Några ord efter målfesten

Publicerad 09 november 2008

Malmö FF säkrade en sjätteplats i 2008 års allsvenska genom att trycka till GIF Sundsvall med hela 6-0 i sista matchen. Ola Toivonen och Edward Ofere gjorde två mål var, inhopparna Jimmy Touma och Agon Mehmeti vars ett.
– Jag är inte nöjd med säsongen, men jag är nöjd med hur vi avslutar den, sa Daniel Andersson efter matchen.
Kommentarer också från tränarna, Ola Toivonen och Guillermo Molins.

Från de mörka djupen av svarta september, närmare bestämt en tolfteplats när det var som värst, har MFF under oktober och november genom att vinna fem av de sex sista omgångarna (oavgjort mot GAIS) uppstigit för att till slut landa på sjätteplats i 2008 års allsvenska.

Säsongens sista match, GIF Sundsvall hemma på Malmö Stadion, blev en riktig målfest: 6-0 till MFF efter 3-0 i första halvlek. Samtidigt som giffarna sparkades ner i Superettan snyggade MFF till målskillnaden (från ett minus till fem plus) och gav publiken en riktigt fin slutvinjett. Målskyttet inleddes av Edward Ofere i den 23:e minuten, och inom tio minuter stod det 3-0 till MFF, 2-0 av Ola Toivonen och 3-0 Ofere igen. När Ola Toivonen så satte 4-0 fem minuter in i andra halvlek var matchen förstås definitivt avgjord, men de dryga sex och ett halvt tusen som samlats fick en fin bonus av två framtidsmän: 5-0 Jimmy Touma i 82:a minuten och 6-0 av Agon Mehmeti i 90:e.

Efter matchen stor ljusblå glädje och till och med fyrverkerier utanför Stadion. På presskonferensen efter matchen var Sundsvalls tränare Sören Åkeby återhållsam, men långtifrån bruten. För ett år sedan satt han på stolen bredvid, hemmatränarens, och sa några ord om förlusten i sin sista match med MFF. Nu hade han att kommentera sitt lags degradering ur högsta serien: Sundsvall hade behövt vinna för att klara en kvalplats.
– Vi såg en liten möjlighet att kunna rubba Malmö FF, framför allt genom att sätta full fart från början och kanske få ett tidigt mål. Första kvarten tycker jag också vi är riktigt bra, och vi hade en bra chans, men tyvärr gjorde vi inte mål på den, sa Sören.
– Spelmässigt är MFF otroligt effektiva, och laget har bra spetskompetens. Vi gör alltför många individuella misstag. Men det är inte i den här matchen vi trillar ur allsvenskan, det var när vi inte slog Örebro hemma förra veckan.
Efter att ha tränat tre klubbar på drygt ett år – avslutningen på 2007 med MFF, ett halvår i norska Ålesund och så ett räddningsförsök för giffarna – står Sören Åkebys fortsatta karriär för närvarande skriven i stjärnorna:
– Nu ska jag ta en välbehövlig semester, vad som händer sen vet jag inte.

Roland Nilsson konstaterade att under den kvart Sören tyckte att Sundsvall spelat bra lämnade MFF en hel del övrigt att önska.
– Första kvarten var vi inte riktigt på tå. Vi var lite stillastående i allt vi gjorde. Inställningen var inte hundra procent. Vi hade ingen aggressivitet i försvarsspelet, och då får man ingen aggressivitet i anfallsspelet heller.
Hade det inte varit för Jonas Sandqvists fina räddning hade Sundsvall tagit ledningen i 16:e minuten efter en frisparkssituation.
– Efter Sundsvalls målchans vaknade vi till och började arbeta oss in i matchen. Vi började spela bra fotboll med ett växlande spel mellan djupled och bredd; vi skar igenom Sundsvall. Målen kom lägligt, nu kunde vi kontrollera matchen. Vi är aggressiva och effektiva i straffområdet för närvarande, sa Roland Nilsson.

