Matchrapport: Fortsatt mållöst

Publicerad 08 maj 2011

Syrianska kunde ha vunnit. MFF kunde ha vunnit. Det blev oavgjort, 0-0. Tredje raka matchen utan mål för MFF, som har fortsatt svårt att få anfallsspelet att riktigt lossna.

Ett fall framåt. Det tyckte Syrianskas tränare Özcan Melkemichel om sitt lags insats efter 0-0 hemma MFF. Vilket är lätt att förstå. Rödgulrandiga allsvenska nykomlingarna har haft en tuff start på serien, men i sin fjärde hemmamatch lyckades man inte bara spela jämnt med mästarna, man hade också de allra hetaste chanserna att få in ett segermål.

Ett fall framåt – också för MFF? Nej, uttrycket känns inte helt rätt att använda om bortalagets match på Södertälje Fotbollsarena söndag eftermiddag-kväll. De himmelsblå fick inte heller denna matchen anfallsspelet att riktigt lossna, och det mesta såg lite för långa stunder lite för spänt, lite för tveksamt eller lite för krångligt ut. Samtidigt – efter två raka förluster är ju oavgjort en förbättring rent resultatmässigt. Och faktiskt, även spelmässigt hittade MFF ett par gånger det där kvicka kombinationsspelet med snabba pass och mycket rörelse – och gjorde det bättre än på länge. Men återigen saknades den sista skärpan i den sista passen eller killer-attityden i avslutsläget.

MFF:s bästa sammanhängande perioder var matchens första och sista femton minuter. Matchen började i ett livfullt tempo, där MFF gick in aggressivt med hög press och inte lämnade Syrianska någon ro. När därtill många spelare rörde sig mycket och öppnade upp passningsmöjligheter, och passningarna ofta kom direkt kändes det som att äntligen! har dom hittat rätt igen. I sjätte minuten bra blå speluppbyggnad regisserad Wilton Figueiredo med bra uppspel av Ulrich Vinzents. I sjunde minuten en fin djupledsboll från Daniel Andersson till Guillermo Molins – tillbaka efter skada och en av de bättre – som spelade direkt ut till höger där Agon Mehmeti försökte bryta in i straffområdet men fastnade.

Men fram emot tjugo minuter spelade hände något. Syrianska, som hela tiden varit väl med i matchen och hotat några gånger kring straffområdet med lite längre bollar, började få ett grepp om spelet och visade att det bor mycket spelskicklighet i laget – inte många allsvenska motståndare som håller boll och nästan på rullar ut MFF så som Syrianska gjorde under några minuter i detta skede av matchen. I 33:e minuten en mycket vass målchans när Peter Ijeh med lite tur fick bollen med sig från en duell med båda MFF:s mittbackar och sköt ett riktigt bra skott – men Dusan Melichárek gjorde en fantastiskt fin räddning.

Halvlekens bästa läge för MFF sex minuter senare efter ett närmast perfekt kontringsanfall. Wilton till Gische till Ulrich som hade ganska bra skottläge själv, men spelade snett inåt bakåt och gav Wilton öppet skottläge – men tyvärr blev nummer nios avslut en besvikelse. Istället ytterligare en vass målchans för Syrianska – ännu vassare än den första. I andraläget efter en hörna sköt Arneng ett distansskott i ribbans underkant, och på returen försökte Jawo en cykelspark – som däckade Agon Mehmeti med en rejäl smäll – innan Markus Halsti fick iväg bollen.

Paus och som alltid vid ställningen 0-0 förhoppningar om förbättringar för att förändra denna otillfredsställande omständighet. Men – nej. Mellan minut 46 och 64 hände i princip ingenting för MFF. Spelet såg på något sätt stressat och håglöst ut samtidigt, och minuterna rann iväg; Syrianska skapade möjligheterna. I 60:e minuten ersatte Jeffrey Aubynn Agon – Wilton upp som släpande forward – och satte omedelbart avtryck i matchen med sin gnistrande energi.

I takt med att Syrianska framstod alltmera tröttkört tog MFF över matchen, ägde den helt sista kvarten och vaskade fram tre hyfsade målchanser: i 75:e minuten fint skruvad frispark från höger där både Wilton och Halsti var nära men allra närmast Peter Ijeh, decimetrar från självmålet; 81:a inspel Wilton till Dardan Rexhepi alldeles framför mål, syrianskaback precis emellan, i 83:e bra skott av Jimmy Durmaz på pass av Dardan, målvakten till hörna. Närmare än så kom inte MFF ett mål i den här matchen, som alltså slutade 0-0, med viss mersmak för Syrianska får man säga beaktat målchansernas kaliber.

Efter tolv inhämtade poäng på fyra matcher åtta förlorade på tre. Det är inte utan att man blir lite orolig för att MFF så smått börjar vänja sig av med att vinna. Må det för allt i världen inte vara så.
Men det känns som att det måste hända nånting nu.

Dagens största – ja, enda – glädjeämne var att se Dardan Rexhepi under sina 90 minuter plus stopptid i MFF-anfallet bit för bit växa in i matchen och vara riktigt stark, ja dominant sista tjugo. Det lovar mycket gott.