Kollektivet och taktisk perfektion gav vinst

Publicerad 21 oktober 2015 i Nyheter

Malmö FF besegrade Shakhtar Donetsk med 1-0 i den tredje matchen i Champions Leagues gruppspel. En missad straff och många heta lägen antyder att resultatet kanske borde blivit större.

Hymnen ljöd och en mosaik av stjärnor uppenbarades över den norra läktaren. Det var dags för den andra hemmamatchen i årets Champions League-gruppspel. Förutom ett nära friläge som en gåshudsframkallande glidtackling från Kári Árnason stoppade var det MFF som hade den första chansen – Rodic sköt på volley men skottet gick över.

Shakhtar Donetsk visade tidigt att de gillar att hålla i bollen mycket. Särskilt konstruktivt blev det dock aldrig inledningsvis. Det ukrainska laget lyckades skapa en del hörnor som i sig inte gav något resultat.

I den 17:e minuten presenterade sig MFF på allvar i matchen. Pa Konate som vikarierade för avstängde Yoshimar Yotún på vänsterbacken gick på räd och fintade bort sin första motståndare. Den andra backen tunnlade han med en passning som gick snett bakåt där Markus Rosenberg stod fint placerad. Anfallaren väntade in målvaktens sidledsrörelse och placerade kyligt in bollen i det vänstra hörnet. 1-0 till Malmö FF och betongen gungade av tjugo tusen målfirande supportrar.

Motståndarna svarade genom att skruva åt pressen ännu hårdare. Ett fint växelspel gav Fred skottläge i straffområdet men avslutet hamnade utanför målramen. En välslagen frispark från Darijo Srna skruvade sig strax ovanför kryssribban.

Ändå var det Malmö som stod för den enda riktigt heta målchansen i återstoden av halvleken. Nikola Djurdjic slog ett inlägg från högerkanten som Jo Inge Berget rusade fram på. Norrmannen slog till direkt men Andriy Pyatov i Shakhtars mål svarade med en suverän reflexräddning.

De två lagen gick till paus med resultatet 1-0 och i halvtidsvilan fick kvällen lite extra europeisk stjärnglans när den legendariske MFF-tränaren Bob Houghton klev in på plan och hyllades för sina insatser för klubben.

Även om regnet började falla över Malmö New Stadium syntes det att spelarna var varma i kläderna när andra halvlek satte igång. Några få minuter in visade Vladimir Rodic upp fina färdigheter när han trots tät bevakning tog sig fram på högerkanten och slog ett inlägg till Berget som fick ytterligare ett fint läge. Skottet gick dock utanför den vänstra stolpen.

I den 55:e minuten var Berget inblandad i nya farligheter när han ordnade en straff åt Malmö FF. Eller det var kanske snarare Darijo Srna som ordnade den, då han tog ett rejält livtag om norrmannen. Straffen slogs av Nikola Djurdjic men Pyatov höll kvar sitt lag i matchen med en ny viktig räddning. Bollen gick till en resultatlös hörna.

MFF lät sig dock inte nedslås utan fortsatte skapa bra möjligheter. Tio minuter efter straffen slog Rodic en frispark som passerade samtliga spelare i straffområdet. Rasmus Bengtsson slängde sig fram för att få en tå på bollen men ramlade själv in i stolpen bara. Några minuter senare fick Berget sin tredje farliga chans då han skarvade en passning från Rosenberg men återigen hann Shakhtar-målvakten ner och räddade.

Trots bollinnehavet kunde aldrig bortalaget rada upp chanser på samma sätt som Malmö. Wiland gjorde en elegant räddning på ett tungt långskott och någon gång uppstod det röriga situationer i straffområdet. Men tack vare den ständiga aggressiviteten från hela laget och ett fantastiskt inhopp från Erdal Rakip var det inte på tal att matchen skulle sluta annat än med hemmaseger.

Åge Hareide var stolt över laginsatsen efter matchen.

– Jag måste berömma killarna för ett fantastiskt jobb, särskilt i andra halvlek. De fick inte rulla boll på samma sätt. I andra såg vi ut som det starkare laget. Vi fick in pigga ben med Erdal på slutet och gjorde ett mycket bra kollektivt jobb. Taktiskt var vi nästan perfekta i andra halvlek. Och det måste vi vara om vi ska vinna matcher internationellt.

– De spelar med hjärtat och det var vad jag hoppades att de skulle göra.

I nästa match blir det returmöte mot Shakhtar Donetsk – då i Lviv i Ukraina.

– Det blir en match som blir lik den här. Vi vill inte ändra så mycket på det taktiska. Det blir spännande och för vår del tror jag det räcker med oavgjort för att nå tredjeplatsen, säger Åge Hareide.