County. Vad har du lärt dig på vägen?  

Tiden i Holland var min första som seniorspelare och jag var tvungen att anpassa mig till den nivån. Det var en lärorik period för mig. I Derby fick jag en tung start. Jag blev skadad och sen bytte klubben tränare och sportchef. Det var min första riktiga motgång. Det gäller att vara stark mentalt och det hjälper att ha bra folk omkring sig som motiverar en och får en på rätt bana.

Allra senast har du spelat i Norge i Molde FK under Ole Gunnar Solskjaers ledning. Hur har det varit?

Det började bra och jag spelade mycket, men sen drog jag på mig en skada så jag missade slutet av den första säsongen. Förra säsongen kom vi tvåa i ligan, vilket förstås var bra, och för egen del gick det helt okej. Det har varit lärorikt och utvecklande.

Du har över 40 landskamper i olika ungdomslandslag på ditt konto. I dagens U21-landslag har du spelat med flera MFF-spelare. Ser du fram emot återseendet?

Ja, det känns bra. Jag har spelat ihop med Franz, Mattias och Carlos. Det ska bli kul att komma till ett lag där man känner folk.

Hur är du som person vid sidan av planen?

Jag är en glad person som gillar att ta det lugnt och spela tv-spel. Det brukar bli FIFA, Call of Duty eller NBA. Annars gillar jag det vanliga, umgås med vänner och det där. Jag försöker att bara koppla av helt enkelt.

huvudpartners

officiella partners