MFF – Besiktas JK 2–0

Publicerad 04 oktober 2018 i Matches

Tre poäng i hemmapremiären av årets gruppspel i UEFA Europa League.

Det var en sådan där fantastisk höstkväll på Stadion med strålkastarljus och höga decibelsiffror i luften när det äntligen var dags för hemmapremiär i UEFA Europa League. Redan på uppvärmningen var sången stark inför MFF:s första europeiska gruppspelsmatch på drygt tre år.

MFF och fjolårets turkiska ligafyra Besiktas JK inledde i ett högt tempo med böljande spel. Turkarnas bollskicklighet var påtaglig och i den 15:e minuten skapade kantspringaren Jeremain Lens matchens första heta möjlighet. Holländaren vann en löpduell med Lasse Nielsen och avancerade in i straffområdet, hittade ett fint skottläge och prövade Johan Dahlin, men målvakten räddade till hörna. Den efterföljande situationen blev farlig, men Dahlin räddade ett motståndarskott på nytt.

I den 23:e minuten dök det så när upp ett friläge för Vagner Love. Rasmus Bengtsson sträckte ut och styrde undan en genomskärare i djupled, men en olycklig touch friställde brassen. MFF-keepern Dahlin var dock vaksam och hann ut för att lägga vantarna på bollen.

I den 36:e minuten skapade MFF oreda i Besiktas straffområde. Lasse Nielsen nådde högst på en hörna, men fick inte träff med pannan och Loris Karius räddade utan bekymmer. Senare samma minut dribblade sig Markus Rosenberg fram till ett skottläge och prövade Karius från distans, som räddade igen.

I den 53:e minuten tog Malmö FF ledningen och Stadion exploderade i ett jubel. Andreas Vindheim fick bollen på högerkanten och skickade in bollen mot mål, som seglade i en bana och in vid bortre hörnet. Om det var ett inlägg eller skott var svårt att avgöra, men oavsett var det lurigt nog att det ställde Karius i Besiktasmålet.

I den 70:e minuten slog Ricardo Quaresma en farlig frispark som Pepe sköt i mål, men domaren vinkade för offside. Nästa frispark minuten senare blev identisk där portugiserna på nytt fann varandra, men Pepe sprang återigen offside.

I den 75:e minuten löpte Andreas Vindheim i djupled in i straffområdet, passerade mellan två motståndare och blev neddragen. Domaren pekade på straffpunkten. Markus Rosenberg var säkerheten själv från elva meter och pangade bollen mitt i nät. En strålande straffspark och ett minst lika strålande förarbete av Vindheim.

Laget stod emot Bestikas JK:s jakt på ett reduceringsmål och kunde räkna hem tre viktiga poäng när domaren blåste för full tid.

Uwe Rösler efter matchen:

– Vi gjorde både bra individuella insatser och en bra laginsats. Publiken såg att vi var modiga och att vi försökte vinna matchen. De stöttade oss från första minuten och hjälpte oss enormt mycket. I slutet behöver man den extra energin och jag vill rikta ett massivt tack till supportrarna.

– Alla i gruppen har nu samma poäng och målskillnad. Det är helt öppet och vi behöver ta poäng hemma om vi vill gå vidare. Vi gör det svårt och obekvämt för motståndarna och förhoppningsvis kan vi komma smygande.

Mål
Malmö FF: Vindheim (53’), Rosenberg (76’)

Varningar
Malmö FF: Bachirou (45’), Bengtsson (68’)
Besiktas JK: Pepe (58’), Medel (66’)

Publik
17 174

Laguppställning
Johan Dahlin
Andreas Vindheim, Lasse Nielsen (90+1’ Brorsson), Rasmus Bengtsson, Behrang Safari
Anders Christiansen (72’ Innocent), Oscar Lewicki, Fouad Bachirou, Sören Rieks
Markus Rosenberg, Arnór Traustason (85’ Antonsson)

Ersättare: Walter Viitala, Egzon Binaku, Franz Brorsson, Romain Gall, Bonke Innocent, Marcus Antonsson, Eric Larsson

huvudpartners

officiella partners