Motståndarkollen: Royale Union Saint-Gilloise

Publicerad 15 september 2022 i Herr,Nyheter

Union SG från Bryssel fick bästa möjliga start på UEFA Europa League-gruppspelet när man åkte till Berlin och vann. En 3-5-2-formation med ett snabbt och direkt kontringsspel kan vara en hint om vad som väntar Malmö FF i Belgien.

Dante Vanzeir är en av spelarna som kommer möta Malmö FF.

Det var inte många som trodde att Royal Union Saint-Gilloise skulle åka till Tyskland och sno åt sig en poäng i premiären av gruppspelet i UEFA Europa League. Men belgarna skrällde sig till samtliga tre när man i förra veckan besegrade Union Berlin med 1–0, MFF:s tredje och sista gruppmotståndare i grupp D.

Därav borde självförtroendet vara på topp i det belgiska laget. Men helgens förlust mot Genk i ligaspelet var Union SG:s tredje förlust och fjärde poängtapp i Jupiler League. Ett resultat som placerar laget på blott en sjundeplats efter åtta spelade matcher.

Med influenser från Premier League

Förra säsongen vann Union SG den belgiska grundserien men fick se sig snuvade på mästartiteln av Club Brügge i det följande slutspelet. Totalt har klubben spelat in elva ligatitlar men den senaste kom 1935. Hoppet och tron på att framgångarna ska komma igen har dock kommit tillbaka till lagets supportrar. Union SG har numera samma ägare, Tony Bloom, som brittiska Brighton och fungerar på sätt och vis som en farmarklubb till Premier League-klubben. Något som syns på planen. En 3-5-2-formation med ett snabbt och direkt kontringsspel kan vara en hint om vad som väntar Malmö FF i Belgien.

Union SG:s svenske anfallare Gustaf Nilsson jagad av MFF:s Lasse Nielsen under en landskamp mellan Sverige och Danmark på det svenska fotbollslandslagets januariturné 2018.
Union SG:s Dante Vanzeir. Ytterforwarden gör sin tredje säsong i den belgiska huvudstaden.

Svenskt i anfallet   

Union SG var aktiva under sommarens transferfönster. Ett av nyförvärven blev svenske anfallaren Gustaf Nilsson som representerat såväl moderklubben Falkenbergs FF som BK Häcken i Allsvenskan. I anfallet konkurrerar Nilsson tillsammans med Mohamed Salah om en startplats. Och nej, det är inte målmaskinen från Egypten, utan den blott 18-årige belgiska talangen som spås en lysande framtid på hemmaplan.   

Spelar hemma på bortaplan

Efter sin placering i ligaspelet gick Union SG in i kvalet till UEFA Champions League. Där blev Rangers FC för svåra och laget tog i stället en plats i Europa League. Hemmamatcherna i Europaspelet får man däremot inte spela på sin ordinarie hemmaplan. Då arenan inte uppfyller UEFA:s krav flyttas matcherna från Stade Joseph Marien i Bryssel till Den Dreef-stadion i staden Leuven, en mil öster om den belgiska huvudstaden.    

Se torsdagens match i UEFA Europa League mot Union SG på Erics. Boka bord här.

huvudpartners

officiella partners