Malmö FF – FC Dynamo Kiev 4–3

Publicerad 29 november 2019 i Nyheter

Inledningen var elektrisk – avslutningen oförglömlig. Markus Rosenberg satte 4–3 på övertid i sin sista match på Stadion och MFF besegrade därmed FC Dynamo Kiev med 4–3.

Ett magnifikt tifo tillägnat Markus Rosenberg av MT96 mötte spelarna vid inmarsch och stämningen på Stadion var närapå elektrisk vid avspark.

Den blev inte mindre elektrisk av att Rasmus Bengtsson efter bara två spelade minuter gjorde 1–0 för MFF. Jo Inge Berget skarvade vidare Arnór Traustasons hörna och på bortre stolpen dök Bengtsson upp och tryckte in ledningsmålet.

Dessvärre för Malmö FF:s del lade FC Dynamo Kiev in en högre växel efter 1–0-målet. Kvitteringsmålet skulle också komma då Johan Dahlin efter flera fina parader till slut fick kapitulera på Vitaliy Mykolenkos otagbara skott.

Efter en rad målchanser kom även 1–2. I den 39:e minuten gav Viktor Tsygankov FC Dynamo Kiev ledningen.

Det var också gästerna från Ukraina som var det bättre laget i den första halvleken och utan Johan Dahlin hade FC Dynamo Kiev haft en större ledning med sig in i halvtidspausen.

Uwe Rösler stuvade om i laget i halvtid och satte bland annat in Erdal Rakip på innermittfältet. Ett lyckat drag. Det var ett pånyttfött MFF som i den andra halvleken visade en helt annan aggressivitet i presspelet.

Det gav också utdelning i målprotokollet för i matchens 49:e minut kvitterade matchens huvudgestalt Markus Rosenberg på en fin passning från Arnór Traustason.

Men det skulle bli ännu bättre. För i matchens 57:e minut tog Erdal Rakip över showen. Spelsugne Rakip fick en fin pass av Sören Rieks, avancerade in i straffområdet och tryckte sedan distinkt in 3–2 till MFF med en riktig rökare upp i nättaket.

Läget för MFF såg än bättre ut efter 65 minuter då FC Dynamo Kiev reducerades till tio man efter att lagkaptenen Serhiy Sydorchuk dragit på sig sitt andra gula kort.

Tyvärr drog även Fouad Bachirou på sig ett gult kort och missar därmed mötet med FC Köpenhamn.

Kallduschen skulle dock komma. I den 77:e minuten satte Benjamin Verdic 3–3 efter en frispark och än en gång var matchen kvitterad.

Den här kvällen skulle trots allt det avslutet som den så väl förtjänade. För i den sista stopptidsminuten stötte Markus Rosenberg in Jo Inge Bergets fina inlägg till 4–3 och om Stadion exploderade tidigare var den i upplösningstillstånd nu.

Ett avslut värdigt Markus Rosenberg.

Efter fem spelade omgångar har MFF nu ett gyllene utgångsläge inför den avslutande matchen mot FC Köpenhamn. Malmö FF ligger tvåa i grupp B, endast en poäng bakom FC Köpenhamn och två före FC Dynamo Kiev.

Uwe Rösler efter matchen:

– Vi startade matchen riktigt bra och fick in ett mål, sedan fick vi lite problem och Dynamo Kiev visade vilken kvalitet de besitter. Erdal förändrade sen matchen för oss med sin energi och offensiva driv. Han gav laget ett lyft. Jag tycker inte det röda kortet hjälpte oss. Det blev en oförglömlig kväll, jag är säker på att ni kommer berätta om den här kvällen för era barnbarn.

– Markus gjorde två mål och var verkligen där när vi behövde honom som mest ikväll. Jag har stor respekt för hans karriär men också som människa. Det blev en en minnesvärd match och en kväll vi inte kommer glömma.