Skadeläget i truppen

Publicerad 15 februari 2007

Hemsidan tog ett litet snack med Richard Dahan för uppdatering av skadeläget i A-truppen. Best case scenario: Skoog spelklar till helgen, Anes Mravac och Guillermo Molins till Cypernlägret och Johan Andersson fram emot spurten till seriestart.

På MFF:s skadelista finns för närvarnade en kvintett spelare: Niklas Skoog, Jon Inge Höiland, Johan Andersson, Anes Mravac och Guillermo Molins. A-truppens sjukgymnast och ansvarige för rehabträningen Richard Dahan kommenterar här läget för de fem vi saknar i stridsdugligt skick.

Vid ett motlägg i duell på träning i Kombihallen för ungefär en månad sen skadade Anes Mravac knäet. Korsbandsskada kunde inte uteslutas, men efter titthålsoperation i veckan kom vad som ur den synvinkeln är att betrakta som ett glädjebesked: korsbandet var helt, istället befanns inre sidledbandet skadat.
– En lindrig skada jämfört med korsbandet, men ändå med ett antal veckors rehabträning att gå igenom, speciellt när man som Anes haft flera liknande incidenter tidigare. Men det behövs ingen operation, och det är förstås mycket glädjande, säger Richard Dahan.

Nu väntar alltså rehabträning med specialanpassade styrkerörelser och funktionsträning, en träning som stegras successivt och kulminerar i det avgörande steget tillbaka in på fotbollsplanen.
– Det är svårt att säga hur lång tid det tar, det kan vara allt ifrån fyra till mellan åtta och tio veckor, säger Richard.
Vilket i bästa fall innebär comeback till Cypernlägret för Anes. Hans unga ålder spelar enligt Richard Dahan inte in särskilt i möjligheten att hantera den svåra situation som ett skadeavbräck innebär.
– Generellt är mentaliteten hos personen viktigare än åldern. Och Anes är duktig och ambitiös, här finns alla förutsättningar för att det ska gå så bra som möjligt på vägen tillbaka.

Vilket ju låter bra. En annan ung kille som råkat illa ut är Guillermo Molins; närmare bestämt hoppade knäskålen ur led – och tillbaka igen. Resultat: smärta, blödning, svullnad och rehabträning ännu några veckor.
– Gische fick en lättare urledvridning av knäskålen, men rehaben har gått bra. Han har börjat löpträna ordentligt och han tränade lite med boll igår, så nu får vi se hur han reagerar på det efter helgen. Om allt går som det ska är han tillbaka med laget till träningslägret på Cypern, meddelar Richard Dahan, och tillägger:
– Det är en balansgång – att träna på men inte för hårt.

Olycksbroder till Gische är Johan Andersson, vars knäskål alltså också hoppade ur led under träning.
– Samma skada, fast kraftigare. Mer smärta i knäet och mer svullet. Rehabträningen har än så länge gått bra, men tar längre tid; Johan blev ju också skadad senare. Han är inte redo för spel till Cypernlägret, utan snarare veckorna därefter, säger Richard Dahan.
– Vi stressar inte; all erfarenhet säger att risken för bakslag längre fram ökar då.

Niklas Skoog är den spelare i dagens MFF-trupp som slitit ont för att komma tillbaka under närmast ofattbart lång tid, men som nu – peppar peppar, ta i trä o s v – kan se ljuset i slutet av tunneln: reentrén synes förestående.
– Ser han lika pigg ut som de senaste dagarna är han tillgänglig för spel i helgen – om tränaren tar ut honom… säger Richard Dahan.
Faktum är att Niklas kunde varit tillbaka lite tidigare; hans långtidsskadade knä är helt friskt sedan ett slag, däremot fick han nyligen en liten vridning på det andra knäet.
– En gammal meniskskada som gjorde sig påmind.
Men inget som ska vara någon fara.

Så sist det kanske mest diffusa kapitlet i skadeföljetongen: Jon Inge Höiland.
Eller med andra ord: plantarfasciit.
”Plantarfasciit” är ordet alla MFF-anhängare som (bland mycket annat) minns nummer fjortons instötande av straffreturen den där oktoberlördan för några år sen ska fräsa ur sig i frustration över och saknad efter en av lagets nyckelspelare.
– Plantarfasciit är en inflammation i en sena i fotsulan. Jon Inges skada är framför allt ett smärttillstånd, där det inte går att ta ett steg på en fotbollsplan. Rehaben handlar om smärtlindring; skadan måste få läka ut, smärtan försvinna. En del kan göras genom att anpassa skor och inlägg för att på bästa sätt avlasta fotsulan.

Men Richard Dahan är ändå positiv vad gäller Jon Inge:
– Det har skett en liten islossning. Jon Inge gör mer idag än på länge, och han ligger inte så långt efter i grundträningen förhållandevis, med tanke på hur länge han varit skadad, men självklart tar det tid att komma tillbaka till fotbollen. Att smärtan är över i vila är en sak, att den inte kommer tillbaka efter åtta träningspass är en annan… det är omöjligt ge en prognos för när han kan vara tillbaka.

Så långt skador; några sjukdomsfall finns också. Labinot Harbuzi var borta förra veckan och Daniel Theorin delar av denna, men bägge är tillbaka och redo för spel i lördagens träningsmatch mot Köge. Om de blir uttagna vill säga, och vilka som blir det – det är ju trots allt bara ett lag på banan den här gången – det är nästa fråga. Besvaras imorgon.

/Tobias Christoffersson