MFF kickstartade tävlingssäsongen 2014

Publicerad 01 mars 2014

Svenska mästarna Malmö FF hade inga större problem med att ta med sig tre poäng ifrån mötet med Superettanklubben Degerfors IF. Malmö FF vann matchen med hela sju mål mot ett där yttermittfältaren Simon Kroon stod för tre av målen.

Åge Hareide hade beordrat sina spelare att gå ut med full fart redan ifrån början och publiken på Malmö IP hade knappt hunnit sätta sig ner innan Simon Kroon hade pricka in 1-0 till hemmalaget redan i den tredje minuten. Tre minuter senare fick samma Kroon bollen på sin högerkant och rörde sig inåt i mitten vilket frigjorde stor yta för Miiko Albornoz att ta sig fram på högerkanten. När hela publiken ropade ”passa” valde Kroon istället att skjuta och via en Degerfors-forsvarare lyckades han lobba målvakten och 2-0 var ett faktum.

– Jag såg att Miiko kom ute på kanten och jag tänkte passa men sen kände jag att jag hade bra skottläge så jag testade och den gick in, berättar Simon Kroon.

Efter de två snabba målen var Simon Kroon Super-Simon med hela Malmö IP som ropade ”Skjut” så fort den unga högeryttern fick bollen.

Markus Rosenberg fick gå ut redan i den 13:onde minuten när han tog sig mot sitt lår. Tur då att Malmö FF hade förra årets allsvenska poängkung, Magnus Eriksson, att kasta in i hetluften. I halvtid berättade Rosenberg att han hade några känningar i låret men att han inte trodde det var något allvarligt.

I den 18:onde minuten kvitterade Degerfors när man kom två spelare mot en chanslös Robin Olsen och Peter Samuelsson kunde slå in bollen i öppet mål.

I den 39:onde minuten tryckte Guillermo Molins in 3-1 efter ett fint instick i straffområdet där MFFs lagkapten inte gjorde några misstag. Bara två minuter senare utökade Molins MFFs ledning till 4-1 när han skruvade in bollen precis utanför straffområdet.

I halvtidspausen poängterade Åge Hareide för spelarna att de inte skulle slappna av trots den stora ledningen utan att de skulle gå för fler mål och i matchminut 58 hade Eriksson prickat in 5-1 efter att han, på en väldigt liten yta i straffområdet, tagit emot bollen och vridit runt innan han tryckte in bollen.

Under försäsongen har Åge Hareide pratat om vikten av att yttermittfältarna ska befinna sig i rätt yta vid rätt tidpunkt för att öka deras målproduktion och i den 67:e minuten kom ett skolboksexempel av just detta. Forsberg och Molins laborerade i straffområdets vänstra del där hela DIF-försvaret hade samlats, då lyfte Molins blicken och slog en crossboll över till straffområdets högra del där Simon Kroon hade smugit upp och enkelt kunde möta volleyn med en bredsida.
Enkelt men ack så elegant!

I den 80:onde matchminuten kunde Emil Forsberg avsluta målskyttet när han fick en långboll på djupet som han tog ner innan han tryckte in slutresultatet 7-1.

– Vi får ett tidigt mål i matchen och jag tror det hjälper oss väldigt mycket. Efter det fortsatte vi att pumpa på och slog aldrig riktigt av på tempot utan vi gick för fler mål, säger Simon Kroon.