Roland och Daniel efter matchen

Publicerad 26 september 2010

– En fruktansvärt viktig seger, tyckte lagkapten och målskytt Daniel Andersson om MFF:s 2-1 över IFK Göteborg. Roland Nilsson var nöjd med sitt lags insats – och nöjd med att hans tjat på Daniel Larsson gav avgörande resultat.

Tre tunga poäng i guldstriden. Det tog MFF på Swedbank Stadion söndag eftermiddag genom säsongens tolfte – elfte raka! – hemmaseger: 2-1 över ärkerivalerna IFK Göteborg.

Det blev en såväl jämn och tät som öppen och händelserik match, där några tillfälligheter och några fasta situationer kom att spela stor roll. MFF tog ledningen i den 37:e minuten när Daniel Andersson höll sig framme efter en frispark och tryckte in bollen i mål. Och det var lagets andre Daniel, Larsson, som i den 64:e minuten drygade ut MFF:s ledning genom ett rappt och överraskande distansskott som IFK Göteborgs målvakt fumlade in.

Mellan målen hade dock gästerna kostat på sig att missa en straff – eller, rättare sagt, Johan Dahlin hade räddat en ypperlig kvitteringschans med sitt fina ingripande på Thomas Olssons mindre lyckade elvametersspark i 54:e minuten.

Efter 2-0 tog MFF över och spelade ut en del, med flera bud på 3-0. Men IFK fick sina kontrinslägen, och i den 81:a minuten tog Tobias Hysén tillvara på ett av dem och satte 2-1. Nagelbitaravslutning på matchen, men MFF höll undan och vann.

Lagkapten och målskytt Daniel Andersson mötte församlad media med svetten i ansiktet pärlande ikapp med segerglittrande blick. 1-0-målet var hans fjärde för säsongen, och han gjorde sitt tredje så nyligen som i förrförra hemmamatchen mot Elfsborg.

– Jag har lite flyt för tillfället, det är roligt. Det var en fruktansvärt viktig seger idag tycker jag. Dels sätter vi lite press på Helsingborg, dels får vi ytterligare lite avstånd neråt till trean och fyran, det är en trygghet, sa Daniel.

Daniel om matchen:
– Det var mycket kamp. De gick upp och låste oss, det blev mycket andrabollsspel. Sen satte de mycket långt och då blir det kamp om förstabollen, andrabollen, tredjebollen och så vidare… Jag tyckte vi började väldigt bra, vi lyckades spela när vi fick tag i bollen. Sen kom de in i det och var ganska bra, samtidigt som vi slarvade under en period.

Daniel om sitt mål:
– Ivo touchade bollen, sedan fick jag den först på ena låret, sen på andra, och så studsade den upp och jag fick den perfekt i steget. Jag såg att målvakten kastade sig, så jag försökte bara lyfta den över honom. Det var faktiskt bara att lägga in den…

Daniel om att ha fått en ny position vid fasta situationer och inte längre vara den som står närmast motståndarmakten:
– Jag slipper stå och brottas med målvakten nu, det är skönt… jag var trött på att stå och bli knuffad ryggen så jag sa att jag får ha ett annat utgångsläge! Det var en 7-8 matcher sen och det har blivit två mål, det är kul.

Innan Roland Nilsson kom till tal spå presskonferensen efter matchen gav IFK-tränaren Jonas Olsson sin syn på matchen.
– Det blev lite för många uppförsbackar idag för att vi skulle orka resa oss och ta en poäng, sammanfattade han matchförloppet och hade förstås straffmissen/-räddningen och egne målvaktens agerande på Daniel Larssons 2-0 i tankarna.

Roland Nilsson uttryckte till att börja med sin belåtenhet över hur hans lag inledde matchen.
– Vi började bra, vi var på tårna direkt i matchen, tog tag i taktpinnen och fick igång lite passningsspel. Göteborg försökte sätta hög press på oss, men vi klarade av det på ett väldigt bra sätt. Det gjorde att de blev lite tveksamma i sin press och då kunde vi fortsätta med vårt passningsspel. När vi gör 1-0 lyfter vi oss, men det var en ganska jämn första halvlek, sa Roland.

Roland om matchbilden efter 2-0:
– Efter 2-0 tycker jag vi kontrollerade det ganska bra. Men, tyvärr, efterhand när vi rullade boll började vi göra fler och fler egna raider och vi slutade spela varandra. Då tappade vi mer boll och Göteborg fick ställa om på oss ett antal gånger – och mycket riktigt blev det en kontring som gav 2-1. Just att vi tar de riskerna när vi leder – det är INTE bra. Det får vi rätta till, och det ska vi göra. Det gäller att vara positiv på ett klokt sätt.

Roland om straffräddningen:
– Det är ofta tillfälligheter som avgör. Vi fick en straff emot oss men Johan gjorde en fantastiskt bra räddning. Det lyfte oss. Straffräddningen var väldigt betydelsefull för matchen.

Roland om avslut i allmänhet…:
– Det var bra att vi fortsatte skjuta, fortsatte komma till avslut, men i den här matchen ska vi ta fler avslut än vi gör, eller bestämma oss för att spela bollen tidigare. Antingen spelar vi bollen tidigt eller så tar vi avslut – för tappar vi bollen i det läget är vi känsliga för en omställning.

…och i synnerhet:
– Ett av avsluten vi tar gör att vi med lite flyt tar ledningen med 2-0.  Jag har tjatat på Daniel att han ska skjuta mer, för han har en häxpipa utan dess like. Våra målvakter gillar inte när han börjar dra iväg sina häxpipor på träning, de flyger och far. Och om de ger problem för våra målvakter ger de definitivt andra problem också!

Roland om sin rockad i startelvan: in med Guillermo Molins till höger, över med Jiloan Hamad till vänster på mittfältet:
– Jag ville ha in Guillermo Molins med sin fart och förmåga att utmana rakt på vänstersidan mot Erik Lund, samtidigt som jag ville ha lite mer defensiva kvaliteter på vänstersidan mot Selakovic och Adam Johansson.

Ett svårt beslut?

– Ja. Jille har varit bra på högerkanten och Jimmy till vänster, samtidigt har Gische varit på gång. I den här matchen kändes det som att det skulle kunna bidra till en seger, och tycker att det fungerade bra.

Roland avslutningsvis:
– Vi får kämpa väldigt hårt för att ta våra tre poäng idag – men vi är väldigt nöjda med dem. Vi hade kanske inte de allra vassaste chanserna idag, så som vi haft i en del andra matcher, men kul också att se att det har gett lite resultat att vi har gnuggat på fasta situationer.

Tobias Christoffersson