MFF:s guldhjältar åter i Malmö

Publicerad 02 juli 2015 i Nyheter

Sveriges U21-landslag vann EM-guld den 30 juni och med i laget fanns Filip Helander, Oscar Lewicki och Pa Konate. Innan matchen mot Örebro SK, lördagen den 11:e juli, kommer Malmö FF att hylla de himmelsblå guldhjältarna på Swedbank Stadion.

Först och främst, grattis till guldet och bragden! Hur känns det?

Filip: Det känns jättebra, nu har man väl fattat vad det är vi har gjort. Det är bara så kul.  Det var inget som var väntat alls, vi har hela tiden smugit i bakgrunden och helt plötsligt var vi i final.

Oscar: Det känns fruktansvärt roligt! Jag menar det är förmodligen det största jag har varit med om i karriären. Riktigt stort. 

Pa: Jag håller med, det är skitskoj! Att få vinna ett EM-guld är det inte många som vara med om.

Ni har besegrat stornation efter stornation och trots att favoritskapet inte varit på era axlar lyckades ni ändå gå hela vägen. Hur förklarar ni det?

Oscar: Det var väl egentligen ingen match där vi var favoriter till att vinna. Jag tror att vi var de som hade högst odds i princip i varje match men vi visste att vi hade ett bra lag och framförallt att vi var väldigt jobbiga att möta. Vi var ett lag som gjorde det svårt för motståndarna att få igång sitt spel och jag tror det var det som var de stora nycklarna: Svåra att möta och svåra att få hål på. 

Pa: Precis som Oscar var inne på så var vi svåra att möta och svåra att göra mål på vilket gjorde att motståndarna blev mer frustrerade ju längre matcherna gick. Dessutom var vi kvicka i kontringarna och gick snabbt framåt när vi fick våra lägen. Det gjorde att vi lyckades såra dem och jag tror det är det som gjort att det gick så bra för oss. 

Filip: Vi var ju egentligen nederlagstippade i alla matcher. Vi spelade väldigt bra tillsammans och gjorde det svårt för motståndarna, sedan lyckades vi utnyttja de chanser vi hade. Har man då lite tur också så är ingenting omöjligt.

Hur mycket har er sammanhållning i laget betytt för den här resan?

Pa: Det har betytt otroligt mycket för oss. Vi har haft en grym sammanhållning i gänget och alla har bra vibbar med varandra. Det är jätteviktigt.

Hur firade ni EM-guldet?

Oscar: Vi sjöng rätt mycket, det tog lång tid innan vi kom ut ur omklädningsrummet (skratt). Först var det prisutdelning på planen, då hade man inte riktigt kopplat att man verkligen hade vunnit guldet. Sen var det mycket sång och ståhej såklart som fortsatte på bussen hem till hotellet – man trodde bussen skulle välta så mycket som vi hoppade. När vi hade kommit tillbaka så var det dags för middag på hotellet, det var en hel del nära och kära som hade kommit dit för att gratulera oss. Sedan var det lite blandat på natten, en del gick ut medan andra var med familjen eller tog det lugnt.

Förstod ni då vad ni hade ställt till med?

Pa: Nej, absolut inte. Det tog tid! När Patrik (Carlgren) tog straffen så blev man helt ställd. Man hade inte bara vunnit matchen, man hade vunnit hela EM liksom. Nej det var svårt att förstå.

Filip: Igår var vi i Kungsträdgården och blev firade där, det var riktigt häftigt. Där var väl runt 25 000 personer som hyllade oss, så där slog det mig hur mycket vi egentligen har påverkat folk omkring oss. Att det har varit så stort. Sedan växte det väl i takt med att det gick bra för oss. Mediaintresset blev till exempel större ju längre vi gick i turneringen.

Vilka har varit era höjdpunkter från turneringen?

Oscar: Första matchen mot Italien var definitivt en höjdpunkt. Det är där vi lägger ribban för turneringen. Trots att de tar ledningen och vi får en man utvisad så lyckas de ändå inte skapa så mycket på oss. Sedan lyckas vi vända matchen också. Rent taktiskt så var det en skickligt genomförd match av oss. En annan höjdpunkt var det stöd som vi fick under matcherna, det var häftigt att få uppleva. Det var så många som tog sig ner till varje match och åskådarna blev bara fler och fler för varje match som gick. 

Pa: Min höjdpunkt var när ”Tibbe” (Simon Tibbling) kvitterade mot Portugal i sista gruppspelsmatchen. Just i det läget så var vi ute ur turneringen och borta från OS-spel, det var så mycket som stod på spel. Och att han gör det under slutminuterna! Det var en stor höjdpunkt för mig. 

Filip:
 Det största ögonblicket var nog Danmarks-matchen. När vi väl hade vunnit den så var vi i final och sen var det kanske lite extra skönt att vinna mot grannlandet. Ett lag som dessutom hade blivit väldigt hyllade inför matchen mot oss.

Nu går vi in i en allsvensk toppstrid med ett spännande europakval runt knuten, vad tar ni med er från den här resan?

Oscar: Erfarenheten av att möta så skickliga spelare som vi spelade mot under EM gör att man växer. Nu har vi ändå mött spelare som spelar i väldigt etablerade ligor och lag. Att man har vunnit över dessa skadar inte självförtroendet direkt. Att veta att man klarar av att möta spelare på den nivån tror jag att man kan ta med sig in europakvalet med Malmö FF och känna en trygghet i det spelet.

Filip:
 Jag kommer ta med mig de goda prestationerna och även en fin erfarenhet. Det har hunnit sjunka in lite nu. Vi är väldigt stolta över guldet men nu är det nya matcher som gäller!
Hur skulle ni beskriva den här resan ni gjort tillsammans?

Pa: Det är svårt att sätta ord på det. Det känns helt otroligt. Fantastiskt att få uppleva det här med folk man är så pass nära med.

Oscar: Med alla dessa tillfälligheter som tagit oss vidare, alla ”sista minuten”-mål som gjorts, så kändes det skrivet att vi skulle ta hem det här. Att det liksom inte gick att falla på målsnöret när vi varit så nära så många gånger. När man lyckats komma tillbaka eller avgöra sent en gång så vet man att man kan göra det igen vilket gör att man aldrig slutar springa och kämpa. Man vet att möjligheten alltid finns kvar.

Filip: Det såg tufft ut redan i kvalet mot Frankrike efter den första matchen. Sedan fick vi en bra start i returen och då var det bara vår match. Då fanns det en bra känsla i laget och något vi tog med oss! Bortsett från Englands-matchen så hade vi dessutom marginalerna med oss och det behövs för att kunna vinna en turnering.

Pa:
 Det är verkligen skitkul att få göra det här tillsammans. Vi spenderar så mycket tid med varandra och att åka iväg och spela EM ihop, ja det är helt fantastiskt. 


Lördagen den 11:e juli inför matchen mot Örebro SK kommer Malmö FF att hylla de himmelsblå guldhjältarna på Swedbank Stadion cirka en kvart före avspark.   

huvudpartners

officiella partners