Rapport från Hollandslägret del 1

Publicerad 12 mars 2006

Killarna är framme i ett kylslaget Holland efter tio timmars bussresa. Den lilla orten Lekkerkerk, femton kilometer från Rotterdam, står värd för de himmelsblå.

Hemsidan når Malmö FF:s lagledare Bosse Nilsson i pausen mellan Juventus och Milan.
– Här är kallt nere. Det var sex minus i morse. Det har varit vinterväder nästan hela vägen ner. I princip snö ända ner till Holländska gränsen. Man är lite osäker på gräsplanerna inför förmiddagens träning så vi åker in och tränar på Feyenoords träningsanläggning istället.

Annars är det mesta som vanligt. Spelarna bor två och två på hotellet. Det blir mycket vila och mycket mat. Inte så mycket att se i Lekkerkerk. Mycket fokus på träningen. Truppen är i det närmaste skadefri. Några förkylningar och skavanker naturligtvis men det hör väl till en 28-mannatrupp.

Lekkerkerk är en typisk Holländsk liten stad med gamla anor (år 1276 nämns orten för första gången i skrifter) och med stolta sjöfarartraditioner. Handel och fiske har varit viktig näring under alla är. Faktum är att man under hundra år, från mitten av 1600-talet till mitten av 1700-talet, till och med åkte från Lekkerkerk till Grönland för att fånga val. Idag har turismen, i och med den fina naturen, tagit över som en stor näringskälla. Orten har cirka 7000 invånare, tre stora vägar och en gammal kyrka. ”Som Tyringe, enligt Bosse Nilsson”. Märkligt att chauffören inte hittade till hotellet med de förutsättningarna. Hotellet är förresten långt ifrån de lyxiga hotell man besökte i fjol i Tel Aviv, Bern och Istanbul. ”Liknar RASTA på Hallandsåsen” enligt Hasse Mattisson. Och maten följer den trenden. Nu är det schnitzel och pommes som gäller. Vi är ju i Pommes Fritens och majonäsens förlovade land.

Varför Lekkerkerk Bosse Nilsson?
– Sören ville till Holland för att här är planerna och klimatet nu som det är i Sverige i april. Det skall inte vara varmt och hundraprocentiga gräsplaner och det är det inte heller. Vi har bra kontakter här nere och Alf var här med U-laget ifjol. Det är nära till det mesta både Rotterdam och Antwerpen där vi spelar matchen på tisdag. Vi kommer att träna en hel del under lägret men nu ligger vikten på att få kvickare fötter. Att få lagdelarna att fungera. Vi skall spetsa till laget. Vi ville möta ett hyggligt internationellt lag och ett lite lättare lag så att alla i truppen får en match i kroppen. Vi har ju ytterligare en match mot Molde direkt på tisdagen när vi kommer hem.

Idag var det alltså resdag. Imorgon väntar två träningspass.

Hemsidan återkommer då med en ny rapport.

Hasse Mattisson har uppdaterat sin blogg. Klicka här för att komma dit. Klicka på ”BLOGG” i menyn

/Patrik Jandelin