Sagt efter matchen

Publicerad 18 augusti 2009

BK Häcken tillfogade MFF andra nederlaget på Swedbank Stadion. 1-2 skrevs slutresultatet efter matchen måndag kväll, och Roland Nilsson var förstås långt ifrån nöjd.

Efter fem förlustfria matcher och med en färsk derbyseger i bagaget (2-0 över TFF i förra lördagen) laddade MFF för första hemmasegern sedan 2-1 över Djurgården i maj – men det blev tvärtom platt fall mot Häcken på Swedbank Stadion måndag kväll. Gästerna från Hisingen tog ledningen två gånger i matchen och vann med 2-1, medan MFF efter en fin inledning matchen igenom kämpade hårt men slutligen fruktlöst för att få ordning på spelet och en vändning till stånd.

Alla matchens tre mål kom på fasta situationer. Häcken tog ledningen på hörna efter dryga kvarten,
Medan Ricardinho kvitterade genom att smeka in en fantastiskt vacker frispark i 35:e minuten – utan tvekan matchens stora ögonblick för de tappra elva och ett halvt tusen som trotsat det ihärdiga regnet. Sex minuter in i andra halvlek höll sig Paulinho framme i straffområdesstöket efter en frispark från mittplan och kunde trycka in det 2-1 som kom att blir Häckens segermål.

På presskonferensen efter matchen konstaterade Häckentränaren Peter Gerhardsson att allt eller i alla fall mycket gått enligt ritningarna.
– Vi genomför vår taktiska plan för matchen väldigt bra. Vi ville få ett styrspel i deras uppspelsfas där vi försöker tvinga dem att spela ganska rakt och därifrån vinna boll. När vi får 2-1 i andra känns det som att vi växer, och jag är stolt över att vi redan första säsongen i allsvenskan kan åka till Malmö och ha ett passningsspel som är riktigt bra och en kyla särskilt i avslutningsfasen, samtidigt som vi bevakar målet i 90 minuter, sa Peter Gerhardsson, och tillade:
– Sedan fick vi våra mål i bra lägen i matchen, och därför får vi åka härifrån med tre poäng idag.

Roland Nilsson var samlad, men påtagligt besviken.
– Jag är inte direkt nöjd… Vi börjar matchen hyfsat, vi får igång lite passningsspel, skapar några halvchanser, sa Roland, men poängterade att laget sedan tappade koncentrationen när Rick Kruys blev liggande efter en smäll på huvudet (utan att domaren stoppade spelet), och att dess frånvaro var en bidragande orsak till det insläppta 0-1-målet.

– Sedan får vi börja jobba i uppförsbacke. Vilket vi ändå gör hyfsat; vi tar oss tillbaka, skapar lite chanser, och så får vi den där frisparken som Ricardinho sätter. Då är vi tillbaka i matchen och avslutar första halvlek bra. I pausen pratar vi om att vi måste få en bättre balans på Robert Åhman Persson, Rick Kruys och Wilton Figueiredo, som ofta hamnade i ett tomrum, sa Roland Nilsson.

Och till en början såg det lovande ut. Men efter Häckens 1-2 sex minuter in i andra drogs rullgardinen mer eller mindre ner.
– På Häckens frispark står vi och tittar på bollen i luften istället för att reagera och försöka få bort den och plötsligt ligger vi under med 2-1. Och det syntes på killarna, att det tog väldigt hårt. Efter det kom vi aldrig upp i någon bra standard; vi jobbade väldigt hårt men fick ingenting ut av det.  Vi försöker få igång lite passningsspel men får inte riktigt till det, vi kör med två forwards, men får inte igång det spel vi vill. Vi är klart besvikna.

Roland Nilsson gjorde två byten i matchen – Jiloan Hamad mot Jeffrey Aubynn redan i paus, Daniel Larsson mot Agon Mehmeti efter timmen – och coachade intensivt från sidlinjen under andra halvlek, men utan att nå önskade förändringar på plan. Roland om halvtidsbytet:
– Jiloan jobbade och slet väldigt hårt men fick inte till det, fick inte riktigt kontroll på bollen. Vi ville ha in Jeff som varit riktigt vass på träningarna, få lite mer kontroll och framför allt släppa fram Ricardinho på kanten – och det funkade väl ett antal gånger.
I matchens slutskede bestraffades Gabriel med rött kort direkt och utvisning – och avstängning i minst en match – efter att ha kommit in sent och brutalt i en närkamp.
– En väldigt onödig utvisning. Jag har inte sett reprisen, men han kommer ganska vårdlöst, kommenterade Roland Nilsson.

Ett insläppt mål på fem matcher och en rad kvalificerade ingripanden – Johan Dahlins facit sedan han kom till klubben har varit riktigt fint, men fick sig nu en liten törn med två baklängesmål i samma match.
– Det är en bra serve på hörnan innan det första, och det andra är väl lite schabbligt av oss, den bollen ska vi få bort, tyckte Johan om Häckens mål.

Rick Kruys gjorde sin fjärde raka match från start, och kunde konstatera att den var lagets klart sämsta av dem.
– Jag tycker inte att vi spelar så bra idag. Framför allt förlorade vi boll för mycket och för snabbt, sa Rick.

Jasmin Sudic, som sattes på hårda prov mot Häckenoffensiven och fick slita ont framför allt mot Mathias Ranégie, var sammanbitet besviken efter matchen.
– Efter deras 2-1-mål blir vi lite ängsliga, och det syns på hur vi spelar, det blir för mycket långbollar.
Vi kom inte rätt i positionerna med laget, och då blir det svårt för alla. Det är synd att vi inte kan ge publiken, som stöder oss så mycket, tre poäng idag, att vi förlorar på hemmaplan.

Nästa omgång är allsvenskans 20:e, och i den väntar tabelljumbon Örgryte på bortaplan, kommande måndag, den 24:e.

Tobias Christoffersson