Och målen trillade in… tre stycken närmare bestämt i första halvlek. Det var mycket nära fyra när Daniel Andersson efter en lysande kombination med Ola Toivonen kom helt ren i 32:a minuten – men han stenhårda skott gick rakt på målvakten.
– Det var kul att många fick göra mål idag. Men jag fick för bra träff – i de lägena är det faktiskt bättre när man får felträff…, sa Daniel Andersson, som emellertid bör vara nöjd med att ha gjort tre mål i årets allsvenska (två på straff och en hörna direkt i mål).
– Jag är inte nöjd med säsongen, men jag är nöjd med hur vi avslutar den, summerade kapten Andersson 2008.

– Kan jag få sätta mig ner? undrade tvåmålsskytten Ola Toivonen när han ombads svara på några frågor efter matchen.
– Det syntes att vi hade en rejäl urblåsning i matchen mot Hammarby i måndags, en del spelare var trötta redan i halvlek, hade Roland Nilsson dessförinnan ”avslöjat” – vilket uppenbarligen stämde bra.
– Ja, idag är jag trött, faktiskt, sa Ola.
– Vi hade inte så jättebra spel idag, men vi kom fram till målchanser väldigt lätt.
Med 14 mål slutade han på delad tredjeplats i allsvenska skytteligan, med 14 mål och 7 målpass på fjärdeplats i poängligan. Anfallskollegan Edward Ofere på 9 och 3 framspelningar. Ola hade mycket gått att säga om Eddie.
– Jag har fått en fantastisk anfallspartner i Edward nu på slutet. Vi har bra kommunikation på plan, det är viktigt, och vi lär oss mer och mer hur vi springer, sa Ola, som förstås var nöjd med avslutningen på fotbollsåret.
– Vi har haft jättebra inställning i laget i alla matcher vi spelat efter förlusten mot Norrköping. Det är synd det inte är tre omgångar kvar.

– Allt stämmer nu.
Det sa Guillermo Molins efter matchen, och det kan nog intygas av de flesta som sett MFF:s senaste matcher. ”Gische” har gjort en riktigt stark säsongsavslutning efter sin första hela allsvenska säsong. Och sin första säsong som yttermittfältare. Och sista – om han själv får välja:
– Jag ser mig fortfarande som anfallare, och jag hoppas jag får fler chanser på topp, sa Guillermo Molins efter matchen.
Fast han är självklart glad över att ha hållit en ordinarie plats i laget, och spelar där han blir placerad av tränaren.

Labinot Harbuzi kom inte ut till andra halvlek, och ersattes av Mike Jensen.
– Labinot har problem med en fot och har spelat hårt tejpad de senaste dagarna, och efter 35 minuter hade han så pass ont att det inte gick att fortsätta, förklarade Roland Nilsson.

Efter matchen fick Roland ett första tillfälle – fler lär följa – att formulera några funderingar över sin första hela säsong i MFF, och konstaterade att 46 insläppta mål på 30 matcher förstås är alldeles för mycket. Han framhöll tre huvudorsaker till de många baklängesmålen: onödiga risker i spelet på egen planhalva, bristande inställning i en del matcher och hög spelaromsättning på grund av en rad på samtidiga och på varandra följande skador efter EM-uppehållet.
– När vi fick flera skador efter varandra hade vi på känn att vi skulle få det svårt. I slutet av säsongen har vi spelat med samma lag ganska ofta, och det gör stor skillnad. Samtidigt ha det funnits en annan glöd, en annan vilja att göra hela jobbet. Kan man ha full fart framåt, ska man kunna ha full fart bakåt också. Killarna har insett att det finns inget annat än hårt arbete, sa Roland Nilsson.

Först som sist – är du nöjd med säsongen?
– Ja. Vårt mål var att nå en bättre placering än ifjol, och om alla pusselbitarna kom på plats komma bland de fyra bästa; precis så har jag sagt hela tiden. Och man kan säga att vi inte fick allt att fungera i år. Efter den dåliga perioden efter EM och september hade det varit lätt att bara ge upp – men det har vi aldrig haft en tanke på. Efter all skit vi fick i september tycker jag vi är värda en eloge för vad vi åstadkommit efter det. Det är viktigt för alla att se att det går att vända en sådan trend. Och fansen har varit otroliga hela säsongen.

Vad händer nu då? Jo, MFF fortsätter träningen november ut, eller närmare bestämt fram till den 28:e. Därefter väntar ledighet i december och uppstart av försäsongen 2009 den 5 januari. Två långa månader…

Tobias Christoffersson