Niclas Carlnén om händelserna efter AIK-matchen

Publicerad 28 oktober 2021 i Herr,Nyheter

Malmö FF:s vd kommenterar händelserna efter slutsignalen i segern mot AIK.

Niclas Carlnén, vd i Malmö FF, efter 1–0-segern mot AIK på onsdagkvällen hade vi en situation inne på Eleda Stadion. Kan du berätta vad det var som hände?

– När alla spelarna har lämnat planen och huvuddelen, minst tre fjärdedelar av publiken gått ut, så får vi en situation där bortasupportrar och våra supportrar börjar munhuggas. I den situationen så samlas bortasupportrarna till den avspärrningen som vi har på ena sidan.

– Då har vi våra publikvärdar som gör ett fantastiskt arbete vid den avspärrningen. Lite senare ansluter ordningsvakter dit och i ett ännu senare skede även polisen.

– Under den situationen, och då är de läktarna egentligen helt tomma runt omkring, samlas en del av våra supportrar och den här ordväxlingen fortsätter. Där efter så tänds det en bengal på bortasektionen som sedan kastas över mot MFF-supportrarna och som kastas tillbaka, sedan ytterligare en gång och så stannar den.

– Till det kastas det en hel del andra föremål och totalt sett har vi ett antal skadade medarbetare i den händelsen.

Hur många i personalen skadades och vad kan du säga om hur de mår i dag?

– Det var ingen som skadades fysiskt allvarligt. Vår SLO skadades och fick tas om hand. Några stycken publikvärdar och en ordningsvakt är det som jag känner till i dag.

Hur fungerade Malmö FF:s säkerhetsarbete i den här situationen?

– Utifrån det tillståndet som vi har från polisen och det arrangemanget vi har så höll de säkerhetsbegränsningarna. Vår personal, våra publikvärdar framför allt vill jag ge en extra eloge till, som sedan förstärktes av ordningsvakterna.

– Jag skulle vilja säga att begränsningarna fungerade. Det svåra i det här är så klart att när det börjar kastas saker som det gjordes så har vi ingenting som begränsar det. Och det är en större utmaning i det här sammanhanget. Men det totala upplägget fungerade precis så som vi har planerat och så som vi har arbetat med.

Hur jobbar Malmö FF framåt utifrån den här händelsen?

– Precis som med allt annat utvärderar vi. Finns det saker vi kan göra ännu bättre för att det ska bli ett ännu säkrare och tryggare arrangemang och att det här inte ska hända. Vi tar hand om vår personal. De som var där försöker vi kontakta eller kontaktar vi nu. De som är fast anställda har vi en daglig dialog med, men till exempel ska vi ha en dialog med om vi inte redan har haft det, så att man ser att de mår bra även psykiskt.

Vad känner du som vd för Malmö FF inför det som inträffade?

– Det tycker jag är en väldigt svår fråga för att fotboll för mig är kärlek och det är det vi ser här på matchen. Det är det vi ser i allting som händer fram till att matchen är slut och då någonting helt annat uppstår. Det finns en spänning och en nerv. Där finns en rivalitet som sedan blir något otroligt dumt. Det är klart att när det kan kastas föremål på det viset som det gjordes här, då skadas den tryggheten som man ska känna när man är på matchen. 

– Vi försöker göra allt vi kan för att det ska upplevas och vara tryggt när man ser fotboll här. Och jag vet att resten av svensk fotboll jobbar på samma sätt. Så jag kan bara säga att vi kommer att göra allt vi kan för att det ska fortsätta vara så. Det här är en händelse. Det är en händelse för mycket. Det händer inte speciellt ofta. Under min karriär här, de här åtta åren, är det första gången det har hänt på det här viset och jag hoppas självklart att det inte ska hända igen.

huvudpartners

officiella partners