Roland efter cupförlusten

Publicerad 04 juli 2010

Efter 4-1-förlusten mot Mjällby i cupen saknade Roland Nilsson framför allt tålamod i spelet framåt och uppmärksamhet i spelet bakåt hos sitt lag.

Tung cupförlust med hela 4-1 mot Mjällby söndag eftermiddag på Swedbank Stadion, och det faktum att matchen officiellt var Mjällbys hemmamatch gav förstås klen tröst. På presskonferensen efteråt var det en besviken men samlad MFF-tränare som gav kommentarer till tremålsförlusten och missen av ett viktigt mål för säsongen.

– Tyvärr åker vi ur cupen. Det är klart att det är jättebesviket, men vi får jobba på, och vi vet vad vi ska jobba vidare med.  Där är solklart vissa saker som brister i dag, men det finns också saker som ser bra ut, sa Roland Nilsson.

– Jag tycker att vi började matchen bra. Mjällby försökte sätta press på oss, men vi hittade bra ut ifrån den med lite längre bollar. Vi kom in bakom deras mittfält ett antal gånger, men vi fick inte riktigt fart på de situationerna.

Efter 24 minuters spel bröts den trenden i matchen abrupt av, när Mjällbys Mostapha El Kabir snappade upp en boll från mittfältet, kom loss och slog bollen förbi utrusande Dusan Melichárek i MFF-målet (se fotnot i slutet).

– Lite av ett slumpmål; de slängde fram bollen och El Kabir var väldigt vaken medan vi tyvärr stod och sov i backlinjen – och så står det 1-0.

Mot slutet av första halvlek tog MFF ett fast grepp om spelet, men lyckades inte åstadkomma de där riktigt farliga lägena.

– Vi började skapa lite, började hitta lite luckor. I halvtid pratade vi om att ha lite mer tålamod i vårt passningsspel, och vi startade andra bra, men det dog efter att El Kabir fick en drömträff från 30 meter. Det var alldeles för lätt för honom att skjuta, den tiden ska han inte få.

Och inte nog med det. Sex minuter senare fick tvåmålsskytten El Kabir stå totalt omarkerad på en Mjällbyhörna och kunde med lätthet skyffla in 3-0. Fullt fokus på fasta situationer är något laget jobbat med att förbättra, likväl brast det.

– Det är något vi måste lyfta igen. Varför det klickade just på det sättet idag får vi titta på när vi analyserar matchen, sa Roland.

Med halvtimmen kvar att spela kom Guillermo Molins in på topp istället för Agon Mehmeti, och efter bara fem minuter på plan fixade han en reducering, 3-1. Med 25 minuter kvar kändes det som att MFF var på gång för och att en vändning ändå inte var helt omöjlig.

Men ytterligare motgångar väntade. I den 69:e minuten MFF Edward Ofere utvisad, när han drog på sig två varningar i efterspelet till en situation då han fått en frispark emot sig. Han snackade till sig den första varningen och möjligen också den andra, eller om det var en knuff i det lilla bråket som uppstod.

– Han fick ingen av varningarna för tacklingen i frisparkssituationen, utan för det som hände sen. Oavsett exakt vad det var så är det helt oacceptabelt. Och det är klart att det var ett slag i magen för oss när vi försökte jaga ifatt.

Istället fick Mostapha El Kabir nöjet att med tio minuter kvar kontra in 4-1 och döda matchen.
MFF fick dessutom avsluta matchen med nio man på plan efter att inbytte Markus Halsti blivit skadad i vaden och tvingades av plan igen.

Vad saknade ni idag?
– Framför allt, med en sådan kvick spelare som El Kabir emot oss som hela tiden ligger och chansspelar och väntar på den här bollen som ska ramla ner, så måste vi vara mer alerta. Vi måste ha bättre uppsikt. Han fick för mycket öppen yta, där vi inte riktigt var med. Det får vi jobba vidare med.

Roland tillade:
– Vi håller också på att jobba in en ny backlinje. Även om Pontus gjort det bra så är det inte hans naturliga position. Det kommer att ta tid att spela ihop den bakre fyran.

Är du nöjd med er egen rörelse och passningsspel?
– Både och. Det fanns saker vi gjorde väldigt bra, det fanns saker som vi inte är nöjda med. Som att vi chansspelade för mycket när vi hade bra möjligheter att ta oss fram i plan och då tappade bollen. Vi försökte hitta den där magiska passningen istället för att fylla på med folk. När vi kom med folk skapade vi farligheter, när vi slängde bort bollen kunde Mjällby ställa om och vi fick hela tiden ta långa löpningar tillbaka.

Vad gjorde ni bra idag?
– De hade väldigt svårt att stoppa vår högerkant, där vi vände och vred och kom fram bra. Jiloan var pigg och Ulrich kom med i understöd, och Wilton var också med. Vi kunde såga oss igenom deras försvar och skapa lite halvchanser på det sättet.

Med nästa helg således och tyvärr utan en kvartsfinal i cupen inbokad öppnade Roland Nilsson för att det kanske kan bli en träningsmatch till inför den allsvenska omstarten helgen därpå. Om så blir fallet följer information på hemsidan såsnartsom, så håll utkik.

Fotonot: Johan Dahlin kom inte till spel i dagens match efter att ha sträckt till ljumsken alldeles i slutet av lördagens träning. En liten blödning är konstaterad.

Tobias Christoffersson