
Malmö FF arrangerade Barnrättskonferens
Den 25 februari samlades elever, pedagoger och organisationer på Eleda Stadion för årets Barnrättskonferens, en del av Malmö FF:s verksamhet "Grundskolefotboll mot rasismer". Konferensen, är en central del i föreningens arbete för att utbilda och engagera Malmös sjätteklassare i frågor om barns rättigheter och kampen mot rasism, ett arbete som pågått i över 15 år.
– Vi har en tydlig struktur med fyra steg: höstkonferensen, vårkonferensen, manifestationer och en aktivitetsdag. Det är ett arbete vi har gjort sedan 2010 och som växer för varje år. Vi ser att eleverna verkligen tar till sig budskapen och att de får en djupare förståelse för vad rasism är och hur de kan motverka den, säger Luigi Cordasco, projektkoordinator för MFF i Samhället.
Årets konferens samlade cirka 140 deltagare, däribland elever, pedagoger och representanter från fritidsgårdar och ideella organisationer som Hela Malmö och Hassela. Totalt deltog 24 skolor, med två elever och två pedagoger från varje skola.
– I skolorna gör de arbetet med alla elever. Sedan får vi representanter till konferensen där vi har olika workshops och bygger vidare på de steg som redan tagits i klassen. Det viktigaste är att utbilda eleverna om deras rättigheter enligt barnkonventionen samt diskriminineringslagen och att undvika och förebygga alla former av rasism. Det är något som är viktigt för oss i Malmö FF.

Under dagen fick deltagarna genomföra tre workshops:
Dramalekar, där eleverna genom forumteater gestaltade scener från sin vardag med fokus på trygghet, inkludering och att bli lyssnad på.
Skrivarverkstad, där eleverna skapade dikter och spoken word-texter om civilkurage, grupptryck och vikten av att säga ifrån vid kränkningar och rasism.
Fotbollsrelaterade övningar i Kombihallen, ledda av Malmö FF, för att visa hur idrott kan vara ett verktyg för att skapa sammanhållning och gemenskap.
För pedagogerna arrangerades en exklusiv utbildning av Rädda Barnen på temat ”Prata om rasism – en vägledning för vuxna”.
En viktig del av dagen var också mötet med Malmö FF:s damspelare Elin Björklund och Mia Persson.
– Jag blev jätteglad över att många av elevernas frågor handlade om jämställdhet, och hur det är för dem som kvinnliga professionella fotbollsspelare, säger Cordasco.

Malmö FF:s arbete i frågan är kopplat till UEFA:s initiativ ”Say No to Racism” och ”Show Racism the Red Card”. Nästa steg i projektet är våra manifestationer där eleverna, i samband med att damerna spelar sin Allsvenska hemmapremiär på Eleda Stadion, ska gå in på planen och visa rött kort mot rasism, en handling som symboliserar en tydlig ståndpunkt mot diskriminering. Samma manifestation kommer göras vid herrarnas Allsvenska hemmamatch mot Östers IF den 29 april.
– När vi går ut på planen och visar rött kort mot rasism, så skickar vi en stark signal om att vi alla har ett ansvar att stå upp för rättvisa och inkludering. Det handlar inte bara om fotboll, det handlar om hela samhället, säger Cordasco.
– Det vi gör här är långsiktigt. Vi vill att eleverna tar med sig dessa erfarenheter in i sina klassrum och sina liv. Att de som kom hit som representanter kan ta med sig av det dem lärde sig till alla de andra i klasserna, att de sprider det positiva tankesättet vidare, Luigi Cordasco.