Matchrapport: MFF – AIK 2-2

Publicerad 27 maj 2014

Inför den allsvenska säsongen så pekades både Malmö FF och AIK ut som de stora guldfavoriterna i jakten på Lennart Johansson´s pokal. Ett AIK som inledningsvis inte har motsvarat förväntningarna. Efter tio omgångar har AIK, fem segrar, tre oavgjorda och två förluster. Ett AIK som inför kvällens match låg hela sju poäng bakom serieledande Malmö FF.

Det var en skön känsla av förväntan när Malmö FF tillsammans med AIK vandrade in på ett varmt och soligt  Swedbank Stadion inför hela 17 382 åskådare i den 11.e omgången. En match som även bjöd på två kära återseenden, dels gjorde Matias Concha sin efterlängtande hemmacomeback samtidigt som hemmalaget gjorde en bejublad entré i den klassiska retrotröjan.

MFF tog direkt tag i taktpinnen och visade upp ett offensivt och varierat spel under de första inledande minuterna, stundtals var AIK:s försvar satt under stark press. I den 3.e matchminuten hade Emil Forsberg
ett gyllene läge att ge hemmalaget ledningen, men skottet gick strax utanför Patrik Carlgrens högra stolpe.

Drygt 10 minuter in i matchen tog MFF över spelet allt mer. Hemmalaget visade upp ett allt snabbare spel och skapade några heta målchanser, detta samtidigt som AIK fick allt svårare att få tag på bollen.

AIK slog inledningsvis mest långbollar upp mot anfallsduon Henok Goitom och Eero Markkanen. Långbollar som MFF:s backlinje enkelt kunde försvara sig mot, detta genom storspelande mittbacksparet Filip Helander och Erik Johansson.

I den 28.e minuten hade Emil Forsberg återigen chansen att ge MFF ledningen, men skotten gick dessvärre i stolpen bakom en ställd Patrik Carlgren i AIK målet. Hemmalaget fortsatte att skapa ett flertal farliga målchanser mot ett passivt AIK försvar.

Hemmalaget styrde det mesta av spelet under den första halvleken. Stundtals såg spelet riktigt bra och MFF vaskade fram ett antal farliga möjligheter med hjälp av bra aggressivitet över hela plan. Men mitt i den stora hemmadominasen så kunde AIK ta ledningen med 0-1 i den 45.e minuten genom den målfarlige Eero Markkanen.

MFF vann bollinnehavet med hela 53 % mot AIK:s 47 %. Men trots MFF:s stora dominans så var det bortaledning med 0-1 i halvtid.

Andra halvleken började där den första slutade. MFF satte direkt en hög press och fortsatte att visa upp ett snabbt bolltempo, och stundtals hade AIK hela laget samlade i eget straffområde. Men i den 59.e minuten ökade bortalaget på ledningen till 0-2 genom Robin Quaison. Målet föranleddes av ett vackert AIK-anfall.

I den 63:e matchminuten fick hemmalaget äntligen utdelning på sitt offensiva och varierade anfallsspel,
detta då Guillermo Molins reducerade bortalagets ledning till 1-2. Ett mål som kändes välförtjänst utifrån matchbilden.

Med kvarten kvar att spela lyfte MFF spelet rejält och började trycka på för en kvittering, och kvitteringen var inte långt borta då Emil Forsberg sköt strax över AIK målet. I den 80.e matchminuten fick hemmalaget straff då Guillermo Molins blivit nerriven i straffområdet. Den efterföljande straffen var tyvärr lite för nonchalant slagen och Patrik Carlgren kunde enkelt rädda Molins chipp.

Som ett resultat av MFF`s starka forcering under slutminuterna så lyckades hemmalaget kvittera till 2-2 i den 94.e minuten genom Pawel Cibicki.

Matchen slutar 2-2 och gulddrömmen lever i högsta grad för dom båda guldfavoriterna!

Johan Linnar