Många himmelsblå landslagsmän

Publicerad 20 mars 2007

Åtta MFF:are går in i landslagselden nästa vecka i fem olika nationalmanskap – men nästan dubbelt så många är på olika sätt landslagsaktuella.

Åtta MFF-spelare är uttagna till landslagsspel nästa vecka. För Daniel Andersson, bofast i den svenska A-landslagstruppen, och Jonatan Johansson, dito i den finska, väntar viktiga EM-kvalmatcher. För Marcus Pode och Ola Toivonen väntar en träningsmatch med U21-landslaget, medan en talangfull trio blå ungdomsproffs har ett dubbelmöte mot Slovakien att se fram emot: Philip Milenkovic, Robin Nilsson och Guillermo Molins. Slutligen är Mak Dzonlagic uttagen till ett intensivt kvalgruppspel i Spanien med P17.

Men lika många till är på ett eller annat sätt landslagsaktuella. Här är ”hela listan”:

A-landslag
Daniel Andersson är uttagen till EM-kvalmatchen mot Nordirland 28 mars.
Jonatan Johansson är uttagen till Finlands landslag, som spelar EM-kvalmatch mot Azerbajdzjan borta 28 mars. Till denna kamp är också den ”MFF-aktuelle”, inte helt obekante Jari Litmanen kallad. Jimmy Dixon var uttagen till Liberias match mot Kamerun på lördag, och hade därmed chansen att göra sin 25:e landskamp, men valde att tacka nej på grund av lårskadan han dragits med den senaste tiden.

U21-landslaget
U21 spelar träningslandskamp mot Malta 27 mars; Marcus Pode och Ola Toivonen är uttagna; noteras kan också att förre MFF:aren Rawez Lawan (numera Horsens) också är med.

P19/88-landslaget
Två träningslandskamper mot Slovakien borta 27 och 29 mars; Philip Milenkovic, Robin Nilsson och Guillermo Molins är uttagna.

P18/89-landslaget
Spelar årets första match först i juni, men hade ett läger i januari med hela 60 spelare. Där var Festim Bytyqi och Agon Mehmeti från J-laget med; även Anes Mravac var uttagen men fick lämna återbud på grund av sin skada.

P17/90-landslaget
En Elite Round i kvalet till U17-EM väntar i Spanien 26-31 mars. Förutom värdlandet och Sverige finns Polen och Schweiz i gruppen. Gruppettan går till slutspelet, som äger rum i Belgien i början av maj. Från MFF kommer backklippan Mak Dzonlagic, som ju också var med på träningslägret på Kanarieöarna och alltså har fått nosa lite på A-truppen.

P16/91- landslaget
… har sin första match först i slutet av april, men hade läger i Bosön i mars med 60 man. Bland dem Hamid Alamin, Muamet Asanovski och Pontus Jansson från MFF.

Det yngsta landslaget, P15/92, samlas inte förrän i augusti.

Staffan Tapper, ungdomsansvarig, är antalet landslagsmän en måttstock på hur pass framgångsrik ungdomsverksamheten är?
– Visst är det ett kvitto på att vår ungdomsverksamhet fungerar att vi får med spelare i landslagen. Sen kan jag ju tycka att fler av mina spelare borde ha varit uttagna – men så har vi alltid tyckt i MFF…

Vad betyder en landslagsuttagning för spelaren?
– En uttagning är förstås ett kvitto också för spelaren, på att man är långt framme i sin kull. Men det är många som går den andra vägen också. Av spelarna i dagens A-landslag är det bara ungefär hälften som har gått vägen genom pojk-, junior- och ungdomslandslagen; den andra hälften dyker upp senare och kommer in i A-landslaget på en brokigare väg.

Så de som inte blev uttagna den här gången ska alltså inte misströsta – det kommer fler chanser. Men ni som blev – grattis och lycka till!

/Tobias Christoffersson