Rieks efter 200 matcher: ”Stolt att få vara del av historien.”

Publicerad 09 juli 2022 i Herr,Nyheter

Sören Rieks gjorde sitt 200 framträdande för klubben när han blev inbytt i Skånederbyt. Inför matchen mot Varberg BoIS kommer Sören att hyllas på innerplanen. Här är hans egna tankar om att ha blivit malmöit, de stora ögonblicken och framtiden i himmelsblått. 

Sören Rieks anlände från IFK Göteborg inför säsongen 2018. Fyra år senare har mittfältaren nu sällat sig till den skara spelare med 200 A-lagsmatcher för Malmö FF på meritlistan.

­– Det blev tydligt när jag pratade med Daniel Andersson vintern 2018 att jag ville vara hos Malmö FF. Sen var det såklart en fråga om jag ville stanna i Sverige eller åka utomlands. Men med MFF:s framgångar och möjligheten att kunna stanna kvar i Sverige med familjen, kändes det verkligen som det perfekta valet. 

Under sin debutsäsong med Malmö FF slog han personligt poängrekord då han noterades för tio mål och fem målgivande passningar på 26 allsvenska matcher. 

– För personlig del var det att bara försöka ta mig in i laget. Tillsammans som ett lag var det att uppnå det som är grundat i Malmö, vilket är att vinna så många matcher man kan och vara med i toppen från början. Sen blev det hackigt i Allsvenskan, trots att vi gjorde en bra försäsong. Vi fick inte med oss resultaten under våren. 

Sörens stora ögonblick

Efter en knackig start 2018 i en säsong där MFF slutade på en allsvensk tredje plats skedde ett tränarbyte. Därefter kom framgångarna och efter fyra säsonger i Malmö FF har det blivit två SM-guld och en cuptitel.  

– Det känns jättestort! Fantastiskt att få vara en del av det. Det är många bra spelare som har varit i MFF, så jag är bara stolt av att få vara en del av historien.  

Förutom titlarna har Sören upplevt andra stora ögonblick. Under tiden i Malmö har det blivit tre Europagruppspel. Ett personligt mål för Sören Rieks har varit att spela i Champions League.  I förra säsongens Champions League-kval gjorde han mål hemma mot Glasgow Rangers och var med hela vägen till Champions League-gruppspelet.  

– Hela den resan vi gjorde förra året med kvalet till Champions League var sällsynt. Ett annat ögonblick är givetvis Mackans (Markus Rosenberg) sista match med oss, vilket var en klassiker. Det är många speciella ögonblick som man har upplevt här i Malmö.  

Bland de stora ögonblicken i MFF-tröjan finns också Sörens prestationer i stormatcherna. Några av de mest minnesvärda är hans två mål på hemmaplan i Skånederbyt mot Helsingborgs IF 2019 och förra säsongen såg Sören Rieks till att vi vann borta i klassikermötet mot hans gamla klubb, IFK Göteborg. 

– Jag trivs i de stora matcherna och allt vad det innebär för fansen. Man blir extrataggad och det är matcher som man längtar till att spela. Man försöker att vara på sitt bästa och när man spelar i Malmö FF är de två största rivalerna Helsingborgs IF och IFK Göteborg. Det är extra skönt att göra mål i derbymatcherna och att kunna ge tillbaka till supportrarna. 

Tiden i himmelsblått

Med 200 framträdande i Malmö FF går Sören i samma led som sina danska lagkamrater Anders Christiansen och Lasse Nielsen. Så väl mittfältaren som försvararen har gjort över 200 framträdanden för klubben.

– Jag visste att jag var nära 200 matcher men inte exakt hur nära. Men det är inget som vi inom laget pratar särskilt mycket om i vardagen. Det är något som jag kommer vara stolt över när jag blickar tillbaka på min karriär. 

Sören har växt fram till att bli en äkta malmöit både på och utanför planen. Flytten från IFK Göteborg innebar att hans familj också åkte med ner till Malmö. En flytt som visade sig att passa hustrun och deras två barn. 

– Det har funkat jättebra! Redan från första dagen skulle jag säga att vi har passat bra i Malmö. Det gick snabbt att integrera sig här och nu känns Malmö som mitt hem. Jag hoppas att jag kommer vara här en hel del framöver och kanske också efter karriären, så Malmö är speciell plats för mig. 

Med sin rutin och erfarenhet i Malmö FF blickar Sören optimistiskt och målmedvetet mot framtiden. Ett kontrakt till och med 2023 skrevs på oktober 2021. 

– Jag hoppas på många fler framgångar och vinster både i Allsvenskan och ute i Europa. Givetvis fler titlar. Jag kan bara säga jag njuter varje dag och ser framemot utmaningarna som väntar. Det gäller att fortsätta med traditionerna som finns här. Det är att vinna titlar och utmärka sig i Europa. 

Malmö FF – Helsingborgs IF
eleda stadion, september 2019

Sörens två mål säkrade vinst på hemmaplan i hans första Skånederby på hemmaarena och han skrev in sig i historieböckerna som en malmöitisk derbyhjälte. 

IFK GÖTEBORG – MALMÖ FF
gamla ullevi, november 2021

Med tre matcher kvar blev Sörens två mål viktiga i slutspurten av förra säsongen när vi tog vårt 22:de SM-guld. Mot IFK Göteborg visade han vilken tvåvägsspelare han är.

MALMÖ FF – GLASGOW RANGERS
eleda stadion, augusti 2021

Malmö FF tog ledningen på hemmaplan två minuter in i andra halvlek med en drömträff på en volley från den danska yttern. Matchen slutade i fördel till MFF 2-1.  

huvudpartners

officiella partners