Ladda upp med nya Avspark

Publicerad 11 april 2012

Nya Avspark är här och som uppladdning till fredagens match mot Kalmar FF kan man bland annat läsa en intervju med mittfältaren Erik Friberg som avslöjar att han nynnade på MFF-hymnen när han spelade i BK Häcken.

Erik hann bli ovän med Beckham
MFFs nye nummer 8 heter Erik Friberg, hårt arbetande tvåvägsspelare på mittmittfältet som kommit till laget efter ett år i amerikanska ligan. Där hann han bland annat med att bli ovän med David Beckham. Här hoppas han göra sin bästa säsong hittills – igen och igen.

Nirvana eller Band Of Horses?
– Håkan Hellström!
Man kunde ha gett honom fler alternativ: Soundgarden, Alice In Chains, Fleet Foxes, ja även Sir Mix-a-Lot och rentav Jimi Hendrix. Svaret hade ändå blivit:
– Håkan, han är överlägsen i världen alltså.
Kort paus.
Eller det får man kanske inte säga i Malmö?

Erik Friberg skrattar till och kommer sen på att eftersom han skrivit Gais inmarschsång så är Håkan Hellström kanske inte HELT överlägsen i världen ändå.
– Men MFFs hymn gillar jag verkligen, den är oerhört bra. Den nynnade man ju nästan med i redan när man var här med Häcken.

Dagarna innan MFF spelade sista gruppspelsmatchen i Europa Leauge, Austria Wien borta blev Erik Friberg klar för MFF. Den 25-årige centrale mittfältaren från Göteborg flög nog under de flestas Silly Season-radar, sannolikt för att signalerna över Atlanten är svaga. Efter fyra år i BK Häcken, varav två i Allsvenskan, valde nämligen Erik efter säsongen 2010 att gå till Seattle Sounders i amerikanska ligan MLS.

Förste från allsvenskan
– Jag var den förste från Allsvenskan på väldigt många år som tog det steget, men när chansen kom tvekade jag inte och jag hade ett jättebra år där, både med fotbollen och i livet. Jag fick se mycket av USA under resorna med laget och Seattle är en bra stad att leva i.

De nämnda banden och artisterna ovan är alltså alla från Seattle, där bland annat grungerocken föddes för drygt 20 år sedan
– En stor musikstad, med massor av liveställen och konserter – även om jag inte var så intresserad av det själv. Håkan Hellström kom ju aldrig dit och spelade under tiden jag var där…

Hur är MLS jämfört med Allsvenskan?
– Intresset varierar väldigt mycket över landet. Seattle är den stad där fotbollsintresset är störst, vi hade ett publiksnitt på nästan 40 000 och bra tryck på matcherna. Fotbollen är lite rakare, lite snabbare, det går fortare från försvar till anfall än i Allsvenskan, men på det stora hela ganska likt, säger Erik Friberg.
– Nivån är svår att jämföra tycker jag. De bästa MLS-lagen hade nog vunnit Allsvenskan, och ligan har en del kända namn som Allsvenskan inte kan locka.

Ett av dem var extra speciellt för Erik Friberg som stark anhängare av Manchester United.
– Vi mötte LA Galaxy i min debutmatch och det var förstås stort att ha David Beckham emot sig på mittfältet. Men vi blev lite ovänner på plan… jag sparkade väl ner en av deras spelare lite och då blev det ett farligt liv på honom och vi gnabbades en del. Så vi bytte inte precis tröjor efteråt, tyvärr…

Nyckelspelare
Erik Friberg blev snabbt en nyckelspelare i det Seattle, som kom tvåa i ligan och vann cupen 2011, men redan efter ett år vändes blickarna hem mot Sverige igen. Anledningen därtill uppenbarade sig för världen 08.57 om morgonen den 27 mars, på BB i Malmö.
– Hon heter Ebba Karin Louise Friberg. Det är omtumlande och underbart, det största jag varit med om. Jag missade några träningar inför premiären i samband med födseln och spelade på ren glädje mot Gefle.

”En hårt arbetande tvåvägsspelare med bra
teknik och bra karaktär.”
Så beskrev sportchef Per Ågren Erik Friberg när övergången var klar, och så har han också sett ut under försäsongen, den försäsong då det oftast varit han och Simon Thern som spelat tillsammans på MFF:s mittmittfält.
En av de största snackisarna kring laget i år är onekligen konkurrensen centralt: Wilton Figueiredo, Ivo Pekalski och Amin Nazari heter övriga alternativ.

Fått förtroende
– Jag har fått förtroende av tränarna och kommit in i det ganska bra tycker jag. Konkurrensen är inget jag funderar på över huvud taget. Jag tänker bara på att spela och göra det bra. Gör jag inte det får någon annan chansen, och så ska det vara i ett lag för toppen. Du ska hela tiden visa varför det är du som ska spela.

När du spelat tillsammans med Simon Thern har du varit den mer defensive tvåvägsspelaren. Trivs du bäst så?
– Jag kommer gärna med lite mer framåt än jag gjort hittills. Jag är kanske inte den spelaren som gör tio mål när jag stöter fram och nickar in inlägg, men jag är gärna med runt straffområdet och hittar instick, eller hjälper till ute på kanterna.

Du kommer till MFF 26 år gammal, sådär mitt i fotbollskarriären ungefär. Hur ser du på din tid här?
– I det här unga laget känner man sig nästan lite gammal! Fast nej, jag känner fortfarande att jag blir bättre och bättre hela tiden. Jag hoppas stanna i MFF länge, och ser fram emot att göra min bästa säsong hittills i år – och i flera år framöver!

Text: Tobias Christoffersson

Klicka här för att läsa nya Avspark