MFF vidare i Svenska Cupen

Publicerad 22 augusti 2013

Efter en lite tuffare första halvlek släppte det och MFF gick enkelt vidare i mötet mot Sävedalens IF.

Sävedalens IF – Malmö FF, 0-6

Cupmatcher går aldrig att förutse. Till skillnad mot i Allsvenskan kommer man till en anläggning man aldrig varit på tidigare och möte spelare man vet väldigt lite om. Förra året tvingade Sandviken fram en förlängning innan MFF kunde avgöra matchen. I år var det Sävedalens IF som stod för motståndet men här blev det aldrig lika spännande.

De yttre förutsättningarna var en plan som var mindre än den man brukar spela på och det märktes att så länge motståndarna orkade löpa lyckades man stänga kanterna nästan helt. Under första halvlek var det bara undantagsvis MFF kom runt och kunde slå inlägg eller gå på avslut. Istället försökte man hitta spelvägar via de centrala mittfältarna Erik Friberg och Erdal Rakip. Sävedalen stängde till effektivt och det var först när Tokelo Rantie prickade en försvarares utslängda ben, vilket fick bollen att ta en båge över målvakten, som nollan spräcktes.

MFF förde spelet precis som förväntat men Sävedalen stack emellan med snabba kontringar och hade ett antal avslut mot mål under första halvleken.

– Vi måste få högre bolltempo och vi behöver få mer rörelse, förklarade Rikard Norling i paus.

I andra halvlek märktes det direkt att spelarna vant sig vid ytan och underlaget och MFF tog direkt ett betydligt bastantare tag om matchen. Tempot var högre och man började komma fram även längs kanterna.

I den 58e minuten vände Emil Forsberg upp utanför Sävedalens straffområde och slog ett inlägg mot bortre stolpen där Gische kom farande. Men den som nådde bollen först var en olycklig försvarare som stötte bollen in i eget mål.

Strax efteråt bytte Emil Forsberg med Simon Kroon och samtidigt gick Guillermo Molins över och tog vänstermittfältsrollen. Ett byte som gav ännu mer energi till matchen. Det gick bara tre minuter innan just Gische hittade Simons pigga ben med en crossboll just bakom Sävedalens backlinje. Simon bröstade ned bollen i farten och kom in i straffområdet, tittade upp och placerade säkert in 3-0.

Nu tog tröttheten i Sävedalen ut sin rätt. Under första halvlek gav de MFF en bra match och hade kunnat haft med sig 0-0 i paus. Men när MFF skruvade upp tempot i andra halvlek gick det för fort. I den 70e minuten får MFF en frispark på egen planhalva. Den slås snabbt och kort till Gische som vänder upp strax över mittlinjen, utan markering kan han direkt sätta bollen på djupet mellan Sävedalens mittbackar där Tokelo Rantie kommer med fart. Tiki tar ned bollen i farten, tittar upp och från straffområdeslinjen lobbar han elegant över målvakten. Riktigt fin prestation!

Med 4-0 och bara 20 minuter kvar av matchen gör MFF sina sista två byten. Erik Friberg byts mot Markus Halsti och Tokelo Rantie mot Benjamin Fadi. Med sina två mål och ständiga löpningar väljs Tiki till matchens MFF-lirare av hemmasponsorerna.

I den 85e minuten följer Fadi Kroons exempel som inhoppande målgörare. Efter skott från Erdal lämnas en retur som Fadi plockar upp vid straffpunkten. Snabbt skott och mål. Några minuter senare avslutar Pawel Cibicki målskyttet efter ett riktigt fint anfall.

Pa Konate driver upp bollen på vänsterkanten och tillsammans med Gische, Pawel och Erdal spelas bollen runt i trianglar samtidigt som alla spelarna rör sig. Sävedalen tappar markeringen på Pawel som kan vända upp och sätta ut bollen till Pa vid linjen. Pa avancerar ned mot kortlinjen samtidigt som Pawel störtar in i straffområdet och söker ytan framför första stolpen. Pa sätter in bollen och Pawel har bara att ta emot och rulla in slutresultatet.

Vi vill passa på att tacka Sävedalens IF för ett fint mottagande. Det var imponerande att se hur hela föreningen slöt upp och genomförde ett bra arrangemang med över 2000 i publiken. Vi ses igen!