Jubileumsboken växer fram, del 1

Publicerad 07 september 2009

Det var här på Malmö Idrottsplats, närmare bestämt på idrottsplatsens restaurang, som Malmö Fotbollförening bildades den 24 februari 1910. På den tiden var det inte så vanligt med organiserad fotboll i föreningar utan den mesta fotbollen spelades på gårdarna runt om i staden, särskilt i de nybyggda arbetarkvarteren.

Det var här på Malmö Idrottsplats, närmare bestämt på idrottsplatsens restaurang, som Malmö Fotbollförening bildades den 24 februari 1910. På den tiden var det inte så vanligt med organiserad fotboll i föreningar utan den mesta fotbollen spelades på gårdarna runt om i staden, särskilt i de nybyggda arbetarkvarteren. Här spelades också turneringar mellan ”gåralagen”, som ofta hade fantasifulla namn som Vasa, Hellas, Diana och Swithiod.

År 1905 försökte man väcka nytt liv i Malmöfotbollen. Då gick Idrottsplatsen ut med information till stadens skolor att eleverna skulle få tillfälle att träna fotboll och spela riktiga tävlingsmatcher. Bana och fotbollar skulle kostnadsfritt ställas till förfogande. Vidare skulle det finnas instruktörer som hjälpte spelarna att förkovra sig i fotbollens ädla konst.

Kampanjen blev en succé. Över 300 ungdomar anmälde sitt intresse. På hösten påbörjades träningen, som pågick varje dag på Idrottsplatsens södra plan och ett flertal matcher spelades där. De klubblösa ungdomarna, som hade anmält sig, bildade olika lag, som helt enkelt kallades för A-, B-, C- och D-lagen. Av dessa visade sig C-laget vara det mest framgångsrika och det tog sig så småningom namnet Bollklubben Idrott.

Laget införskaffade blåvitrandiga fotbollströjor. Byxor, strumpor och skor fick spelarna själv bekosta, vilka därför blev av varierande utseende och kvalitet. Laget var inte helt utan framgångar och i den s k ”Malmöserien” kom man år 1907-08 tvåa efter Malmös ”storlag”, MBI. År 1909 gick man in i den nybildades fotbollssektionen i IFK Malmö men trivdes inte här. Redan efter ett år beslöt man därför att lämna IFK och bildade istället en ny förening. Den fick heta Malmö Fotbollförening eller MFF kort och gott. Knappast visste dessa unga grabbar att man nu hade lagt grunden till vad som skulle visa sig bli Sveriges bästa fotbollslag.”

Allt detta och mycket, mycket mer om föreningens fantastiska historia kan du läsa om i MFF:s Jubileumsbok, som kommer ut till julen 09.

En spännande och underhållande bok på ca 300 sidor om MFF:s historia illustrerad med många dråpliga bilder. Ett tiotal av de viktigaste matcherna från de hundra åren återges med målande referat. Däribland den framgångsrika Europacupsagan 1979. De stora spelarna genom åren får sina levnadsöden belysta och så naturligtvis Hövdingen – Eric Persson.

Från hög hatt och gabardinrock till ljusblå fotbollsskrud skulle man kunna sammanfatta kapitlet om publiken genom tiderna. Och så har vi ett särskilt bildgalleri där stora som små händelser berättar sina egna sagor. Detta och en hel del till är ett måste för en sann MFF-are.

Vi erbjuder även dig att få synas i boken – åtminstone med ditt namn. Om du i förväg beställer och betalar en bok kommer ditt namn att finnas med på en särskild sida under rubriken ”Vi som älskar Malmö FF”. För 350 kr kan du alltså få gå till historien tillsammans med dina blåa hjältar från förr och nu. Det är bara till att anmäla sig i MFF shopen.

Just nu har nästan 650 personer anmält sitt intresse. Gör det du också.