Roland efter femettan mot Köge

Publicerad 23 januari 2010

Efter 5-1-segern över Köge på Malmö IP var Roland Nilsson nöjd med det mesta, och lyfte särskilt fram inställningen, samspelet och det rika målskyttet.

MFF sparkade igång försäsongsmatchandet på bästa sätt genom vinna både stort och ganska enkelt mot danska ligajumbon HB Köge. Från 1-0 av Edward Ofere i åttonde minuten till 5-1 av Jiloan Hamad i den åttioåttonde fick de drygt två tusen åskådarna på Malmö IP se en välspelad och trevlig match, där alla tillgängliga spelare fick en god portion tid på plan.

Efteråt mötte en nöjd MFF-tränare Roland Nilsson upp för några kommentarer, och började med att slå fast ambitionerna för matchen.
– Innan matchen hade vi sagt att det var viktigt dels att alla skulle få spela hyfsat mycket, dels att vi hade rätt inställning och våga göra det vi är bra på, dels att ta jobbet och ta jobbet tillsammans.
Ambitioner som alla uppfylldes under de nittio minuterna på IP:s isigt hala konstgräs.
– Vi hade en jäkla bra inställning från början. Vi ville verkligen spela fotboll, även om det var halt: vi halkade lite fram och tillbaka, men det var inte mer än att vi reste oss upp snabbt och körde vidare, det var inget gnäll om att det var svårspelat eller kallt. Vi körde på, och det är jättekul att se och höra, sa Roland.

Framför Dejan Garaca i MFF-målet fick sjutton utespelare minst en halvleks speltid, vilket enligt Roland medförde mer positivt än att alla fick visa upp sig.
– Under 45 minuter ska man kunna ge allt och hålla en hög och bra standard i allt man gör; våga ta löpningarna, våga testa sig själv lite grann och inte hålla igen.

Roland Nilsson betonade också att laget gick in i årets första match utan någon särskild plan eller genomgång för den.
– Vi spelade idag egentligen utan att ha gått igenom hur vi skulle spela, lite för att testa vad som satt kvar sedan ifjol – och det var mycket som satt kvar. Det var kul att se att vi gör mål, att vi vågar ta avslut och att vi vågar ta oss in i lägen där vi kan göra avslut. Och så gör vi två mål på fasta situationer, det är positivt.

Extra nyfikenhet var knuten till de två provspelande vänsterbackarna Joseph Elanga och Rasmus Lindkvist, som fick varsin halvlek. Roland var nöjd med båda.
– Vi se matchen igen och smälta intrycken,  men jag tyckte de gjorde två bra insatser. De är två olika spelartyper: Joseph är en rutinerad vänsterback, Rasmus en ung spelare på väg upp; Rasmus kommer väldigt ofta med i anfallen, Joseph inte lika ofta, men har ett annat spel i sig och vill vara med mycket mer med boll.

Dagens match gav också två A-lagsdebuter, från centrale mittfältaren Ivo Pekalski och högerbacken Filip Stenström, båda anslöt A-truppen i somras och har matchats en del i U21-laget.
– De skötte sig väldigt bra, sa Roland.
Och utvecklade, om Ivo:
– Ivo hade lite problem med skador ifjol, men visade redan då att han är en intressant spelartyp; väldigt kreativ, vill ha mycket boll, är duktig på att hitta bra lösningar, kan även jobba hårt defensivt. Och det var kul att se dom takterna i den här matchen.
Och om Filip:
– Filip gör en väldigt god insats tycker jag, piggt och bra. Han I och med att han har spelat mer mittback en ytterback, så handlar det mycket om positionsspelet. Men Filip är en väldigt klok spelare, som är vaken och tar åt sig instruktioner. Idag är det bra att han spelar på min kant, så att jag kan styra honom lite. Ett framtidslöfte.

Nästa träningsmatch samma tid samma plats nästa lördag: Malmö IP 30 januari 13.00. Då kommer FC Nordsjälland på besök.
– Nu tar vi med oss allt det positiva från den här matchen, så får vi se hur det ser ut nästa vecka mot Nordsjälland.

Tobias Christoffersson