MFF till Champions Leagues gruppspel efter hemmavinst

Publicerad 26 augusti 2015 i Nyheter

Det blir gruppspel i Champions League för andra året i rad efter en stabil 2-0-seger hemma mot Celtic FC på ett kokande Stadion.

Tjugotusen himmelsblå halsdukar höjdes mot skymningen och hymnen dånade från Stadion samtidigt som spelarna radade upp sig i spelartunneln. Det var ännu en av de där magiska Europakvällarna vi känner igen, där allt kändes möjligt.

Matchinledningen var den motsatta jämfört med hur det såg ut i Glasgow förra veckan. Malmö satte fart, press och skapade flera möjligheter genom förra matchens målskytt Jo Inge Berget. Det lades inga fingrar mellan i duellerna vilket ledde till att Oscar Lewicki tidigt fick plåstras om av den medicinska personalen efter att ha fått ett blödande jack i ansiktet.

Celtic FC lyckades stoppa den tidiga anstormningen och hade själva någon målchans som med lite mer precision kunde ha blivit farlig. Men det var ändå MFF som fick utdelning för sin tidiga press. I den 23:e minuten slog Yoshimar Yotún en hörna in i ett straffområde som var fullpackat med spelare. Celtic-försvaret misslyckades med att tygla Markus Rosenberg som nådde högst och nickade in 1-0 till Malmö till ett explosivt publikjubel.

Celtic FC slog tillbaka och hade en boll i mål i slutet av den första halvleken men domaren blåste för frispark till Malmö.

MFF satte press direkt i andra halvlek också. Rosenberg fick ett utmärkt läge men placerade bollen strax utanför den vänstra stolpen. Vladimir Rodic sköt ett pressat skott som målvakten blockerar ut, vilket ger Rosenberg chans på returen. Målvakten gör återigen en lysande räddning och bollen nickas senare ut till hörna.

Den efterföljande hörnsparken och touchen missade klungan men bollen slog ner hos Dedryck Boyata som råkade styra den in i eget nät. Nicktouchen kom från Carvalho som firade genom att hoppa över reklamskyltarna och jubla tillsammans med ståplats.

Celtic repade sig aldrig från det andra baklängesmålet och skapade inte mer än några halvchanser. Spelet blev stillastående och MFF kunde behärskat spela av återstoden av matchen. Läktarna gungade när domare Milorad Mazic blåste av matchen och det stod klart att Malmö FF spelar i Champions Leagues gruppspel i höst.

Åge Hareide var av självförklarliga skäl nöjd efter matchen.

– Det är svårt att spela offensivt på Celtic Park med publiken och omgivningen. Hemma vet vi att vi kan göra det. Det tar fram det bästa i spelarna. Kanske gjorde vi Celtic svaga. Vi var väldigt aggressiva och är kapabla att pressa motståndarna på hemmaplan. Vi trodde på det här och det är väldigt viktigt att ha tro i fotboll för det är lätt att inte ha det, säger han.

– Fotbollsmässigt är det fantastiskt att nu få möta de allra bästa lagen. Det ger oss inspiration att ta med till allsvenskan. Framtiden ser ljus ut för oss, avslutar Åge Hareide.