Malmö FF – IF Elfsborg 6–0

Publicerad 25 september 2017 i Matches

MFF körde över IF Elfsborg och gick upp till nio poängs serieledning.

Inramningen var av typisk höstmatchskaraktär – duggregn, starka strålkastare och en känsla av att mycket stod på spel. Det passade MFF bra. Redan i minut nio spräckte man målnollan. Tinnerholm väggspelade med Rosenberg och slog ett lågt inspel som en Elfsborgsförsvarare, trängd av en hungrig Carlos Strandberg, stötte in i eget mål till 1–0.

Det himmelsblå spelövertaget var stort. IF Elfsborg hade problem med att hantera dynamiken på MFF:s mittfält och själva slarvade de bort de avgörande momenten i speluppbyggnaden. Innan den första halvlekens slut gjorde MFF en repris på det första målet – fast den här gången lite snyggare. Anton Tinnerholm visade upp sitt hela sydamerikanska register när han dribblade bort försvarare efter försvarare för att återigen slå ett inlägg som Strandberg stressade en försvarare att styra upp i eget mål.

Carlos Strandberg var mycket nära att utöka ledningen tidigt i den andra halvleken. Anfallaren sprang sig fri, rundade målvakten – men fick se avslutet stoppas på mållinjen av en glidande försvarare. Inte långt senare fick han ett fint läge på nytt. Avslutet räddades av målvakten Kevin Stuhr Ellegaard, fast när Anders Christiansen högg på returen blev han attackerad bakifrån och domare Andreas Ekberg pekade på straffpunkten. Markus Rosenberg var iskall och Swedbank Stadion jublade åt 3–0.

Matchen fortsatte att totaldomineras av MFF och motståndarna hade svårt att hänga med i tempot. Jörgen Horn tvingades stoppa Christiansen med en tröjdragning, vilket gav ett andra gult kort och reducerat manskap för IF Elfsborg. Med ännu större ytor till förfogande kunde Anton Tinnerholm fortsätta att briljera. Med halvtimmen kvar bröt han sig in i straffområdet och serverade Erdal Rakip till det fjärde himmelsblå målet för kvällen.

Det var inte mer än rätt att den magnifike högerbacken själv fick stänka in ett par bollar också. Först med ett välplacerat vristskott på en retur från ett Rakip-avslut. Strax därpå genom en makalös soloräd genom försvaret och ett kyligt avslut till 6–0. Det blev också slutresultatet och MFF utökade serieledningen till nio poäng.

Magnus Pehrsson efter matchen:

– Vi är så klart väldigt nöjda med den här insatsen. Sista halvtimmen är vi en man mer och vi håller ett bra fokus och gör tre mål men jag är mest nöjd med den första timmen där vi är extremt dedikerade i alla delar av spelet. Jag vill lyfta fram de löpmeter och den beslutsamhet som fanns i laget idag.

Malmö FF: Självmål (9’, 40’), Rosenberg (53’), Rakip (62’), Tinnerholm (72’, 76’)