Med försäsongen i sikte

Publicerad 03 januari 2007

På måndag samlas Malmö FF:s A-trupp för att gå på försäsongsträningen 2007, och en revanschsugen Sören Åkeby ser fram emot nystarten. MFF-anhängarna kan se fram emot tre spännande månader av spekulationer och förhoppningar när laget byggs och spelet slipas. I år finns det en extra sak att fundera över – vem kommer att göra MFF:s 3000:e allsvenska mål?

Så är det dags igen, det vill säga alldeles snart. Efter trettonhelgen drar en ny fotbollssäsong igång, ett nytt år med MFF. Men redan nu, veckan innan Malmö FF:s A-trupp samlas efter ledigheten för att starta 2007 års träning arbetar Sören Åkeby och ledarstaben med förberedelserna. När hemsidan når MFF-tränaren på telefon ”avslöjar” han dock att han också har ett försprång på sina adepter: Sören är nämligen redan i full gång med träningen själv. Närmare bestämt rehabträningen efter sin nyligen genomförda och efterlängtade höftledsoperation.
– Operationen gick jättebra och jag tränar så mycket jag kan. Jag har inte full rörelse på benen än och är förstås öm där de skar, men jag har i princip slängt kryckorna och värken jag hade tidigare är borta, säger Sören Åkeby.

Vilken är den dominerande känslan för dig när du nu går på ditt andra år som MFF-tränare?
– Både ledare och spelare är väldigt, väldigt revanschsugna; vi är missnöjda med vad vi presterade ifjol. Men det ska framför allt bli jätteskoj att sätta igång igen, med lite nytt tänk: dels det nya samarbetet med Agne Bergwall och hans team, dels med Richard Dahan och Greger Andrijevski frigjorda att få mer tid till sitt rehabarbete, och dels att vi lägger in fotbollsträning tidigare.

MFF:s försäsongsfas ett blir två fulla veckor med ledigt över helgerna. Fokus ligger på fysträningen, men bland de åtta passen i veckan finns också individuellt inriktad fotbollsträning i Kombihallen på eftermiddagarna måndag-onsdag-fredag. Sedan, den 24:e, väntar avresa till Kanarieöarna för en veckas fysträningsläger.
– Det gör vi för att koppla bort skallen från fotboll helt och fokusera på styrka, kondition och inte minst teambuilding.

Nya stenar i lagbygget är de klara nyförvärven Johan Andersson, Jimmy Dixon och Ola Toivonen samt Daniel Theorin som är på gång. Med dem sitter Sören Åkeby nöjd med sin trupp – mycket nöjd.
– Truppen ser mycket bra ut, mitt samlade intryck av förstärkningarna är att de är. perfekta. Sedan kan det ju alltid hända att vi tappar spelare, och då kan vi behöva förstärka på nytt.
Hur ser du på truppens storlek? Som det ser ut nu kan den landa på 24-25 spelare plus ungdomsproffs och totalt komma att uppgå till närmare 30 man. Är inte det för mycket?
– Idealet är 22 man plus 4 ungdomsproffs, så visst är vår trupp lite stor. Men, som sagt, vi vet inte vad som händer framöver, vi kan tappa spelare.

Fyra tänkta ungdomsproffs är för närvarande sex. Anes Mravac, Guillermo Molins, Philip Milenkovic och Robin ”Tomelilla” Nilsson tar steget upp från juniorlaget. Till kategorin räknas tills vidare också Joakim Persson och Niklas Hansson, som bägge har återvänt från utlåning hos IFK Malmö. Anes och Guillermo tog i praktiken steget upp redan ifjol, då bägge fick göra allsvensk debut, Anes med en match från start och fyra inhopp, Guillermo med fyra inhopp. Philip Milenkovic och Robin ”T” visade framfötterna i fjolårets B-lagsmatcher, men även i träning med A-laget, och låg nu närmast till att få chansen.
– Alla ser jättelovande ut, och det är verkligen roligt att vi kan få fram egna produkter. Men det är ett stort steg till att etablera sig i A-truppen, det tar tid, och de här unga spelarna behöver få vara med i hetluften, behöver känna på de hårdare träningarna. Det tar lite tid för kroppen att anpassa sig till det.

Ungdomsproffs ifjol var bland andra Daniel Sliper, som emellertid lånades ut till Falkenbergs FF från sommaren och fick en hel del matchtid i Superettan. Nu är han tillbaka och tar en ordinarie plats i truppen.
– Det har varit nyttigt för honom att få spela på den nivån, han har fått lite erfarenhet.

I mellandagarna blev det också klart att Olof Persson lämnar klubben för spel i Århus. Hur ser du på att tappa en så rutinerad spelare?
– Efter många år i MFF var Olof sugen på att prova något nytt, och det är klart att det betalar sig bättre att spela i Danmark också med de bestämmelser som finns där. Jag tror att Olle, som är en bra, rutinerad fotbollsspelare, behöver en nytändning och att det här blir bra för honom. Visst har konkurrensen här också blivit tuffare i och med våra nyförvärv, men jag är övertygad om att Olle hade bitit ihop och kämpat hårt för att ta en plats i laget – vilket kanske hade varit bra för oss.

När måndagens träning börjar räknar Sören med att ha hela truppen disponibel, med frågetecken för Behrang Safari och Jon Inge Höiland. Vad gäller Jari Litmanen är läget oförändrat sedan tidigare: när Jari är fri från sin skada bestämmer sig han och klubben för om det blir en fortsättning.

Vad är du mest nöjd med och mest besviken på 2006?
– När man håller på med idrott är det bara resultaten som räknas, och resultatmässigt var året en besvikelse. Men spelar man bra fotboll så vinner man – så är det i det långa loppet. I vissa matcher spelade vi bra fotboll, och då vann vi i regel också, fast vi var förstås alldeles för ojämna, och vi tvingades använda alldeles för många spelare. Positivt var att så många unga spelare fick chansen, men att använda 35 spelare på en säsong kan det aldrig finnas något positivt med i sig…

Vem gör mål 3000?
Nu är ett nytt år här, med nya förutsättningar, och på måndag 8 januari drar det igång för MFF:s räkning med det första träningspasset i Atleticum. Men redan nu finns anledning att se fram emot en alldeles speciell förutsättning för inledningen av allsvenskan: vem kommer – helst förstås i första halvlek av första matchen – att skjuta Malmö FF:s tre tusende allsvenska mål genom tiderna? I maratontabellen noteras MFF för närvarande för 2998 fullträffar och är alltså endast två mål ifrån en ganska exklusiv milstolpe (som endast IFK Göteborg och AIK passerat tidigare, självklart med hjälp av fler säsonger, 74 och 78 mot MFF:s 71). Så, en extra anledning för revanschhungriga spelare – och vassa träningsmatchanalytiker – att toppa vårformen. Vem blir det?

Tobias Christoffersson