Markus Rosenberg: ”Stolt över att få spela för Malmö FF”

Publicerad 08 september 2017 i Nyheter

Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg förlänger sitt kontrakt med ett år, över säsongen 2018. Här beskriver han tankegångarna bakom beslutet och hans drivkraft inför utmaningarna som väntar framöver.

Ett år till med Malmö FF. Kan du beskriva de omedelbara känslorna efter att ha skrivit på det nya kontraktet?

Det känns väldigt bra. Det var lättare att gå in inför det här året och tänka att man skulle kräma ur sig allting. Har man inställningen att det är det sista året, både i Sverige och i Europa, så kanske man kan åstadkomma lite extra. Men hela året har jag känt att kroppen svarat bra. Jag känner fortfarande att det är det bästa som finns att spela fotboll och det gjorde beslutet enkelt. Hur jag än funderade hittade jag inga anledningar till att sluta. Nu vet jag att nästa år definitivt blir mitt sista, det finns inga tvivel. Det känns inspirerande och det finns mycket att spela om, med Allsvenskan, Svenska cupen och förhoppningsvis Europa.

Var det något särskilt tillfälle när du definitivt bestämde dig för att fortsätta?

Nej, egentligen inte, utan det har känts bra hela året. Jag tycker det är kul att komma till träningen och jag tycker det är kul att vara i de här lokalerna. Så det är nog snarare i alla stunder. Jag har bara dragit ut på det för att vara hundra procent säker på att inte göra någonting halvdant. Det viktigaste är att känna att jag bidrar.

Det har hänt en del i truppen under sommaren. Spelare har lämnat, men många har också tillkommit. Har det haft betydelse för ditt beslut?

Helt klart. Det är positivt att känna att klubben satsar och att vi fortsätter göra det bra. Sen ska vi förstås fatta våra beslut med en genomtänkt strategi i bakhuvudet. Det tycker jag att vi gör. Vi satsar men vi har ändå kontroll. Nu är vi i förarsätet i svensk fotboll och det är en position vi har satt oss själva i. Då ska vi utnyttja det.

Malmö FF är din moderklubb och du började i föreningen redan som femåring. Kan du försöka att sätta ord på dina känslor för föreningen?

Det är här jag är uppväxt. Jag hade en fantastisk barndom, men vi flyttade en del och då blev MFF och Stadionområdet min fasta punkt. Den här föreningen är som en stor familj. Jag har sett den utvecklas och det är klart att jag känner mig delaktig i framgångarna. Vi malmöiter är lite annorlunda än andra svenskar och inom MFF är vi inte som i andra föreningar. Vi är lite kaxigare och tror lite mer på oss själva. Vi är stolta över att komma från Malmö och därför är det bara naturligt att jag är extra stolt att få spela för Malmö FF.

Hur ser du på din roll som lagkapten och det du förmedlar i den positionen?

Jag är mig själv, så enkelt är det. Oavsett om jag hade haft bindeln eller inte hade jag betett mig likadant. Det är klart att man känner ett större ansvar ju fler spelare som försvinner som har varit här länge och framför allt är det viktigt att hjälpa de unga spelarna och vara ett föredöme för dem. Men i grund och botten handlar det om ens personliga egenskaper och att vara trygg i sig själv.

2018 blir med andra ord ditt sista som fotbollsspelare. Vad hoppas du få se nästa år?

Att vi bygger vidare på det Magnus [Pehrsson] har kommit in och åstadkommit. Vi är väldigt trygga i vårt spel både försvarsmässigt och offensivt. Framför allt vårt presspel har blivit riktigt bra i år, det ska vi bygga vidare på. Vi har fått in några nya spelare som kommer att vara inne i systemet till vintern. Sen blir det eventuellt några skiften till och samtidigt några förlängningar, som med AC. Överlag hoppas jag se att vi utnyttjar vår starka trupp och utmanar i alla tävlingar vi ställer upp i.

Vad driver dig som fotbollsspelare?

Nummer ett är att jag känner att jag bidrar och att jag brinner för att spela för Malmö FF den här säsongen och ett år till. Sen är det klart att hade vi kvalificerat oss för ett gruppspel i Europa i år så vet jag inte hur jag hade känt. Det kanske hade känts annorlunda, det vet jag inte. Men känslan efter förlusten mot Vardar har inte släppt än. Den har bitit sig fast. Därför vill jag dit igen en sista gång. Nu gäller det att vi håller skärpa och fokus för att ge oss den möjligheten igen.

Ditt beslut att förlänga är minst sagt efterlängtat bland våra supportrar. Har du någon hälsning till dem?Det har varit oundvikligt att inte kunna se och känna allt stöd jag har fått. Det är klart att det är ett plus att folk vill att man ska stanna. Det visar att man är omtyckt. Men det är nästan svårt att ta in. Jag är väldigt tacksam. Den kärleken de känner för föreningen… jag känner likadant. Det är inte bara att man är på planen, utan man är en del av familjen och det är väl därför de vill ha mig kvar, för att jag är en del av familjen.

huvudpartners

officiella partners