Malmö FF fördömer de olagliga och farliga beteendena vid gårdagens guldmatch

Publicerad 13 november 2023 i Nyheter

Det är med besvikelse och frustration vi behöver konstatera att söndagens guldmatch mot IF Elfsborg tvingades till ett längre avbrott efter flera olika incidenter på läktarna.

Malmö FF jobbar i detta nu med att kartlägga de olika händelseförloppen på Eleda Stadion för att ta fram fakta och skapa en helhetsbild av vad som skedde i samband med den allsvenska avslutningen. I detta arbete analyserar vi så väl videomaterial och stillbilder som vittnesuppgifter och olika former av teknisk information, som exempelvis kring det utlösta utrymningslarmet. 

Kartläggningen hanteras skyndsamt, men exakt hur lång tid det kommer att ta för att få fram en så komplett bild som möjligt kan vi i dagsläget inte säga. 

Redan nu kan vi dock utan förbehåll konstatera att vi tvingades uppleva en rad av beteenden som är olagliga, inte bara på Eleda Stadion utan överallt i vårt samhälle. Bland dessa förekom brott mot maskeringsförbudet, brännandet av illegal pyroteknik, skadegörelse av egendom, misshandel och framkallande av fara för annan – vilket är fullständigt oacceptabelt. 

Malmö FF jobbar kontinuerligt för att förbättra säkerheten på Eleda Stadion. Som en av flera åtgärder till nästa allsvenska start kommer vi bland annat att ha genomfört en stor ombyggnation av bortaläktaren. Det enskilt viktigaste för säkerheten på Eleda Stadion är dock alla besökares enskilda beteende och vår respekt för varandra och för rådande lagstiftning. 

Diskussionen kring trygghet och säkerhet på allsvenska arenor förs på nationell nivå. För att i framtiden kunna fortsätta se fotboll på det sätt vi i Sverige ser som en självklarhet krävs en snar och fundamental förbättring av beteendet på våra arenor.

På söndagen vann vi vårt 23 SM-guld, det var en glädjens dag men också en dag med rejält med smolk i glädjebägaren.

huvudpartners

officiella partners