Nu knyter vi näven mot HIF

Publicerad 31 augusti 2009

Agon Mehmeti är i flyttagen. Nej då, inte från MFF utan från lägenheten på Bellevuegården bara några rejäla insparkar från Swedbank Stadion till den nyinköpta villan i Hindby, där han flyttar in tillsammans med föräldrar och storebror direkt efter HIF-derbyt.

– Det är väl inte Zlatanlyx direkt men för mig är det en dröm som går i uppfyllelse, säger Agon stolt och skiner med hela ansiktet.
– Visserligen får jag längre till min arbetsplats men det är det värt. Ett eget hus med gott om plats har länge funnits i mina tankar och att på det här viset kunna investera i familjen gör mig lycklig!
Betydligt allvarligare blir det när det fotbollsmässiga förs på tal. De två senaste matcherna med svidande förluster mot BK Häcken och Örgryte har tagit på humöret även på en normalt så positiv och glad person som denne energispridare.
– Det är klart att man påverkas, säger han.
– Vi vet ju och har visat att vi kan så mycket bättre och då känns det både tungt och onödigt att gå på sådana här smällar. Men samtidigt gäller det att vi inte gräver ner oss utan knyter näven mot HIF. Det ansvaret har vi både mot oss själva, klubben och våra tålmodiga, fantastiska fans.
För Agons egen del handlar det dessutom om att försöka övertyga sina tränare om att han är en startspelare och inte den ”supersub” han blivit kallad för att han som inhoppare rört om, vänt och avgjort en rad matcher i allsvenskan.

Ingen supersub
Supersub är visserligen beteckningen på en spelare som kan komma in och förändra en matchbild, men Agon vill mycket mer än så.
– Jag vill inte vara eller bli kallad supersub, säger han bestämt. Visst är det roligt att jag kunnat göra inhopp som avgjort matcher åt oss men jag tycker att jag kommit så långt i min utveckling nu att jag på allvar krigar om en plats i startelvan. Jag anser själv att jag är en vass målskytt och även om konkurrensen är knivskarp hade jag absolut önskat att i år få fler chanser från start.
• Fakta är följande:
I fjol, första allsvenska året för den tidigare juniorlagsskyttekungen, gjorde Agon 20 matcher som inhoppare men bara en (hemma mot AIK i oktober) från start. Sammanlagt gjorde han tre mål – två när han sagolikt vände 1-2 till 3-2 mot blivande svenska mästarna Kalmar FF – och han satte punkt för säsongen med 6-0-målet i 90:e minuten i sista hemmamatchen mot Sundsvall.
I år har det hittills blivit fem matcher från start och 12 inhopp men att det är i den senare rollen han gjort de fem mål på vilket han toppar den interna skytteligan ger enligt Agon själv ingen rättvis bild av honom som avslutare.

Renodlad anfallare
–  I de matcher jag varit med från start har jag fått för svåra bollar att jobba med, förklarar han.
– Jag har hamnat fel i positionsspelet och det har inte känts bra, eftersom jag alltid varit renodlad anfallare och är inte någon target utan djupledslöpare. Som inhoppare har jag blivit mer delaktig i spelet och det är då målen har kommit.
Med 4-4-2-uppställning aviserad från och med nu tyder dock allt på att publikfavoriten Agon efter inhopp i de fem senaste matcherna är en av toppforwards från start mot HIF.
Själv hoppas han på det, brinner inför möjligheten att kunna få spela en avgörande roll i det prestigefyllda och viktiga Skånederbyt och viftar bort farhågorna om att hans känsliga ljumskar kan ligga honom i fatet.

Ljumsk-program
– Jag har fått ett särskilt program med övningar för mina ljumskar som jag kör före och efter våra ordinarie träningspass, säger han.
– Det lär jag få fortsätta med under resten av karriären men det fungerar bra. För lite sedan spelade jag från start med i MFF U21 mot HIF och gjorde tre mål och i min debut i det nya U21-landslaget mot Danmark strax dessförinnan var jag också startspelare.
En debut som för övrigt var så löftesrik att Agon är uttagen i truppen till EM-kvalen mot Montenegro och Bulgarien den 4 och 9 september tillsammans med bl.a. klubbkompisarna Guillermo Molins och Jiloan Hamad
– Det ska bli jätteroligt och känns som ett kvitto på att jag tagit ett steg framåt, säger han.

En starkare Agon
– Jag har lagt på mig några kilo sedan i fjol och blivit starkare och vår nye fystränare John Philips har varit och är en stor hjälp. Han både sprider glädje och har fantastiskt roliga träningar.
Agon, som fyller 20 år i november, kom som tvåårigt flyktingbarn till Sverige tillsammans med sin familj från Kosovo och har vuxit upp på Bellevuegården. Där fick han bland lekkamraterna sin första kontakt med fotbollen.
Till MFF kom den redan då målfarlige ynglingen som 11-åring, upptäckt av klubbens materialansvarige Kenneth Folkesson och sedan dess har karriären bara pekat uppåt. Talangen med näsa för mål är nu inne på andra året av det A-kontrakt med MFF som sträcker sig över år 2011.

Inter favoritklubben
– Även om jag är otålig och vill ha mer speltid så är det ett privilegium att vara i min sits, säger han.
– Jag har mitt drömyrke och tjänar pengar och även om man kan komma in i tuffa perioder som nu är fotboll extremt roligt. Jag har det väldigt bra. 
Det hindrar honom dock inte från att likt alla unga spelare i karriären drömma om en framtid utanför Sverige. Fast knappast i Turkiet, dit de tre klubbkamraterna Labinot Harbuzi, Jimmy Dixon och David Dumaz utvandrat i sommar.
– Får jag någon gång välja fritt så är det Italien som gäller, säger han och är för dagen iklädd italienska landslagets eleganta fritidströja.
Favoriten sedan barnsben är Zlatan Ibrahimovics förra klubb Inter och även om idolen Zlatan nu svikit genom att flytta till Barcelona och spanska ligan så finns det även något positivt i det.

”Jag är redo…”
– Jag tycker Inter gjort en fantastiskt bra affär, säger Agon.
– Inte nog med att man fått den målfarlige Samuel Eto´o från Barcelona utan dessutom 500 miljoner kronor i mellanskillnad för Zlatan. Nu är Inter en rik klubb och jag är redo! Ha-ha!

AV: ARNE REIMER