Sagt efter matchen

Publicerad 16 april 2008

MFF besegrade Gefle med 2-0 och tog säsongens första seger, en seger som därtill var hur säker som helst. Guillermo Molins skarvnickade in första målet på frispark och Jimmy Dixon nickade in det andra och sitt första allsvenska mål på hörna. Båda fasta slogs av Jeffrey Aubynn, om efter matchen talade om tryggheten i laget och att han har mer att ge. Kommentarer också av tränarna och Guillermo Molins.

Så kom den till slut, i femte omgången – MFF:s första trepoängare i allsvenskan 2008. Efter fyra kryss var segersuget stort när mindre aktade – men likväl spöklika – Gefle gästade Stadion; förutsättningar som visat sig hämmande tidigare. Men inte denna kväll: MFF tog ledningen genom en väl förvaltad frispark – målnickare Guillermo Molins – redan i tolfte minuten och ägde sedan matchen i princip tiden ut. Stundtals med stor dominans, bra spel och fina möjligheter. Ledningen drygades ut åtta minuter in i andra halvlek, återigen genom en fast situation, när Jimmy Dixon nickade in en intränad variant och därmed gjorde sitt första allsvenska mål – någonsin. Grattis!

Efter matchen gav tränarna som vanligt sin syn på matchen. Gefletränaren Per Olsson var som vanligt välformulerad, och inte alltför nedslagen över förlusten.
– Vi var koncentrerade i början och lyckades väl med MFF:s långa, djupa bollar mot vår backlinje. Sedan fick de en ganska enkel frispark när vi hade ett offensivt inkast, och på den frisparken blev det mål. Och det var förstås skönt för MFF att få ledningen där, sa Per Olsson.

Roland Nilsson lämnade en stund senare ur sitt perspektiv en liknande tolkning på händelseförloppet så långt:
– I början tryckte vi lite längre bollar mot deras backlinje, för att skapa ytor emellan, och vi fick det att fungera, även om vi inte riktigt klarade av att spela in på de ytorna i första halvlek, då det blir för mycket höjdbollar och för lite spel längs marken, vi kommer inte rättvända. Vi fick ett ledningsmål som var väldigt viktigt; vi fick lite lättare att spela när Gefle tvingades gå upp mer.

– I andra halvlek blir vårt passningsspel snabbare, och vi hittar in på ytan emellan med rättvända spelare som kan attackera deras backlinje och pressa ner både den och deras mittfält ännu mer. Det borde bli något mål till på de chanser vi skapade – men jag är väldigt nöjd med matchen, fortsatte Roland.
Per Olsson om resten andra halvlek:
– Sedan blev det en knepig uppgift för oss. Vi gjorde några byten i andra halvlek och fick igång lite passningsspel, men skapade inga tydliga målchanser. När vi chansade och gick över på en trebackslinje på slutet blev det målchanser till MFF istället. Totalt sett hade vi inte tillräcklig energi att hämta upp den situation vi hamnade i. Det är inget vi ska deppa för mycket över, Malmö borta är en svår match.

En strålande glad Guillermo Molins ställde sig till mediefrågarnas förfogande i korridoren utanför omklädningsrummen efter matchen, och berättade kort om sitt andra allsvenska mål, det andra raka på hemmaplan dessutom.
– Vi har olika spelare i olika positioner, och bollen kom på min plats. Jag hann vända mig om och se den gå in…
Sju minuter senare var ”Gische” huvudpersonen i en straffsituation, där domaren friade men där tv-repriserna visade att det nog var ett felaktigt beslut.
– Jag tycker det är straff! Jag har petat bollen förbi honom, sen går han på kropp. Men domaren sa att han tyckte jag la mig för lätt, sa ”Gische”.

– Det börjar gå uppåt…
Gische om aktuell status för sitt självförtroende, apropå att han efter sitt första mål i matchen mot Elfsborg medgav att det varit lite halvkasst i år.
– Men jag får vara självkritisk också; jag måste lära mig att bli bättre över 90 minuter, jag försvinner ur matcherna ibland.
Klokt sagt – fast inte i den här matchen, inte!

– Målet kom på en hörnvariant vi tränade på igår – det var därför vi ”stängde av” fotograferna då, ”avslöjade” Roland Nilsson om 2-0-målet på hörna i andra halvlek, när Jeffrey Aubynn slog den från höger mot bortre stolpen, där Daniel Andersson nickade bollen bort till första – där Jimmy Dixon stod och nickade in den.

Tränarna matchade Ola Toivonen på topp tillsammans med Jonatan Johansson, ett val som föll mycket väl ut i matchen.
Ola gillar den positionen, när han kan komma ner och möta mitt emellan deras mittfält och backlinje för att sedan gå med fart mot mål. Fast han sa till mig nu att han ville träna avslut imorgon, jag vet inte varför. sa Roland Nilsson.

Jeffrey Aubynn slog inte bara de två fasta situationerna bakom målen, han stod också för en stark, framstående insats – till skillnad från in söndags mot TFF, då han ”snedtände” och blev utbytt i paus.
Var du extra tänd idag?
– Ja, lite extra taggad var jag nog… sa Jeff, som även han var självkritisk och inte höll med dem som tyckte att det här var hans bästa match i MFF hittills.
– Spelmässigt tycker jag det har fungerat bäst för mig mot Göteborg. Jag är inte riktigt 100 i klippet i steget än. Jag hoppas det blir bättre när planerna inte är så tunga. Jag vill vara mer delaktig i spelet, mer kreativ. Men jag jobbar med det.

Du sökte dig mycket in i plan i matchen.
– De stängde kanterna bra idag, så jag sökte mig mer inåt istället, och Berra kom inte fram till så många inlägg heller.

– Vi känner en trygghet i gruppen, vi kan falla tillbaka på att vi har spelat bra i matcherna även om vi inte vunnit. Det var väl bara mot Djurgården det inte fungerade så bra, sa Jeffrey Aubynn apropå den eventuella stigande pressen att vinna efter allt fler kryssmatcher.

Dessvärre lyckades Jeff dra på sig sin tredje varning och är därmed avstängd mot HBK borta på måndag. Kortet fick han för snack, vilket ju kan tyckas nästan – om än bara nästan – lika onödigt som att spruta vatten på motståndaren.
– Jag tyckte varningen på Ulrich var katastrof, så… jag var tvungen att säga till om det… men det jag sa var inom ramarna…

/Tobias Christoffersson