Rekordhöga skolresultat bland MFF:s elever

Publicerad 23 juni 2020 i Nyheter,Ungdom

När stadens grundskoleförvaltning presenterade Malmöelevernas studieresultat för årskurs nio toppades listan av tre skolor där Malmö FF bedriver fotbollsakademier. Samtidigt är elevernas meritvärden rekordhöga.
– Vi räddar ungdomar från att hamna utanför samhället, säger Per Ågren, sportchef i föreningens ungdomssektion.

I förra veckan presenterade Malmö stads grundskoleförvaltning niondeklassarnas avgångsbetyg. Listan toppades då av tre skolor där Malmö FF bedriver fotbollsakademier.

– Vi gläds förstås åt våra elever som fått jättefina betyg. Men framför allt vill vi passa på att ge en stor eloge till alla lärare, kuratorer och rektorer som jobbar med ungdomarna varje dag. Det här visar att samspelet mellan föreningen och skolan är oerhört viktig, säger Per Ågren.

Det genomsnittliga meritvärdet har aldrig varit så högt bland Malmös elever. Överst på listan hamnade Malmö Idrottsgrundsskola med överlägset högst meritvärde bland sina avgångselever. Dessutom hade samtliga nior behörighet att läsa vidare till gymnasiet. Likaså på Toftanässkolan, där föreningen förra året etablerade sin verksamhet, tätt följda av Linnéskolan.

– Vi ska komma ihåg att pojkarna och flickorna som är en del av våra akademier kommer från helt olika förhållanden och har alla olika förutsättningar att lyckas i skolbänken. Därför är det viktigt att vara ute i god tid och hjälpa de som behöver stöttning, säger Per Ågren.

FOTBOLLEN SKAPAR MÅLINRIKTADE ELEVER

En som finns där för eleverna är Malmö FF:s Paul Übelacker, han är sportmentor och arbetar med föreningens värdegrundsfrågor. Som en länk mellan träning och skola, lärare och tränare ger han eleverna de rätta verktygen för att lyckas både i klassrummet och ute på planen.

– Det är oerhört viktigt att vi i Malmö FF skickar signalen att skolan är viktig. Ungdomar som inte tar sig vidare till gymnasiet har en osäker framtid och löper ökad risk att hamna i problem. Fotbollen ger dem både självförtroende och ett bra studieresultat, säger Paul Übelacker och Per Ågren fyller i:

– Vi räddar faktiskt ungdomar från att hamna utanför samhället. 

Som ett led i sitt arbete som sportmentor arbetar Paul Übelacker även med att höja barnens självkänsla och deras inställning gentemot varandra.

– Vår ambition är att våra ungdomar ser likheten i att vara en duktig elev och en duktig fotbollsspelare. Fotbollen skapar elever som är målinriktade, den drivkraften försöker vi sedan överföra i andra sammanhang.

Per Ågren berättar att en den största utmaningen är att avlägsna tanken att fotbollen ska gå före skolan.

–  Vi jobbar hela tiden med att bryta den mentaliteten som finns bland främst unga killar.
Alla blir inte fotbollsproffs och därför är vi lika noga med att ge våra elever en god grund att stå på. Är du duktig i skolan ökar också chansen för att du kan försörja dig på fotbollen.

Från och med höstterminen 2020 kommer Malmö FF:s fotbollsakademi att etablera verksamhet på Gottorpskolan i Bunkeflostrand. Det blir den sjuttonde MFF-akademin i regionen där eleverna får möjlighet att kombinera skolarbete med satsningen på fotboll.

huvudpartners

officiella partners