Malmö FF – FC Lugano 2–1

Publicerad 24 oktober 2019 i Nyheter

Två mål i första halvlek gav tre viktiga poäng i Europagruppspelet.

MFF jagade första vinsten i årets Europagruppspel och för motståndet stod schweiziska FC Lugano. När domaren blåste för avspark var det också himmelsblått som tog tag i matchen. Eric Larsson på MFF:s högerkant inledde piggt och var inte långt ifrån att sätta 1–0 efter bara två minuter. Det kraftigt skruvade vänsterskottet gick dock precis över ribban.

Samme Larsson var tio minuter senare inblandad i ledningsmålet när han revs ner i offensivt straffområde. Domaren pekade på straffpunkten och Jo Inge Berget satte sin andra straff för säsongen. Smakstart!

Det var fortsatt MFF som var giftigast framåt och efter en halvtimmes spel var det dags för nätkänning igen. Sören Rieks hittade yta på sin vänsterkant och avlossade ett skott som Guillermo Molins elegant styrde in i mål. 2–0 efter 32 minuter – och det var också ställningen i halvtid.

Den andra halvleken var bara fem minuter gammal innan FC Lugano reducerade. Svensken Alexander Gerndt höll sig framme och kunde skjuta in bollen bakom Johan Dahlin. Och hade det inte varit för Johan Dahlin hade gästerna kvitterat strax efter. Högerbacken Yao avlossade ett hårt skott som Dahlin räddade via stolpen och ut.

MFF lyckades få kontroll på matchen igen och Rasmus Bengtsson byttes in för ytterligare defensiv stabilitet. Lugano flyttade fram positionerna men lyckades inte få hål en gång till på ett resolut MFF-försvar. 2–1 blev slutresultatet och det innebar första segern i årets gruppspel.

Uwe Rösler efter matchen

– Jag tycker att spelarna startade matchen väldigt bra. De visade att vi valde rätt startelva för att ta oss an matchen. Vi pressade dem och jag tycker framför allt att anfallsparet fungerade fint.

– I andra halvlek behöver man ta sig förbi den första kvarten, men det lyckades vi inte riktigt med. Vår press var inte lika aggressiv som i första. De hade mycket boll men skapade inte så många chanser. Och när vi väl behövde Johan var han där med en räddning i världsklass. Utöver den möjligheten försvarade vi oss väl.

Malmö FF: Berget (13′), Molins (32′)
FC Lugano: Gerndt (50′)

Malmö FF: Berget (62′), Larsson (85′), Traustason (89′)
FC Lugano: Sabbatini (8′), Daprelá (12′)