Malmö FF – IFK Norrköping 2–1

Publicerad 28 juli 2018 i Matches

MFF tog en tung trepoängare mot IFK Norrköping i hettan på Stadion.

I den 5:e minuten tilldelades Malmö FF en straffspark. Markus Rosenberg dribblade sig igenom i straffområdet men fälldes i genombrottet av en försvarare, något som inte undgick domare Bojan Pandzic. Kapten Rosenberg tog själv hand om straffen och var iskall från elva meter. Distinkt slog han en bredsida i högra hörnet, medan målvakten Isak Pettersson slängde sig åt motsatt håll. En smaksmart för MFF!

På grund av värmen stoppades spelet i den 26:e minuten för ett så kallat ”cooling break”, ett tillfälle för spelarna att fylla på i vätskedepåerna och ha ett snabbt taktiskt möte vid sidlinjen.

IFK Norrköping fick ett utmärkt kvitteringsläge i den 37:e minuten. David Moberg Karlsson vann en duell mot Behrang Safari och kom löpande in i straffområdet från kanten, men ur relativt snäv vinkel sköt en han en bredsida som gick förbi både Johan Dahlin i MFF-målet och den bortre stolpen.

Det blev startskottet på några händelserika minuter. Andreas Vindheim brände kort efter ett jätteläge till 2-0 när han sköt hål i luften. I kontringsattacken från Norrköping snappade Kalle Holmberg upp en riskabel bakåtpassning, men Dahlin var vaken och slängde sig över bollen. Därefter gick MFF till attack där Carlos Strandberg prövade eget avslut i straffområdet, ett skott som blockerades. I själva verket borde Strandberg kanske ha passat bollen vidare till Romain Gall som fanns i fritt skottläge till vänster, men anfallaren upptäckte inte sin lagkamrat.

I den 56:e minuten utjämnade IFK Norrköping. MFF-försvaret fick inte iväg bollen som damp ner framför Simon Skrabb, som sköt 1-1 med en hård vrist.

MFF var nära en snabb replik i den 59:e minuten när nyss inbytte Anders Christiansen hittade igenom till Markus Rosenberg, men kaptenens chipförsök räddades till hörna av Isak Pettersson. I 61:e minuten kom nästa möjlighet för Rosenberg, men nicken på Christiansens hörna gick över. Men målet skulle komma. Och vilket mål sen! Sören Rieks tog fart från kanten, gled förbi motståndare efter motståndare på väg in mot mitten av straffområdet. Efter några minuter klippte han till i steget och avlossade en projektil upp i krysset via ribban. En suverän aktion av dansken som innebar hans femte mål för säsongen.

Ett somrigt Malmö visade sig från sin bästa sida och i det varma vädret stoppades spelet ytterligare en gång för en vattenpaus i den 71:a minuten. MFF försvarade sig förtjänstfullt de sista tjugo minuterna och höll tätt bakåt. Efter fem minuters tilläggstid blåste domaren av matchen och MFF kunde räkna hem tre sköna poäng.

Uwe Rösler efter matchen:
– Det här var den tuffaste matchen sen jag tog över som tränare, Champions League-matcherna inkluderat. Norrköping är förmodligen det bästa laget med bollen som jag sett i serien. De hade en stor chans att stryka oss ur titelracet idag och pressen var stor på oss. Under de omständigheterna, i hettan, gav vi varenda svettdroppe. Det är enda vägen fram om vi ska ta igen luckan upp till toppen.

– Statistiken talar för oss, men den reflekterar inte matchen. Vi kunde inte kontrollera matchen de sista tjugo minuterna. Men vi kunde ha dödat matchen med någon av våra sex skott på mål, de hade bara ett. Vi måste bli mer effektiva. Men jag är väldigt glad över vinsten mot ett starkt lag och att vi är kvar i racet.

Malmö FF: Rosenberg (6’), Rieks (65’)
IFK Norrköping: Skrabb (56’)

Malmö FF: Rosenberg (38’), Vindheim (65’)
IFK Norrköping: Thern (31’), Skrabb (36’), Thorarinsson (65’)